• Lorem ipsum

Witte wijn uit Nieuw Zeeland

Nieuw-Zeeland is, net als Australië, een relatieve laatbloeier in de wereldwijde wijnmarkt. Het produceert geen enorme hoeveelheden wijn, maar heeft grote indruk gemaakt met zijn heerlijke, fruitige sauvignon blanc en chardonnay.

Toon:
Borthwick Sauvignon Blanc - Witte wijn
Borthwick
Sauvignon Blanc - Witte wijn
 • Smaak: Kruisbes & Ananas
 • Land: Nieuw-Zeeland
 • Druif: Sauvignon Blanc
€13,45
Borthwick Chardonnay - Witte wijn
Borthwick
Chardonnay - Witte wijn
 • Smaak: Nectarine & Meloen
 • Land: Nieuw-Zeeland
 • Druif: Chardonnay
€16,45
Direct leverbaar
Little Beauty Sauvignon Blanc Limited Edition - Witte wijn
Little Beauty
Sauvignon Blanc Limited Edition - Witte wijn
 • Smaak: Crispy & Passievrucht
 • Land: Nieuw Zeeland
 • Druif: Sauvignon Blanc
€24,95
Direct leverbaar
Borthwick Pinot Gris - Witte wijn
Borthwick
Pinot Gris - Witte wijn
 • Smaak: Peren & Fris
 • Land: Nieuw-Zeeland
 • Druif: Pinot Gris
€13,45
Direct leverbaar
Toon:

Witte wijn uit Nieuw Zeeland

Nieuw-Zeeland is, net als Australië, een relatieve laatbloeier in de wereldwijde wijnmarkt. Het produceert geen enorme hoeveelheden wijn, maar heeft grote indruk gemaakt met zijn heerlijke, fruitige sauvignon blanc en chardonnay. Witte wijn uit Nieuw- Zeeland is anno 2020 echt niet meer weg te denken uit het wijnrek en dat is zeer terecht. De Sauvignon blanc uit Nieuw- Zeeland zijn met name een merk op zichzelf geworden. Dit komt omdat de typische aroma’s van de sauvignon blanc uit Nieuw- Zeeland zo’n heel eigen en heerlijke aroma hebben van onder ander kruisbessen en tropisch fruit. 

Geschiedenis van wijnland Nieuw-Zeeland

De Engelse dominee Samuel Marsden plantte in 1819 de eerste druiven aan in Kerikeri, een plaatsje in het noorden van het Noordereiland.
De eerste sauvignon blanc wijn uit Nieuw- Zeeland werd echter pas veel later geproduceerd, door James Busby. Busby legde in 1836 een kleine wijngaard aan op zijn land in Waitangi, iets ten zuiden van Kerikeri. Hij verkocht zijn sauvignon blanc wijnen aan Engelse soldaten.

Tot de jaren ’60 en ’70 van de vorige eeuw was de wijnbouw in Nieuw-Zeeland betrekkelijk kleinschalig. In 1960 besloeg het totale wijnbouwoppervlak nauwelijks 400 hectare.

De Nieuw-Zeelanders, die veelal van Britse afkomst waren, dronken meer bier dan wijn. Bovendien hanteerde de Nieuw-Zeelandse regering lange tijd een gematigd alcoholbeleid. Wijnproducenten mochten hun wijnen bijvoorbeeld niet direct aan de consument verkopen, enkel aan hotels. Dat waren de enige ondernemingen in het land die wijn konden verkopen aan particulieren. Gelukkig behoort de moderne Nieuw- Zeelands wijnwetgeving tot de meest liberalen van de wereld waardoor er veel ruimte is voor innovatie en eigen inbreng van de wijnboeren.

Druiven uit Nieuw-Zeeland

In Nieuw-Zeeland groeien meer dan 100 inheemse druivensoorten.
Per streek groeien ook nog specifieke druivensoorten. De kwaliteit van de druiven is buitengewoon vanwege het perfecte wijnklimaat in Nieuw-Zeeland. Bijvoorbeeld de druiven uit het Wairarapa gebied.
Nieuw-Zeeland produceert zowel witte als blauwe druifsoorten. Dit zijn de meest bekende: cabernet sauvignon, pinot noir, chardonnay, merlot en de sauvignon blanc

Nieuw Zeelandse wijnclassificatie

Nieuw-Zeelandse wijnmakers hebben niet te maken met een strenge wijnwetgeving. Nieuw-Zeeland kent slechts enkele regels die vrij standaard zijn, waaraan de wijnmakers zich moeten houden. Wijnmakers kunnen vrij experimenteren met verschillende (nieuwe) mogelijkheden en technieken. Deze redelijke vrije manier van wijn maken heeft er in de afgelopen jaren in geresulteerd dat onder andere innovaties als de schroefdop konden ontstaan. Tot groot ongenoegen van de tradionele oude wijnwereld, maar inmiddels wordt daar zelfs met waardering over de schroefdop gesproken.

De sauvignon blanc uit Nieuw- Zeeland van het Noordelijkeiland 

Tot rond 1975 speelde de wijnproductie van met name sauvignon blanc wijn uit Nieuw- Zeeland zich met name af op het Noordelijkeiland. Hawkes Bay was het hoofdgebied. Het warmere klimaat deed zich goed lenen voor de Bordeaux druiven. 

In Waikato aan de Bay off plenty wordt veel Chardonnay wijn geproduceerd. In Gisborne een stukje oostelijker gelegen dan de Bay off plenty zorgen de vruchtbare grond plus de vele zonuren voor de beste kwaliteit van de Chardonnay wijn uit Nieuw- Zeeland. 

De grootste regio van het Noordelijkeiland is Hawkes Bay dit prachtige stuk land is al sinds de aankomst van de missionarissen aangeplant met duiven om met name sauvignon blanc wijn uit Nieuw- Zeeland te maken. Het oudste wijndomein van Nieuw- Zeeland genaamd “Te Mata” is ook in Hawkes Bay te vinden. Er is een grote diversiteit in bodemtype, veel zonneschijn en redelijk droog klimaat in Hawkes Bay. Door de toename in vraag naar sauvignon blanc uit Nieuw- Zeeland is er vanaf de jaren negentig een verdubbeling geweest in de hoeveelheid wijngaarden in Hawkes Bay.

Een bekend gebied in Hawkes Bay voor sauvignon blanc uit Nieuw- Zeeland is de Hrentaunga Plains. Deze hoger gelegen vlakte houden veel warmte vast waardoor met name de cabernet sauvignon en merlot hier uitstekend kunnen rijpen. De helft van de totale productie van eiland komt hier vandaan. De sauvignon blanc uit Nieuw- Zeeland zoals wij hem kennen komt ook veelal hiervandaan. De wijnen zijn vaak rijp en vol van smaak.

Martinborough witte wijn uit Wellington 

De hoofdstad van de twee eilanden is Wellington uit het gebied rond Wellington komen prachtige Pinot Noir wijnen vandaan. De streek heeft veel weg van Bourgogne qua klimaat en bodemstructuur. Daarnaast is het groeiseizoen hier lang en zijn er warme dagen met koele nachten wat perfect is voor Sauvignon blanc wijn uit Nieuw- Zeeland. Pinot Gris wijn uit Nieuw- Zeeland is ook iets om in de gaten te houden. Bij Wijnhandel GrapeWine.nl bieden wij je een prachtige Pinot Gris wijn aan uit de streek zie daarvoor de webshop.

De verschillende wijngebieden van het Noordelijkeiland zijn: Northland, Auckland, Waikato/Bay of Plenty, Gisborne, Hawkes Bay & Wellington

Prachtige Sauvignon Blanc wijn van het Zuidereiland

Eigenlijk kunnen we pas sinds halverwege de jaren negentig echt spreken van een serieuze doorbraak wat betreft de wijn van dit deel van Nieuw- Zeeland. Met de sauvignon blanc uit Nieuw- Zeeland wordt vaak één op één de sauvignon blanc wijn van het Zuidereiland bedoeld. 

Een van de wijngebieden van het Zuidereiland is Nelson vernoemd naar de beroemde Engelse zeevaarder die hier ontdekkingen deed. Deze regio met ook de productie van de beroemde sauvignon blanc wijn uit Nieuw- Zeeland is gelegen op de Waimea Plains. Deze vlakte hebben een stenige en alluviale ondergrond waardoor er sauvignon blanc wijn kan worden gemaakt die voldoende zuren heeft en veel aroma’s van fruit heeft.

Prachtige Marlborough Sauvignon Blanc wijn uit Nieuw- Zeeland  

De beroemde witte wijn uit Marlborough is inmiddels een grote bekende in het Europese wijnschap. Vanaf 1980 wordt deze witte wijn uit Marlborough eigenlijk elk jaar bekender. Het beroemde Australische wijnhuis Cape Mentelle is 1985 ook gelijk begonnen met een eigen wijngaard in deze streek dat was zeer verstandig want de reputatie en ook de grondprijzen zijn sinds dien flink gestegen in prijs en waarde. Cloudy Bay heeft binnen Marlborough een eigen status. 

De ondergronden van Wairau Valley lenen zich ook uitstekend voor de teelt van de sauvignon blanc druif. De witte wijn Sauvignon Blanc uit Marlborough kan in deze sub streek tot grote hoogte komen met complexe aroma’s en een verfrissende zuurgraad de aroma’s van kruisbessen, passievrucht zorgen voor de rest van de heerlijke smaken. 

Naast de Sauvignon Blanc wijn uit deze streek komen er ook heerlijke Pinot Noir en Chardonnay wijnen vandaan.

Zijn de witte Sauvignon Blanc wijnen uit Marlborough het beste van de Wereld?

Deze vraag is natuurlijk lastig te beantwoorden, maar met enige partijdigheid kunnen we wel zeggen dat er op weinig plekken op aarde zulke complexe Sauvignon Blanc wijn gemaakt wordt als in Nieuw- Zeeland. Een regio waar de Sauvignon Blanc wijn uit Nieuw- Zeeland mee zou kunnen concurreren moet je zoeken in de bekende Franse wijnstreek Sancerre in de Loire. Hier komen ook prachtige Sauvignon Blanc wijnen vandaan met heel eigen smaakvol karakter.

Houtrijping met de Sauvignon Blanc wijn uit Nieuw- Zeeland

Wij krijgen wel eens de vraag of er ook houtgerijpte Sauvignon Blanc wijn uit Nieuw- Zeeland te koop is. Het antwoord is nee, en dat is gelukkig maar de combi zou niet heel succesvol zijn. In Californië en Pouilly Fumé – Frankrijk – kan je wel houtgerijpte Sauvignon Blanc wijnen vinden. De resultaten uit die gebieden zijn wel smakelijk een aan te raden.

Andere bekende streken waar Sauvignon Blanc wijnen gemaakt worden zijn Chili, Spanje en de Loire. In Nederland werken de modernste wijnboeren vaak met hybride kloon van onder andere de Sauvignon Blanc druif deze kan beter tegen het natte Nederlandse klimaat. Deze druif heet de Sauvi.

Advies bij de aankoop van Sauvignon Blanc wijn uit Nieuw- Zeeland

Wijnhandel GrapeWine.nl is fan de Sauvignon Blanc wijn uit Nieuw- Zeeland. Deze smaakvolle compagnon gaat nagenoeg nooit vervelen en laat zich ook prima verschijnen op de restaurant tafel bij salades en visgerechten. Mocht je specifiek opzoek zijn naar een Sauvignon- Blanc wijn uit Nieuw- Zeeland dan kun je gelukkig ook altijd om advies vragen. Bel, mail of chat daarvoor met ons.

Wijn spijs met de Sauvignon Blanc wijn uit Nieuw-Zeeland 

De zomer is een seizoen wanneer de Sauvignon Blanc wijn uit Nieuw- Zeeland zich uitstekend kan laten zien. Met name bij salades waar geiten of fetakaas in verwerkt wordt is deze wijn een perfecte compagnon. Ook oester en sushi lenen zich prima als combi met Sauvignon Blanc wijn uit Nieuw- Zeeland. 

Natuurlijk! Zit je lekker op het terras of in de tuin dan misstaat een Sauvignon Blanc wijn uit Nieuw- Zeeland zich zeer zeker ook niet. Echt zo’n glas wijn dat niet gaat vervelen. Heerlijk!