• Lorem ipsum

Witte wijn uit Hongarije

In de het noord oosten van Hongarije ligt één van de grootste wijnstreken van Europa, Tokaj. Ten tijden van het communisme is de kwaliteit van de Hongaarse wijnen er erg op achteruit gegaan. Gelukkig is de voormalige glorie van de heerlijke Hongaarse wijn

Toon:
Carpinus  Furmint Dry - Witte wijn
Carpinus 
Furmint Dry - Witte wijn
  • Smaak: Citrus & Honing
  • Land: Hongarije
  • Druif: Furmint
€10,45
Direct leverbaar
Carpinus  Tokaji Furmint Late Harvest - Witte wijn
Carpinus 
Tokaji Furmint Late Harvest - Witte wijn
  • Smaak: Citrus & Sinaasappel
  • Land: Hongarije
  • Druif: Furmint
€12,95
Direct leverbaar
Toon:

Witte wijn uit Hongarije

In het noordoosten van Hongarije ligt één van de grootste wijnstreken van Europa, Tokaj. Ten tijde van het communisme is de kwaliteit van de Hongaarse witte wijnen er erg op achteruit gegaan. Gelukkig is de voormalige glorie van de heerlijke Hongaarse witte wijnen helemaal terug bij af. 

Geschiedenis van de Hongaarse witte wijn

Hongarije is een Europees wijnland met een lange historie. Al sinds de Romeinen wordt er wijnbouw gedaan in Hongarije dit gebeurde in de toenmalige provincie Pannonië. Er werden in eerste instantie veel lokale druiven gebruikt voor de teelt, maar na de 5e eeuw en het uiteenvallen van het Romeinse rijk werden er ook andere “Europese” druivenrassen geteeld in Hongarije.

Hoewel Hongarije echt een Europees land is komt het Hongaarde woord voor wijn niet van Vitis uit het Latijns maar uit Turkije “Bor”. 

Dit heeft zijn oorsprong in de invasie van de grote Turkse veldheer Suleiman de Grote in de vroeg zestiende eeuw.

Tijdens de bezetting werd de regio Tokaj pas echt bekend om zijn Hongaarse witte wijn. Het smaakprofiel zoet was toen de mode en het werd daarom erg lonend om de zoete edel rotte witte wijnen te gaan produceren. Er is zelfs een document uit 1571 waarin de Franse koning de Edel zoete witte wijn zegent als wijn van de koningen, koning der wijnen.

Rond 1882 werd ook Hongarije hard getroffen door de druifluis en werden de belangrijke wijngaarden gerooid. Er werden vervolgens de druivenrassen furmint, muscat en Hárslevelű in het Tokaj-gebied geïntroduceerd. 

Zoals wel met meerdere dingen werd er in de tijd van het communisme geen kwaliteit meer geleverd en lag de nadruk vooral op de kwantiteit van de wijn. Dit is desastreus geweest en hier heeft de reputatie van de Hongaarse witte wijn jarenlang last van gehad.

Druivenrassen voor de Hongaarse witte wijn

In Hongarije heb je twee belangrijke witte druiven de furmint en de harslevelü. De furmint druif herken je aan zijn hoge zuren, kruidigheid en aroma’s van rijpe appels, walnoot en honing. Je kan de witte Hongaarse wijn van de furmint druif ook prima op houtrijpen voor een nog vollere smaak.

De harslevelü druif rijpt laat in het seizoen en heeft een dunne schil. Hij is daarom ideaal als druif voor de zoet Hongaarse witte wijn die edel rot moet ondergaan. De vulkanische ondergrond in sommige delen van Hongarije is ideaal voor deze aromatische druif.

De duurste dessertwijn van Hongarije

De duurste dessertwijn ter wereld is de Tokaji Natur Eszencia die je vanaf zo’n 1.000 € kan kopen. Deze dure dessertwijn wordt gemaakt door het sap uit de druiven op te vangen als de druiven staan opgestapeld. Door de druiven niet te persen wordt de most van een hoge kwaliteit. Het vergistingsproces stopt bij zo’n 2 á 3 procent alcohol. Deze dessertwijn wordt alleen in de best wijnjaren gemaakt.

De Natur Eszencia witte wijn wordt ook wel gebruikt om de Tokaji Aszu wijnen te verbeteren. Dit gebeurt dan in de slechtste jaren van Tokaji Aszu zodat de wijn elk jaar op hetzelfde niveau blijft.

Smaakvolle Hongaarse witte wijn Tokaj 

Om de bijzondere zoete variant van de prachtige Hongaarse witte wijn Tokaj te krijgen moeten de druiven allereerst lang blijven hangen aan de wijnstok. Ochtendmist en de herfst zullen langzaam maar zeker de edelrot doen inzetten. Hierdoor stijgt het suikergehalte en daalt het sap gehalte. 

Eerst wordt er een droge basiswijn gemaakt. 

De edelrotte druiven worden vervolgens in puttonyos opgestapeld het sap zal vervolgens langzaam van boven naar beneden druppellen. Dit wordt "Essencia" genoemd. Deze essencia kan nauwelijks fermenteren: Het gist moet hard werken vanwege het hoge suikergehalte, maar de de zuurgraad en strooperige substantie zorgt uiteindelijk voor een heerlijk geconcentreerd druivenextract.

Vervolgens wordt de basiswijn en deze moes samengevoegd om nog een week lang samen te fermenteren tot de beroemde Hongaarse witte wijn Tokaj.

Condities voor het telen van de druiven voor de Hongaarse witte wijn

In Hongarije heb je te maken met kort groeiseizoen en kan je dus niet met elk druiven ras even goed uit te voeten. Hongaarse witte wijn maak je dus in een kort groeiseizoen. Het klimaat is een landklimaat en dus heb je naast de hete zomers ook koude winters in Hongarije.

De wijnregio’s waar de Hongaarse witte wijn vandaan komt

De Hongaarse witte wijnen komen uit het hele land, maar er worden drie hoofdregio’s onderscheiden te weten: Hoog-Hongarije, Noord- Transdanubië en Zuid- Transdanubië 

Hoog-Hongarije is het meest noordelijk gelegen wijngebied dat door het bergmassief en de hellingen aldaar gunstige liggingen heeft voor wijngaarden voor de Hongaarse witte wijn. Men maakt hier met de furmint en harslevelü druiven heerlijke Hongaarse witte wijn.

In uiterste noordoosten van dit stuk van Hongarije worden de Tokaji Aszú witte wijnen gemaakt. Naast de bekende zoete Hongaarse witte wijn worden er ook droge aromatische en kruidige witte wijnen gemaakt.

Hoe maak je zoete Tokaji Hongaarse witte wijn?

Allereerst worden de druiven pas geoogst als ze een edele rotting hebben gehad aan het eind van de teelt. De druiven worden vervolgens voorzichtig geoogst en te droge gelegd. Dat gebeur in “Puttonyos” met een inhoud van 25kg. De druiven van de Furmint druif worden vervolgens gedroogd om het suikergehalte in de druiven om hoog te krijgen. De kwaliteit van de Tokaji Hongaarse witte wijn wordt gemeten in het aantal “Puttonyos” dit kunnen er 7 zijn en die geven dus aan hoe geconcentreerd de zoete witte wijn is.

De Tokaji Hongaarse witte wijn is weelderig van smaak met een fijn evenwicht tussen de zuren en zoetheden. 

Andere Hongaarse witte wijn gebieden

De witte Hongaarse tafelwijnen zijn van een prima kwaliteit en komen uit de verschillende wijnregio’s. Zo kan je een prachtige witte Hongaarse wijn vinden uit de regio rondom het Balatonmeer dit is de Szürkebarát deze frisse Hongaarse witte wijn wordt gemaakt van de pinot gris druif.

Wijn spijs advies met de Hongaarse witte wijnen van GrapeWine.nl

Bij wijnhandel GrapeWine.nl kan je een aantal heerlijk Hongaarse witte wijnen vinden. Ze zijn er in twee wijnstijlen zoet en droog en zijn goed te combineren met verschillende gerechten. Voor de zoete Hongaarse witte wijn kiezen wij graag de desserts als combi de droge Hongaarse witte wijn die even aromatische en kruidig is kan je uitstekend combineren met de Indonesische keuken, Thaise gerechten. 

Advies bij het kopen van Hongaarse witte wijn

Bij wijnhandel GrapeWine.nl geven we je graag advies bij de aankoop van je witte Hongaarse wijn. Er is veel te koop en uiteraard verschilt de gelegenheid ook voor de ideale combinatie. Arjan helpt je daarom graag bij het maken van de beste keuze van jouw witte Hongaarse witte wijn. Je kan altijd mailen, whatsappen of bellen met Arjan. Hij zal je dan zo snel als mogelijk antwoorden.