• Lorem ipsum

Rode wijn uit de Provence

In het zuidoosten van Frankrijk ligt de wijnstreek Provence aan de Middellandse Zee. Het is de grootste rosé producerende wijnregio van Frankrijk, maar er komen ook heerlijke rode wijnen van nog veel betere kwaliteit vandaan.

Toon:
Geen producten gevonden...

Rode wijn uit de Provence

In het zuidoosten van Frankrijk ligt de wijnstreek Provence aan de Middellandse Zee. Het is de grootste rosé producerende wijnregio van Frankrijk, maar er komen ook heerlijke rode wijnen van nog veel betere kwaliteit vandaan.

De Provence staat vooral bekend om de vele rosés die hier worden geproduceerd, maar de echte wijnkenners zijn van mening dat de rode wijnen het beste zijn. Het oppervlak aan wijngaarden in de Provence is ruim tweehonderd vierkante kilometer. Per jaar leveren die wijngaarden 1.000.000 hectoliter wijn op. Ongeveer dertig procent daarvan is rode wijn.


Geschiedenis van wijn in de Provence


De wijnbouw in de Provence is de oudste van Frankrijk. Al meer dan 2.600 jaar wordt er hier langs de kust van de Middellandse Zee wijn gemaakt. Wie wanneer precies met de wijnbouw begon, is lastig te zeggen. Mogelijk maakte bewoners van de Provence al wijn voordat de Grieken daar de stad Marseille stichtten. Na de Grieken kwamen de Romeinen, die de populariteit van de wijnen hebben vergroot. De wijnbouw in Provence is door de jaren heen beïnvloed door verschillende volkeren, heersers en culturen. Met als gevolg een grote variatie aan druivensoorten van zowel Griekse, Romeinse, Spaanse als Italiaanse oorsprong.

Aan het einde van de negentiende eeuw werd de wijnbouw in de Provence verwoest door de druifluis phylloxera. Na de druifluis kwam de herbeplanting langzaam op gang en kozen veel wijnboeren voor de carignan druif. Deze blauwe druif heeft een hoge opbrengst, maar is van mindere kwaliteit. Van de carignan druif wordt met name rosé geproduceerd, maar er wordt ook rode wijn van gemaakt. In de twintigste eeuw kwam het toerisme goed op gang in het inmiddels populaire vakantie gebied Côte d’Azur. Hierdoor ontstond er meer vraag naar de wijnen uit de Provence, die samen met de regionale keuken een bijzonder combinatie bleken te zijn.


Klimaat en ondergrond in de Provence


In de Provence heerst een mediterraan klimaat dat zich kenmerkt door zachte winters en warme, droge zomers met weinig neerslag en veel invloeden van de Middellandse Zee. De wind uit het noorden zorgt voor enige afkoeling in de zomer en droogt de druiven na een hevige regenbui. Meestal valt er alleen regen in het voorjaar en in de late herfst.

Anders dan in veel andere gebieden in Frankrijk, is het in de Provence veel zonniger. Het aantal zonuren kan oplopen tot 3.000 uur per jaar en dat is het dubbele van wat eigenlijk nodig is voor de wijnbouw. De wijngaarden in de Provence worden, zoals meestal het geval is, gericht op het zuiden aangelegd. Druivensoorten die beter rijpen bij wat minder zonuren zijn daarom ook wel te vinden op hellingen die naar het noorden zijn gericht.

In het noorden van de Provence vindt geen wijnbouw plaats vanwege de hoge ligging van 800 meter. De temperaturen kunnen daar namelijk in de winter ver onder het vriespunt komen. Daarnaast is de bodemgesteldheid ook niet zo geschikt. De bodem in de Provence is gevarieerd. In de plaats Cassis bestaat de ondergrond uit kalksteen en leisteen. Om die reden worden hier vooral witte druivensoorten aangeplant. In andere gebieden van de Provence bestaat de bodem uit mergel, leisteen en kwarts, terwijl je in het binnenland weer klei en zandsteen aantreft.Blauwe druivensoorten in de Provence


In de Provence komen voornamelijk blauwe druivensoorten voor, maar liefst negentig procent van de totale aanplant is een blauwe druivensoort. Daarmee worden met name rosés geproduceerd, maar er wordt ook steeds meer rode wijn van gemaakt. De meest voorkomende druivensoort in de Provence is de mourvèdre druif. Deze druif vormt het belangrijkste ingrediënt voor veel rosés en rode wijnen. De mourvèdre wordt vaak gemengd met twee andere blauwe druiven, namelijk de cinsaut druif en de grenache druif.

De carignan druif, die na de druifluis veel werd aangeplant, moet steeds vaker ruimte maken voor moderne kwaliteitsdruiven. Internationaal bekendere druivensoorten als de cabernet sauvignon druif en de syrah druif stijgen in populariteit in de Provence. Andere traditionele druivensoorten zoals de braquet, calitor, folle en tibouren komen daardoor ook in de verdrukking. Deze blauwe druiven worden vooral gebruikt om te mengen met andere druiven. Helaas zijn veel druivensoorten in de Provence bijna uitgestorven.


Heerlijke rode wijn uit de Provence


Een klein deel van de wijnproductie in de Provence bestaat uit rode kwaliteitswijnen. Het is nogal lastig om het karakter van de rode wijnen te omschrijven. De rode wijnen uit de Provence zijn niet alleen afhankelijk van het klimaat, de bodem en de gebruikte druivensoorten, ook de manier van wijnbereiding en de rijping van de druiven varieert heel erg. Veel rode wijnen uit de Provence bevatten aroma’s van kruiden die veel in de regio groeien. Denk hierbij aan rozemarijn, lavendel en tijm. Rode wijn van de mourvèdre druif zorgt voor een fruitige smaak.

De meeste rode wijnen uit Provence zijn herkenbaar aan hun typische fles. Deze flessen worden ook wel amfoorflessen genoemd. Die naam is afgeleid van de oude amfora stenen, waarin de rode wijnen vroeger werden bewaard en verscheept. Andere wijnboeren in de Provence brengen hun rode wijnen in Bordeaux of Bourgogne flessen op de markt of hebben een eigen model ontwikkeld.