• Lorem ipsum

Champagne

Toon:
Geen producten gevonden...

Champagne

De wijnstreek Champagne is de meest noordelijke wijnstreek van Frankrijk. De streek staat bekend om de mousserende wijnen die er geproduceerd worden. Enkel deze mousserende wijnen, gemaakt in deze wijnstreek, mogen champagne heten.
Champagne kent een heel boeiende geschiedenis, die teruggaat tot de 17e eeuw. Monnik Dom Pérignon ontwikkelde een methode om wijn na de tweede gisting helder en ook goed bewaarbaar te maken.

Dom Pérignon was continue bezig met het steeds beter maken van het proces van wijn maken.
De methode voor de tweede gisting op fles was al langer bekend, maar het kostte Dom Pérignon duizenden geëxplodeerde flessen.
Bij deze tweede gisting ontstaat een natuurlijk koolzuurgas in de wijn.
Al in 1720, vijf jaar na de dood van Dom Pérignon, gingen er ruim dertigduizend flessenchampagne naar het buitenland.

Klimaat

Het klimaat de wijnstreek Champagne is eigenlijk niet erg geschikt voor de wijnbouw. De gemiddelde temperatuur is 10˚Celsius en in het voorjaar valt er vaak regen.
De unieke bodem samenstelling zorgt voor zorgt ervoor dat de wijnbouw toch mogelijk gemaakt wordt.
Een dikke laag kalk en krijt in de bodem van soms wel 200 meter dik houdt de warmte vast en zorgt voor een goede afwatering.
Dit is ideaal voor de druif. En tevens om de flessen champagne te laten rijpen.
In de kelders, die uit diezelfde kalkbodem zijn gehakt en een  ideale temperatuur en luchtvochtigheid hebben, liggen dan ook miljoenen flessen champagne opgeslagen.
In Epernay en Rheims ligt bij elkaar al ruim 350 km aan ondergrondse kelderstelsels die gewijd zijn aan het bewaren en conserveren van champagne!