• Lorem ipsum

Verdejo

Toon:
Bodegas Comenge Verdejo - Witte wijn
Bodegas Comenge
Verdejo - Witte wijn
  • Smaak: Ananas & Witte bloemen
  • Land: Spanje
  • Druif: Verdejo
€10,95
Direct leverbaar
Toon:

Verdejo

De Verdejo witte wijn wordt met name gemaakt in Spanje. Het gebied voor de Verdejo druif is natuurlijk de DO Rueda. Verdejo witte wijn heeft in Spanje en de rest van Europa een prima reputatie als kwaliteit terraswijn of als start wijn in het restaurant. Er wordt aangenomen dat de Verdejo druif rond de elfde eeuw naar Spanje is gekomen en destijds eerst als basis druif werd gebruikt voor een heel matige Spaanse witte wijn die gelukkig niet meer wordt gemaakt.

Bijzonderheden van de Verdejo druif

De Verdejo druif is geen moeilijke druif. De druif kan goed groeien op onvruchtbare en steenachtige grond. Naast deze gegevens kan hij ook goed droogte verdragen wat niet heel onbelangrijk is in Spanje en Portugal. Verdejo druiven kleine tot middelgrote druiven die compact zijn en een korte steel hebben. De Verdejo druif heeft verder een dikke schil en groengele kleur met grote pitten.

De oogst van de Verdejo druiven gebeurt vaak ’s-Nachts in de maand september dit is niet ongebruikelijk in warme landen en zorgt ervoor dat de druif en met name het sap niet te donker is door de oxidatie die de druif overdag ondergaat door de hitte.

De Verdejo witte wijn kan een heel breed kleur pallet hebben van groengeel tot geel. Je zal altijd wel aroma’s van fruit, kruiden, bitter en witte bloesem terugvinden. Een bittertje vind je ook altijd in de afdronk.

Er worden voornamelijk jonge Verdejo witte wijnen gemaakt met een niet al te hoog alcoholpercentage. De Verdejo witte wijn is zacht en fris en dat maakt hem een populaire en moderne wijn.

Er wordt op kleine schaal ook wat Verdejo witte wijn gemaakt om te ouderen. Deze Verdejo witte wijn zie je buiten Spanje echter heel weinig omdat ze lokaal gedronken worden. 

De herkomst van de Verdejo druif

De Spaanse witte wijn gemaakt van de Verdejo druif vindt zijn oorspronk in Spanje in het Rueda gebied gelegen in Noord-Spanje. De naam komt van het Spaanse woord “Verde” wat groen betekent. Er is in de afgelopen honderd jaar veel slechte Verdejo wijn gemaakt. Gelukkig is er de afgelopen 20 jaar veel veranderd in met name de DO Rueda. 

Doordat goede Spaanse wijnboeren d.w.z. met veel ervaring en geld de streek interessant vonden is er veel geïnvesteerd de afgelopen decennia en dat kan je proeven in de Verdejo wijn. De eerste wijnboeren probeerde de sauvignon blanc druif aan te planten maar iets later is er toch voornamelijk veel Verdejo aangeplant omdat die nu eenmaal goed tegen het barre klimaat kon.

Verdejo witte wijn levert in het algemeen een fruitige en frisse witte wijn met een prima zuurgraad. De Verdejo witte wijn heeft als je toch een vergelijking wilt maken het meest weg van de Grüner Veltliner wijn. De zachte aroma’s en smaken zoals citrusfruit, appel, peer, bloemen en kruiden hebben nl. veel overeenkomst met elkaar.

Blends met de sauvignon blanc druif zie je ook steeds vaker. De Verdejo witte wijn wordt daardoor iets frisser.

Verdejo wijn is bedoeld om jong te drinken en dat maakt hem een ideale terras wijn. 

Heerlijke DO Rueda Verdejo wijn

Gelegen op zo’n 700 á 800 meter hoogte worden in de DO Rueda heerlijke Verdejo wijnen gemaakt. Met of zonder de viura en sauvignon blanc druif worden hier heerlijke frisse witte wijnen gemaakt die door heel Europa genoten worden. De zomers zijn er droof en heet en daarom moet hier dikwijls geïrrigeerd worden om voldoende water te leveren. De Verdejo druif vindt het allemaal prima. Door ’s-Nachts te plukken in september voorkomt de wijnboer dat de druiven gaan oxideren en hun frisheid verliezen. 

De Do Rueda is gelegen aan de Ribera del Duero die uitmondt in Porto en in Portugal Duero heet.

Wijnreis naar de DO Rueda

Ben je zo gek van deze prachtige druif de Verdejo dan kan je natuurlijk ook gewoon op bezoek in de regio. Vlieg daarvoor naar Madrid en met een huurauto zit je er binnen het uur. Steden als Salamanca en Valladolid zijn zeer de moeite waard en tussen deze steden in kan je prachtige wijnbedrijven van de Verdejo druif vinden en bezoeken. Hou wel rekening met de twee honderd vakantie dagen waarop er vooral niet gewerkt wordt