De Kleine Schorre uit Zeeland - Wijnhandel GrapeWine.nl
0
  • Lorem ipsum

'De Kleine Schorre: het wijnhuis in Zeeland'

28 Mei 2020
door Amanda

Als je denkt aan Zeeland, dan denk je natuurlijk direct aan oesters, kreeft en mosselen. Stuk voor stuk overheerlijke delicatessen uit deze Nederlandse provincie. Maar weet je wat het voor ons nou nog leuker maakt? In Zeeland vind je ook Wijnhoeve De Kleine Schorre, een wijnhuis wat zich toelegt op het produceren van zuivere wijnen die perfect passen bij al die eerdergenoemde lekkernijen. Het wijnhuis zelf noemt dit de ‘Zeeuwse Zilte Zaligheden’. We kunnen het zelf niet beter omschrijven, want over smaak valt – in dit geval – niet te twisten!

Wijnen uit Zeeland

Dat ons kleine kikkerlandje mooie wijnen produceert, is nog niet bij iedereen bekend. Als we het over wijnlanden hebben, dan is de link tussen wijn en Frankrijk of Spanje zo gemaakt. Daar is het immers warm, dus daar kan men wijn maken. Nederland als wijnland wordt nogal eens onderschat, en daarom vinden we het des te leuker om het eens te hebben over wijnhuis De Kleine Schorre. Als we het dan al over Zeeuwse oesters hebben, dan hebben we met dit wijnhuis een échte parel gevonden!

Zeeuwse wijnen van De Kleine Schorre

De Kleine Schorre is gelegen het noordelijke dorpje Dreischor op het Zeeuwse eiland Schouwen-Duiveland. Of eigenlijk kunnen we beter zeggen ‘Schouwen D®uivenland’, want De Kleine Schorre is helemaal niet zo klein als de naam doet vermoeden. Het is namelijk één van de grootste wijnhoeves van Nederland met zo’n 45.000 wijnstokken verdeeld over 10 hectare. Indrukwekkend!

 

Hoe kom je als Nederlandse wijnmaker aan 45.000 wijnstokken? Dat ging bij De Kleine Schorre niet zonder slag of stoot. Het maken van wijn is een lang en vooral geduldig proces. In 2001 werden de eerste vier druivenrassen Pinot Gris, Pinot Blanc, Rivaner en Auxerrois geplant door eigenaar Johan van de Velde. Drie jaar later, in 2004 vond de eerste oogst plaats. Niet echt een succes, want het smaakte volgens wijnmaker Johan nergens naar. Alle wijn verdween linea recta in het putje. Daarom is het pas vanaf 2005 dat de witte wijnen van De Kleine Schorre standaard uitverkocht zijn. Zelfs KLM is een trouwe afnemer van deze Zeeuwse wijnen en schenkt de wijn uitsluitend in de business class!

Wijnen van Zeeuwse bodem

Dat de wijnen van De Kleine Schorre zo in de smaak vallen, heeft onder andere te maken met de bodem waarop de wijnranken groeien. De grond in Zeeland bestaat uit kalkhoudende zwavelgrond. Dit is een mengsel van klei en zand. Tel daar ook het aantal schelpenlagen in de grond bij op en het resultaat is een hoog kalkgehalte. Kortom: het is een perfecte bodem voor frisse en strakke witte wijnen.

 

Nog een groot voordeel van de ligging van De Kleine Schorre is dat Zeeland de meeste zonuren telt van Nederland. De druivenranken hebben dus een optimale omgeving waarin ze groeien.

Duurzame druivenoogst

De wijze waarop De Kleine Schorre de druiven oogst, is uiterst duurzaam te noemen. In de oogsttijd – meestal rond september en oktober - helpen namelijk tientallen vrijwilligers met het oogsten van de druiven. Niet met machines, maar nog ‘gewoon’ met een schaar. Het is dus echt handenarbeid, elk wijnjaar weer! De vrijwilligers krijgen trouwens een heerlijke beloning, want het harde werk wordt beloond met een fles wijn uit het assortiment, zoals:

  • Schouwen D®uiveland Barrique 2018 (€21,95): mooie droge en volle witte wijn met aroma's van citrus, vanille en toast. Perfect voor bij tonijn, of kipgerechten!
  • Schouwen D®uiveland Gris+ 2019 (€17,95): droge witte wijn met tropisch fruit en passievrucht. Medium body met mineralen en een lichte kruidigheid. Heerlijk bij kreeft!
  • Schouwen D®uiveland Auxerrois 2019 (€15,25): heerlijk witte wijn met in de neus peren en citrus. De smaak van perzik, gele bloemen en citrus in de mond. Een fantastische combinatie bij mosselen of kokkels!
  • Schouwen D®uiveland Blanc+ 2019 (€16,95): een droge witte wijn met citrus, appel en peer en een zeer lichte hint van kruidigheid. Zeg je mosselen, dan hoef je niet verder te zoeken.
  • Schouwen D®uiveland Rivaner 2019 (€15,25): een droge witte wijn, heerlijk fris met fruittonen van perzik en lychee. Met een licht sprankeltje is deze wijn van De Kleine Schorre heel smakelijk bij krab en garnalen.
  • Schouwen D®uiveland Brut de Zélande (€27,95): een droge en frisse mousserende wijn met een volle afdronk en het aroma van een groen appeltje. Smaakvol bij oesters, of als je in een gekke bui bent oliebollen met poedersuiker (écht waar!)

Wijnhuis De Kleine Schorre is een ware ontdekking, voor iedere liefhebber van wijn. Eén ding is zeker: deze kwaliteitswijnen uit Zeeland ga je niet in de gewone supermarkt vinden. De Kleine Schorre verkoopt de wijnen naast KLM aan sterrenrestaurants (zoals De Librije in Zwolle) en via wijnhandelaren, zoals Arjan van GrapeWine.nl!

Zeeuwse wijnen zelf ontdekken

In het online wijnassortiment van GrapeWine vind je dus écht alleen de beste kwaliteitswijnen, waaronder dus ook de witte wijnen van De Kleine Schorre. Ben je nieuwsgierig geworden naar welke wijn van dit mooie wijnhuis uit Zeeland het beste bij jou of een gerecht past? Schakel dan Arjan in voor gratis advies via WhatsApp! Stuur jouw wijnvraag naar 06 – 38 61 23 62 en je krijgt snel bericht terug.

 

 

 

 

 

 

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter