• Lorem ipsum

Rode wijn uit de Languedoc-Roussillon

De wijnstreek de Languedoc Roussillon stond lange tijd bekend om zijn matige supermarkt wijnen. Gelukkig weten wij van Wijnhandel GrapeWine.nl dat er ook fantastische languedoc wijn uit deze streek komt. 

Toon:
Domaine Vic La Source Rouge – Rode wijn
Domaine Vic
La Source Rouge – Rode wijn
  • Smaak: Soepel & Fruitig
  • Land: Frankrijk
  • Druif: Merlot
€6,95
Direct leverbaar
Toon:

Rode wijn uit de Languedoc-Roussillon

De wijnstreek de Languedoc Roussillon stond lange tijd bekend om zijn matige supermarkt wijnen. Gelukkig weten wij van Wijnhandel GrapeWine.nl dat er ook fantastische languedoc wijn uit deze streek komt. 

Grof weg is de streek gelegen tussen de Spaanse grens en de Rhône-Delta de twee streken de Languedoc en de Roussillon leveren in totaal zo’n een derde van alle Franse rode wijnen. Je kan in de Languedoc Roussillon een breed scale aan ondergronden en microklimaten en juist de kennis van waar de juiste ondergrond en het juiste klimaat maakt de Languedoc Roussillon wijn bijzonder. 

De wijnboeren die dat voor elkaar hebben kunnen prachtige resultaten behalen met hun Languedoc wijn en dat kunnen wij jou weer laten proeven. 

Geschiedenis van de Languedoc Roussillon wijn

Ruim 2000 jaar geleden is wijnbouw begonnen in de Languedoc Roussillon in de buurt van Narbonne. De Romeinen hadden destijds een ontwikkelde wijncultuur en wisten ook redelijk wat af van het kweken van druiven en maken van Languedoc wijn. Er is zelfs bewijs dat de Languedoc Roussillon rode wijnen aanzien genoten in Rome en geëxporteerd werden naar Duitsland.

Nadat het Romeinse rijk gevallen was viel de wijnbouw in deze streek in een verval. Vanaf de 17e eeuw toen de Languedoc Roussillon beter te bereiken werd via nieuwe wegen kwam er weer een opleving in de wijnproductie en export daarvan. Vanaf de 19e eeuw werd met de komst van nieuwe welvaart de wijnbouw echt geïntensiveerd. Vanaf toen ontwikkelde de Languedoc Roussillon zich tot het grootste wijnbouw gebied van de wereld. 

Lange tijd – tot ver in de jaren tachtig – werd er vooral goedkope bulkwijn gemaakt die weinig bijzonder was. Vanaf de jaren negentig kwam daar gelukkig verandering in.

De Vin de Pays d’Oc werd in het leven geroepen om onder duidelijke regels een kwaliteitswijn in de markt te zetten die de streek een goede naam kon bezorgen. Dat is aardig gelukt.

Heerlijke en betrouwbare Pays d’Oc wijn

Door de aanhoudende slechte berichten over de kwaliteit van de Languedoc Roussillon wijn in de jaren zeventig en tachtig was er een verbetering nodig in de manier van wijn maken en de verkoop daaromheen. De wijnboeren van de Languedoc Roussillon hebben daarom een lokaal wijnmerk in het leven geroepen die consumenten moest gaan overtuigen dat de languedoc wijn zeer de moeite waard was en betrouwbaar in kwaliteit. Zo werd de vin de Pays d’Oc in het leven geroepen. 

Er werden afspraken gemaakt over de maximaal oogst per hectare en nog een aantal belangrijk zaken en zo kon de streek langzaam gaan bouwen aan zijn merk. 

Smaakvolle Languedoc wijn

De Languedoc wijnen vallen onder de naam Coteaux du Languedoc dat is een verzameling van wijnstreken die gelegen zijn op de heuvels tussen de steden Montpellier en Narbonne. Het gebied is ruim 120 kilometer groot.

De rode languedoc wijnen kunnen mooie wijnen zijn, maar wel heel verschillen in karakter. De rode languedoc wijn wordt gemaakt van de druiven: syrah, grenache, mourvédre, carignan en cinsault. Je kan in de aroma’s van deze rode Languedoc wijnen wilde tijm herkennen.

De meest bijzondere rode Languedoc wijnen komen uit de regio’s Cabardes en Cote de la Malapere.

Regio Faugères wijn

De regio Faugères is rotsige streek met veel leisteen in de ondergrond. Op de heuvels van Faugères staan zo’n tweeduizend hectaren blauwe druiven aangeplant waarna naast rode Languedoc wijn ook een prima rosé gemaakt van wordt. Je kan in deze Languedoc wijn aroma’s herkennen van zwart doorstoofd fruit en een volle warme smaak.

Regio Saint-Chinian wijn

De wijnstreek Saint- Chinian is ten west van Faugères gelegen op een wat minder heuvelachtige ondergrond kom je wijngaarden tegen die syrah en mourvedre druiven hebben aangeplant. De rosé wijnen van deze streek hebben een prima reputatie als ook de rode Languedoc wijn uit deze streek dit zijn vaak mooie volle kruidige rode wijnen.

Regio Minervois wijn

Deze streek is vernoemd naar het stadje Minerve afkomstig van de Romeinse god voor wijsheid Minerva. Er wordt slecht een klein beetje witte en rosé wijn gemaakt, rode Languedoc wijn voert hier de boventoon. De aroma’s van de rode Languedoc wijn uit deze streek zijn elegant en vol met rood en zwart fruit.

Regio Corbières wijn

Tussen Perpignan en Narbonne gelegen ligt de streek Corbières. Dit gebied is er divers in zijn landschappen van rotsachtig tot heuvelachtig van stijl tot vlak. Er worden in Corbières vele Vin de Pays wijnen gemaakt, maar daarnaast worden er ook prachtige rode Languedoc wijnen gemaakt. Ruim negentig procent van de Languedoc wijn hier is rood.

Regio Fitou wijn

Dit kleine wijngebied ligt opgesloten in het zuidelijke deel van Corbières. Hier worden uitstekende rode languedoc wijnen geproduceerd van de carignan en grenache noir druiven. De Appelation Controlee Fitou schrijft voor dat de rode Languedoc wijnen hier negen maanden houtrijping moeten ondergaan. Dit levert volle vlezige rode wijnen op die kruidige aroma’s hebben en veel rood fruit.

Overheerlijke en smaakvolle Roussillon wijn

Beginnend net boven Perpignan en eindigend bij Spaanse grens is de substreek Roussillon gelegen. Deze gebied is naast zijn droge rode Languedoc wijn ook bekend om zijn zoete wijn.

Regio Côtes du Roussillon villages wijn 

Gelegen in het noordwesten van de streek hebben de rode Languedoc wijnen allemaal één ding gemeen. Het zijn fantastische rode Languedoc wijnen. Er wordt in deze wijnregio ook nog onderscheid gemaakt in vier onder districten die ook alle vier hun naam op het wijnetiket mogen plaatsen. Caramany, La-Tour-de-France, Lesquerde en Tauteval.

Regio Collioure wijn 

De wijnstokken van deze kleine rode wijnstreek staan in de hete zon richting zee aangeplant. De rode Languedoc wijnen hier zijn diepgekleurd, geconcentreerd, vurig en krachtig van smaak.