Hoe weet je of witte of rode wijn nog goed is? Alles over de houdbaarheid van wijn! - Wijnhandel GrapeWine.nl
0
  • Lorem ipsum

Hoe weet je of witte of rode wijn nog goed is? Alles over de houdbaarheid van wijn!

17 Aug 2020
door Amanda

Denk jij misschien hoe ouder de wijn hoe beter de smaak? Think again! Er zit namelijk een houdbaarheidsdatum op wijn. Geen enkele wijn is oneindig houdbaar. En dat is maar goed ook, want wat ons betreft zijn alle wijnen gemaakt om op te drinken! Heb jij dus bijvoorbeeld nog een paar flessen rode wijn, witte wijn of rosé wijn liggen en wil je weten of je deze nog wel veilig kunt drinken? Dan ga je heel blij zijn met deze handige wijnblog!

Hoelang kun je witte of rode wijn bewaren?

Elke wijn heeft zijn eigen bewaartermijn. Je hebt wijnen die je het beste direct kunt consumeren, maar er zijn ook wijnen die tijd nodig hebben om in de fles te ontwikkelen (of groeien zoals ze vaak zo mooi zeggen). Hoelang je een wijn kunt bewaren is afhankelijk van verschillende factoren, zoals:

  • De soort druif: er bestaat sterke en minder sterke druiven
  • Het oogstjaar: het ene oogstjaar brengt beter houdbare wijnen voort dan het andere oogstjaar
  • De vinificatiemethode: de manier waarop wijn wordt gemaakt

Ook de alcohol en tannines die in de wijn zelf aanwezig zijn, dragen bij aan de houdbaarheid van de wijn. De tannines in wijn beschermen de wijn bijvoorbeeld tegen zuurstof. In rode wijn zitten altijd taninnes in witte wijn nauwelijks tot niet. Tannines in wijn gaan bacteriegroei tegen en daardoor is de wijn langer houdbaar.

Het grootste gedeelte van de wijnen (zo’n 90%) is geen bewaarwijn. Deze wijnen - vaak worden ze ‘jong te drinken wijnen’ genoemd - kun je het beste gelijk (of bij voorkeur binnen 1 jaar) nuttigen, omdat ze direct ‘op dronk’ zijn. Laat je deze wijnen een langere tijd ongeopend liggen, dan komt dit de smaak niet ten goede. Zonde dus!

Een (zeer) klein gedeelte van de wijnen (zo’n 10%) is geproduceerd als bewaarwijn. Als je een bewaarwijn gedurende langere tijd op de plank laat liggen (onder de juiste bewaarcondities), dan ontwikkelt de wijn zich en wordt hij (nog) beter van smaak. Ze noemen dit in de wijnwereld het zogenaamde ‘bewaarpotentieel’. Oftewel, bewaarwijnen hebben potentie om te groeien in de fles.

Over het algemeen geldt voor een ongeopende fles:

  • Witte wijn (fris en fruitig): 1 tot 2 jaar
  • Witte wijn (vol en houtgerijpt): 2 tot 4 jaar
  • Witte wijn (zoet en dessert): 2 tot 10 jaar
  • Rode wijn (licht): 1 tot 2 jaar
  • Rode wijn (krachtig): 3 tot 6 jaar
  • Rosé wijn: 1 jaar

Wil je weten hoelang je een mousserende wijn als champagne kunt bewaren? Lees dan de blog ‘Champagne dé mousserende wijn voor een bruisende zomer’ waarin je naast bewaartermijnen van verschillende soorten champagnes ook informatie kunt lezen over hoe je champagne nu eigenlijk het beste kunt drinken én waar de naam champagne vandaan komt.

Witte of rode wijn bewaren onder de juiste bewaarcondities

Mocht je nou een mooie bewaarwijn hebben gekocht of gekregen, dan is het absoluut de moeite waard om deze op de juiste manier te bewaren. Een wijnkelder is natuurlijk perfect, maar we begrijpen dat niet iedereen een wijnkelder heeft (wij helaas ook niet!). Een wijnklimaatkast(je) biedt dan uitkomst! Daarmee kun je de smaak van de wijn zo goed mogelijk behouden of laten groeien. De meest optimale condities om een bewaarwijn te bewaren zijn:

  • De wijnfles dient te liggen
  • Een constante temperatuur van +/- 12 graden Celsius
  • Een donkere ruimte met goede ventilatie, maar geen tocht
  • De ruimte dient ‘rustig’ te zijn, oftewel vrij van trillingen zodat de wijn echt kan rusten
  • Een luchtvochtigheid van minimaal 60% tot maximaal 75%

Hoelang is wijn na openen houdbaar?

Na een avondje borrelen of een gezellig etentje kom je erachter dat er nog wijn in de fles zit. Je vraag je misschien af hoelang je de wijn na openen nog kunt drinken. Een geopende fles wijn is in de regel maximaal 3 dagen houdbaar, maar dan wel bewaard in de koelkast. De lage temperatuur in de koelkast gaat oxidatie (zuurstof in wijn) tegen, waardoor de bacteriegroei wordt geremd. Toch zit er ook nog wel een verschil tussen geopende witte, rode en mousserende wijn onderling, namelijk:

  • Witte wijn: maximaal 4 dagen
  • Rode wijn: maximaal 2 dagen bij lichte rode wijnen en maximaal 3 dagen bij zwaardere rode wijnen met veel tannines
  • Mousserende wijn: maximaal 1 dag

Extra tip! Je kunt een geopende fles wijn langer bewaren als je deze goed afsluit. Gooi de kurk of de schroefdop dus zeker niet weg. Ook kun je gebruikmaken van een vacuvin.

Wanneer is rode of witte wijn bedorven?

So far, so good! Je hebt er alles aan gedaan om de wijn in de juiste condities te bewaren: top! Maar, wanneer is een wijn écht niet meer te drinken? Of met andere woorden: wanneer is wijn bedorven? Dat kun je zien, ruiken én proeven! Al raden we dat laatste niet echt aan ;-)

Om te beoordelen of wijn niet meer goed is om te drinken, gebruik je dus je zintuigen. Te beginnen met de ogen! Als de wijn er troebel uitziet en een vliesje achterlaat in de fles, dan is dit mogelijk een teken dat de wijn niet meer goed is. En we zeggen heel bewust mogelijk, omdat er ook wijnen bestaan die bewust troebel zijn. Het enige verschil is dat die laatste wijnen bij het inschenken wel helder zijn van kleur. Dat brengt ons ook gelijk bij het volgende punt: de kleur van de wijn! Als een wijn in aanraking komt met zuurstof, vindt er oxidatie plaats. Hierdoor krijgt de wijn uiteindelijk een soort bruinige kleur. Absoluut een teken dat de wijn niet meer geschikt is om te drinken. Nog een teken dat de wijn niet meer goed is, is als er bubbeltjes zichtbaar zijn. De bubbeltjes zijn een teken dat de wijn opnieuw is gaan fermenteren en dat geeft een zure smaak. Genoeg reden om deze wijn niet meer te drinken.

Je kunt ook ruiken of een wijn niet goed meer is. Soms kan er namelijk best een foutje in het productieproces voorkomen waardoor de wijn bij het openen niet lekker ruikt. De wijn is bijvoorbeeld te lang met zuurstof en/of warmte in aanraking geweest. Hierdoor vindt er in de wijn een chemisch proces plaats waardoor de bacteriën kunnen groeien en deze azijnzuren gaan produceren. Bij het openen van de fles ruik je dan de scherpe geur van nagellakremover (aceton), verbrand rubber of zelfs rotte eieren. Iewh!

En tot slot de smaak. De smaak van een ‘bedorven’ wijn vergeet je nooit meer. Als je een slok neemt van een wijn die niet meer goed is, proef je azijn. Het is een scherpe en zure smaak.

Kurk in de wijn, wat is dat en hoe herken je het?

Je hebt vast wel eens gehoord van ‘kurk in de wijn’, maar wat is het nou eigenlijk? Het is zeker geen verwijzing naar een ronddrijvende kurk in wijn, maar heeft alles te maken met de geur en de smaak. De uitspraak ‘kurk in de wijn’ betekent dat de wijn is besmet met schimmels/bacteriën die de stof TCA vormen. TCA besmet de wijn met een muffe geur en een vieze smaak. Het kan zowel voorkomen bij een wijnfles die is afgesloten met een kurk, maar ook bij een wijnfles met een schroefdop. Hoe dat komt? De schimmel/bacterie de TCA vormt, kan voorkomen op aangetast hout. Denk aan pallets en wijnvaten. Als de wijn daarmee in aanraking komt, is het foute boel. Tegenwoordig zijn er strikte regels qua hygiëne om kurk in wijn te voorkomen, maar het kan natuurlijk altijd een keertje voorkomen.

Breid je wijnvoorraad uit met de beste wijnen

In het online wijnassortiment van GrapeWine.nl vind je alleen de allerbeste kwaliteitswijnen. Ben jij een echte fan van rode wijn? Je vindt prachtige rode wijnen uit allerlei landen terug in het uitgebreide aanbod, zoals Frankijk en Spanje. Meer een liefhebber van witte wijn? Ook dan zit je goed! De verfijnde witte wijnen uit Italië en Duitsland zijn een aanwinst voor iedere wijnliefhebber. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de rosé wijnen en mousserende wijnen in de collectie. Zie je door de bomen het bos niet meer? Vraag dan via WhatsApp (telnr. 06 – 38 61 23 62) Arjan gratis om een persoonlijk wijnadvies!

 

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter