0
  • Lorem ipsum

10 wijn weetjes om mee te imponeren tijdens het kerstdiner

5 Dec 2019
door Yvonne

Er valt enorm veel te vertellen over wijn. Logisch, als je bedenkt dat het al 9000 jaar bestaat.
Ik zet de tien leukste weetjes voor je op een rij. Kun je die mooi gebruiken tijdens het kerstdiner bijvoorbeeld.

 

Angst voor wijn…

Ik begin maar meteen met de meest vreemde; angst voor wijn. Het bestaat!
Het komt zelden voor, maar is wel erkend als een echte ziekte; ‘Oenofobie’

Mensen met de ziekte Oenofobie zijn daadwerkelijk bang voor wijn of voelen oprechte haat tegenover wijn.
Vaak ontstaat Oenofobie vanuit een nare gebeurtenis vroeger. Bijvoorbeeld door een negatieve ervaring of het (teveel) drinken ervan op een feestje.
Ik heb zelf wel eens last gehad van tijdelijke oenofobie. Meestal op zondag, “the day after”.

 

De steel van een wijnglas…

Een goed wijnglas heeft een steel. En deze heeft een heel belangrijke functie. Hou je je glas vast bij de kelk (daar waar de wijn inzit) dan warmt de wijn al snel op. De smaak van wijn kan al gauw veranderen en zelfs verslechteren als deze opwarmt door het verkeerd vasthouden van de wijn. Zo zonde!
Hou je glas dus altijd vast bij de steel, ook al zit er (nog) geen wijn in je glas.

 

Zoveel druiven gaan er in een fles wijn…

In een fles wijn gaan gemiddeld 700 druiven.
In een glas wijn dus ongeveer 125 druiven.
Nou, weet je dat ook weer.

 

Witte wijn. Van rode druiven…

Jahoor! Dat kan!
Witte wijn kan namelijk op twee manieren worden gemaakt.
De eerste manier is de meest logische manier; namelijk door het gebruik van witte druiven (de druiven zijn trouwens niet wit, maar lichtgroen, gelig of zelfs rozig).
Kortom; witte wijn die gemaakt is van witte druiven.

De tweede manier is wat ingewikkelder. Witte wijn die gemaakt is van blauwe druiven. Voor deze wijn gebruikt de maker alleen het sap van deze druiven, niet de schilletjes. In de schilletjes zit de rode “kleurstof” en het vlees van de druif is gewoon wit, net als bij witte druiven.

Op je gezondheid!

Tsja, dat zeggen we dan he, als we proosten. Maar waarom eigenlijk?
De Grieken zijn hier mee begonnen. Long. long time ago.
Bij de oude Grieken bestond de traditie dat bij een formeel diner de gastheer als eerst een slok nam van zijn wijn. Hij bewees hiermee aan zijn gasten dat de wijn niet vergiftigd was en dus veilig gedronken kon worden door zijn gasten. Op de gezondheid dus!


Wijn. Zonder alcohol

Vroeger werd na het maken van de wijn door de “osmose distillatie methode” de alcohol weer uit de wijn gefilterd. Hierdoor ontstond een smakeloze, veel te zoete, wijn. En een slecht imago waar dit product in veel gevallen nog steeds mee kampt.

Anno nu is de nieuwste techniek, en een echte trend, het verwijderen van alcohol door de wijn in etappes vacuüm te trekken.

Dit gebeurd op lage temperatuur, waardoor de fijne zuren en balans behouden blijven.

Ok. Eerlijk is eerlijk… Er verdwijnt wel iets van het karakter, maar de wijn behoudt veel meer van zijn smaak en aroma. Een prima, gezonder, alternatief voor wijn dus.

 

De capsule, waar is die voor nodig?

De meeste flessen wijn zijn voorzien van een capsule. Een huls om de hals van de fles.
Deze heeft twee functies. Voor de mooi en om de kurk te beschermen voor invloeden van buitenaf.
Wist je trouwens dat je de capsule altijd ónder de glazen druppelrand van de fles afgesneden dient te worden, officieel gezien.

Zoveel bubbels in een glas…

In een glas champagne zitten ruim 1 miljoen bubbeltjes.

Even technisch: De Franse wetenschapper en bubbelfanaat Gérard Liger-Belair publiceerde een onderzoek waarbij hij gebruik maakte van een hogesnelheidscamera om het koolzuurleven in een glas champagne vast te leggen.

Even nog technischer: Er werd ook rekening gehouden dat opgeloste koolstofdioxide ontsnapt uit het glas zonder dat deze zich überhaupt tot bubbels vormt. Ook verandert de grootte van de bubbel naar verloop van tijd, hetgeen weer invloed heeft op de uiteindelijke schatting van het aantal bubbeltjes in een glas champagne. ⠀


Oude wijnvaten…

Wijnvaten zijn soms gemaakt van wel 180 jaar oude eikenbomen.
De beste vaten zijn namelijk gemaakt van eikenbomen die dus MINIMAAL 180 jaar oud zijn. Deze vaten kopen wijnboeren bij gespecialiseerde handelaren.
Pas dan geeft het hout de beste aroma’s af. Daarnaast is het ook nog eens zo dat vaten van bomen uit de Verenigde Staten een andere smaak afgeven dan bomen uit bijvoorbeeld Frankrijk.

 

Drink rode wijn koud

Om af te sluiten geef ik je meteen de aller beste tip van het afgelopen jaar; echt.

Drink rode wijn gekoeld. RAARRR! Welnee! Juist een heel goed idee.

Het koelen van wijn onderdrukt de tannines en haalt de meer fruitige tonen van de wijn naar boven. Hierdoor wordt de wijn toegankelijker en past hij bij veel zomerse gerechten .

Je vraagt je bijna af waarom we ooit begonnen zijn met het drinken van rode wijn zonder dat deze gekoeld is….


Wist je dat de term ‘kamertemperatuur’ uit de middeleeuwen komt? De kamers in de woningen toen, waren veel koeler dan nu (21 graden).
Het is daarom belangrijk om bij rode wijn te letten op de maximale temperatuur.
Doorgaans is dit 16 tot 18 graden. Bij een jonge rode wijn kan dit zelfs 12 graden zijn. Gekoeld dus.

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter