Italiaanse wijn en Italië als wijnland | Alle info op een rij! - Wijnhandel GrapeWine.nl
0
  • Lorem ipsum

Italiaanse wijn en Italië als wijnland | Alle info op een rij!

1 Dec 2020
door Amanda

Dat Italië een bijzonder vakantieland is, wisten we al. Maar het land van de laars is ook zeker een bijzonder wijnland te noemen. Verspreid over het land zijn heel wat wijngaarden te vinden. Er komen dan ook bijzondere wijnen vandaan. Wist je dat Italië zelfs één van de grootste wijnproducenten ter wereld is? Elk jaar produceert het land meer dan 53 miljoen hectoliter wijn. Meer dan genoeg redenen om meer over Italië als wijnland en de Italiaanse wijnen te weten te komen. Schenk dus een (Italiaans) wijntje in en enjoy!

 

Italië als wijnland

De oude Grieken zijn ooit begonnen met de wijnbouw in Italië, toen zij zes eeuwen voor Christus als eersten wijn gingen verbouwen. Eerst alleen in Zuid-Italië, maar de Etrusken brachten de wijnbouw later ook naar het noorden van het land. Lange tijd stond Italië niet bekend om zijn uitstekende wijnen, maar dat veranderde na de Tweede Wereldoorlog. Toen maakte het land in korte tijd grote sprongen vooruit qua techniek en druivenrassen. Inmiddels staat Italië juist bekend om zijn mooie kwaliteitswijnen.

 

Dat in Italië veel verschillende druivenrassen groeien, heeft vooral te maken met het diverse klimaat. Italië is een uitgestrekt land met zowel lage vlaktes als hoge bergen. Daardoor zijn de wijnbouwgebieden heel verschillend, ook qua temperatuur en luchtvochtigheid. Om die redenen komen uit Italië ook veel verschillende wijnsoorten.   

 

Wijnstreken in Italië

Van noord naar zuid zijn veel verschillende wijnstreken te vinden in Italië. We zullen een paar belangrijke wijnstreken kort benoemen.

 

Toscane wijn

Toscane een zeer bekende regio voor Italiaanse wijn. Hier vind je uitgestrekte wijngronden met kalk, tufsteen, mergel en klei. Er komen vooral veel rode wijnen uit deze regio. In ons assortiment vind je zowel rode wijnen uit Toscane als witte wijnen uit Toscane. Een belangrijk wijngebied in Toscane is Chianti Classico. Eén van de lekkerste Chianti Classico-wijnen die wij verkopen, is de Castello di Radda Chianti Classico (€17,75). Dit is een complexe helderrode wijn met de geur van kersen, kruidkoek en houttonen. De wijn heeft een verfijnde smaak met prettige, rijpe zuren en uitgesproken tonen van rijpe bessen en een lichte aardsheid.

 

Ook Brunello in Italië is een bekend wijngebied. Een heerlijke wijn uit Brunello is bijvoorbeeld Tenuta di Sesta Brunello di Montalcino (€38,95). Deze intense en volle wijn is gemaakt van de Sangiovese-druif en heeft een intense en kruidige smaak. Als je de wijn jong drinkt, proef je vooral dat hij rijk is aan aroma’s van fruit en bloemen. Naarmate je de wijn langer bewaart, zal je eerder aroma’s van zacht rood fruit, zoethout en kruiden proeven.

 

Piemonte wijn

Uit Piemonte komt de bekende wijn Barolo: een wijn die rijk en zwaar is van smaak en die uitgesproken tannines en een hoge zuurgraad heeft. In Piemonte wordt onder andere wijn gemaakt van de druivensoort nebbiolo. Deze druif wordt gebruikt om de wijnen Barolo en Barbaresco te maken. De wijn wordt vaak jong gedronken en geeft dan aroma’s van viooltjes en rozen met een licht zuurtje. Als je de wijn wat langer bewaart, zullen de aroma’s meer lijken op teer en tabak en ontstaat er enige notigheid.

 

Een heerlijke wijn uit deze streek is bijvoorbeeld de Cascina Amalia Barolo Amalia (€33,95): een rode wijn die voor 100% is gemaakt van nebbiolo-druiven. De druiven zijn lang ingeweekt, wat zorgt voor een krachtige smaak en afdronk. De mooie aroma’s van deze wijn kun je nog lange tijd proeven. Combineer deze mooie rode wijn met met gegrilde vleesgerechten, zoals een lamsreck. Buon appetito!

 

Sicilië wijn

Op dit eiland in de Middellandse Zee groeit onder andere de Nero D’Avola: een blauwe druif die zorgt voor sappige en fruitige wijnen. Een mooie wijn van deze druifsoort is de ZENSA Nero D'Avola Terre Siciliane IGP Bio (€12,50): een biologische rode wijn met intense aroma’s van blauwe bessen en bramen en tonen van zwarte peper en pure chocolade (met een lichte ondertoon van vanille). Deze wijn heeft een lange en fruitige afdronk.

 

Marken wijn

Marken ligt rechts van de provincie Umbrië en links van de Adriatische zee. Tussen de indrukwekkende bergen in dit gebied vind je valleien waar witte wijn wordt gemaakt. De zeewind vanuit de Adriatische zee maakt dit een prima gebied voor het telen van druiven. Zo komt uit het kalkrijke gebied bij Verdicchio dei Catelli di Jesi de Verdicchio-druif vandaan. Deze wordt bijvoorbeeld gebruikt voor de wereldberoemde wijn PIERSANTI Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico (€7,95): een smaakbonbon onder de wijnen met vriendelijke zuren, wit fruit en een goede sappigheid.

 

Emilia-Romagna wijn

Zijn er nog meer gebieden? Jazeker! Ook de regio Emilia-Romagna staat bekend om heerlijke Italiaanse wijnen. Dit gebied bevindt zich tussen de Appenijnen en de Adriatische Zee. Zowel op lagergelegen gebieden (bijvoorbeeld rond de stad Modena) als in de bergen vind je wijnbouwgebieden. Ben je een fan van Lambrusco wijn? Dan vind je het vast leuk om te weten dat deze uit Emilia-Romagna komt!

 

Druivenrassen in Italië

Vanwege het diverse klimaat groeien in Italië heel wat verschillende druivenrassen. Twee bekende druivenrassen zijn:

  • Pinot grigio-druif: de Italiaanse variant op de Franse pinot gris, maar dan lichter en frisser. De pinot grigio uit Italië heeft frisse smaken zoals appel en citrus. Van de pinot grigio-druif is bijvoorbeeld de Pinot Grigio van Giol Deze smaakvolle witte wijn is gemaakt van biologisch geteeld fruit en past heel goed bij gerechten met onder andere kip.
  • Sangiovese-druif: deze druif is vooral in Toscane te vinden en heeft bijzondere aroma’s zoals tomaat, tijm, tabak, (bittere) kersen, leer, rode bes en viooltjes. Een rode wijn gemaakt van de sangiovese-druif past mooi bij rood (wild)vlees en harde kazen.

 

Soorten Italiaanse wijn

Italianen gebruiken de Europese richtlijnen om wijnen te classificeren. Voor Italiaanse wijn geldt het volgende classificatiesysteem:

  • Vino de tavola (tafelwijn): de meest eenvoudige wijn, vaak een blend van druivensoorten.
  • Indicazione Gegrafica Tipica (IGT): betere kwaliteit wijn die voor 85% uit het aangegeven gebied op het etiket moet komen.
  • Denominazione di Origine Controllata (DOC): kwalitatieve wijn met een gecontroleerde herkomstaanduiding en met strenge regels voor vinificatietechnieken, productiegebied en druivenrassen.
  • Denominazione di Origine Controllata e Garantita (DOCG): kwaliteitswijnen die een gecontroleerde en gegarandeerde herkomstaanduiding hebben en van uitstekende kwaliteit zijn.

 

Italiaanse wijn bij wijnhandel GrapeWine.nl

Bij Wijnhandel GrapeWine.nl verkopen we een groot assortiment aan Italiaanse wijn. Allemaal met veel zorg en per fles ingekocht, zodat je zeker weet dat je met onze wijnen echt iets bijzonders in huis haalt. Zo kun je kiezen tussen rode wijn uit Italië en witte wijn uit Italië. Maar ook voor een fles prosecco – ook een bekende wijnsoort uit Italië – kun je bij ons zeker slagen.

Wist je dat je via onze webshop ook kunt zoeken op specifieke regio’s in Italië? Zo kun je specifiek witte wijn uit Sicilië, rode wijn uit Toscane of witte wijn uit Umbrië vinden. Ook kun je zoeken op budget, biologische wijnen of vegan wijnen. Zo vind je altijd een Italiaanse wijn die past bij jouw wensen.

 

Gratis wijnadvies op maat

Vind je het lastig om uit alle mooie wijnsoorten een passende Italiaanse wijn te kiezen? Geen zorgen! Bij wijnliefhebber Arjan kun je aankloppen voor gratis wijnadvies. Stuur een appje naar telnr. 06 – 38 61 23 62 met daarin jouw wijnvraag. Dan adviseert hij je graag welke wijnsoort bij jouw smaak, gerecht of gelegenheid past.

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter