• Lorem ipsum

Rode wijn uit Emilia-Romagna

Emilia Romagna is een wijnstreek in Noord-Italië gelegen tussen de Adriatische Zee in het oosten, de Apennijnen in het westen en de Po in het noorden. Het wijngebied wordt ook wel de buik van Italië vanwege de culinaire specialiteiten die hier in de versc

Toon:
Geen producten gevonden...

Rode wijn uit Emilia-Romagna

Emilia Romagna is een wijnstreek in Noord-Italië gelegen tussen de Adriatische Zee in het oosten, de Apennijnen in het westen en de Po in het noorden. Het wijngebied wordt ook wel de buik van Italië vanwege de culinaire specialiteiten die hier in de verschillende steden worden gemaakt. Denk aan Parmaham, Parmazaanse kaas, Mortadella en Aceto Balsamico. Daar hoort natuurlijk een lekker rood wijntje bij, en laat het nu ook zo zijn dat er heerlijke rode wijnen van uitstekende kwaliteit uit Emilia Romagna vandaan komen.

De geschiedenis van de wijnbouw in Emilia Romagna gaat terug tot de zevende eeuw voor Christus en is daarmee een van de oudste wijnregio’s van Italië. Het is ook een van de grootste wijngebieden van het land. Lambrusco is misschien wel de bekendste wijn van Emilia Romagna, zo niet van het hele land.

De wijngaarden in Emilia Romagna liggen verspreid over drie verschillende zones. In het noordwesten in de buurt van de stad Piancenza liggen de wijngaarden op de heuvels van Emilia, in het midden bevinden de wijngaarden zich op een laagvlakte rond de stad Modena en richting de Adriatische kust liggen de wijngaarden op de hellingen van de Apennijnen. In totaal ligt er 58.000 hectare aan wijngaarden in Emilia Romagna, wat jaarlijks ongeveer zeven miljoen hectoliter wijn oplevert.


Klimaat en ondergrond in Emilia Romagna

In Emilia Romagna heerst een mediterraan klimaat met warme zomers en zachte winters. In de zomers is er gegarandeerd zon met zo af en toe een regenbui, wat de wijnbouw zeer ten goede komt. Het is dan ook niet voor niets dat er veel goede rode wijnen uit Emilia Romagna vandaan komen.

De wijngaarden in Emilia Romagna op de heuvels gericht op het noordoosten hebben geen klimaatinvloed vanuit het zuiden. Wel is er een sterke invloed van de noordelijke winden die over het vlakke land komen. Vooral in het voorjaar en in de winter is het er vaak koud en mistig. Hierdoor worden er geen zware alcohol rijke, maar wel frisse, lichte rode wijnen geproduceerd in Emilia Romagna.

De bodem in Emilia Romagna varieert heel erg. In de heuvels en bergen bestaat de ondergrond uit kalk en zandsteen, in de vlaktes tref je een bodem van vruchtbare leemgrond en alluviale lagen aan.


Blauwe druivensoorten in Emilia Romagna


De bekendste en meest voorkomende druivensoort is de lambrusco druif, die hier ook oorspronkelijk vandaan komt. Deze druif staat op de vruchtbare bodems van Emilia en Modena aangeplant en levert jaarlijks rond de 1.250.000 hectoliter op. Een groot deel daarvan gaat in goedkope flessen naar West-Europa en Amerika en is voor minder geld dan Coca-Cola te koop. Onterecht, want de lambrusco druif uit Emilia Romagna kan prima rode wijnen opleveren. Wijnboeren in Emilia Romagna richten zich steeds meer op de kwaliteit en het is nu wachten op een nieuwe hype, want nog nooit was rode wijn van de lambrusco druif zo lekker.

Een andere druivensoort die voorkomt in Emilia Romagna is de sangiovese druif. Deze druif staat op de wijngaarden tussen de hoofdstad Bologna en de Adriatische kust aangeplant. Over het algemeen levert de druif rode wijnen op met een kruidige geur en een volle smaak met aangename bittertjes in de afdronk. Andere blauwe druivensoorten die voorkomen in Emilia Romagna zijn barbera en bonarda.

Heerlijke rode wijn uit Emilia Romagna


In Emilia Romagna bestaat iets meer dan de helft van de wijnproductie uit rode wijn. Lambrusco is ongetwijfeld de bekendste van de wijnstreek. Hoewel deze rode wijn buiten Italië niet echt bekend staat om zijn kwaliteit, komen er heerlijke Lambrusco’s uit Emilia Romagna. Een goede rode wijn van de lambrusco druif uit Emilia Romagna is droog en licht met frisse smaken van frambozen en zwarte bessen. De rode wijn bevat weinig alcohol en daardoor een hoge doordrinkfactor.

Kenmerkend voor rode wijnen uit Emilia Romagna is dat de rode wijnen licht en fris zijn. Dit heeft te maken met het klimaat en de plek van de verschillende wijngaarden. Wijnboeren in Emilia Romagna richten zich wel steeds meer op de kwaliteit, waardoor er ook meer forsere rode wijnen worden gemaakt.

In Emilia Romagna wordt ook veel rode wijn van de sangiovese druif geproduceerd en vormt inmiddels een serieuze concurrent voor de Toscaanse rode wijnen van deze druif. Vroeger waren de rode wijnen van de sagiovese druif uit Emilia Romagna vaak licht en fruitig van karakter, maar de laatste jaren experimenteren steeds meer wijnboeren met de productie van stevige, complexe rode wijnen. De rode wijnen zijn goed te combineren met diverse vleesgerechten en pasta’s met rijke sauzen.