• Lorem ipsum

Heerlijke rode wijn uit Wellington

Toon:
Geen producten gevonden...

Heerlijke rode wijn uit Wellington

In het noorden van Zuid-Afrika ligt de wijnstreek Wellington, een traditioneel en rustig wijngebied waar een aantal van de beste en origineelste Zuid-Afrikaanse witte wijnen vandaan komen.

Zuid-Afrika is een land waar de wijnbouw sinds de laatste jaren echt in opkomst is. Grote kans dus dat hier in de toekomst steeds meer witte wijnen vandaan zullen komen. Voor zover bekend werden de eerste druivenstokken in de zeventiende eeuw aangeplant. Lange tijd hoorde Wellington bij het wijndistrict Paarl, vanaf 2012 is het een zelfstandig wijngebied. En met succes, want Wellington wordt geassocieerd met witte wijnen van hogere kwaliteit. Hoewel er hier een aantal grote wijnproducenten en coöperaties actief zijn die zich richten op Europese supermarkten, zijn er in Wellington de laatste jaren ook genoeg wijnboeren te vinden die zich liever bezighouden met de productie van witte kwaliteitswijn.


Klimaat en ondergrond in Wellington


Wellington heeft een steppeklimaat. Over het algemeen is het een warme wijnstreek waar het amper regent. De gemiddelde jaartemperatuur is 25 graden en in een jaar tijd valt er gemiddeld 353 millimeter regen. Irrigatie is hier daarom gebruikelijk. In Wellington is het warmer dan in andere Zuid-Afrikaanse wijngebieden. Waar in vele andere wijnregio’s de bladeren van de druivenstokken worden verwijderd om zon te vangen, dienen ze hier juist als beschutting. De beste wijngaarden in Wellington liggen hoger op de flanken van de omringende bergen en leveren prachtige witte wijnen op. Ze profiteren hier van een verkoelende wind.

In de koude winters liggen de wijngaarden bedekt door een laag sneeuw, waardoor de bodem in het voorjaar de nodige vocht krijgt. De structuur van de bodem in Wellington is complex en staat bekend als Cartref. Het oppervlak is zanderig en in de onderliggende laag tref je uiteengevallen graniet aan. Hierdoor wordt de complexiteit van de druiven bevorderd, wat natuurlijk zeer gunstig is voor de productie van witte wijn. De bodem in Wellington geeft de witte wijnen een delicaat en fruitig karakter.


Witte druivensoorten in Wellington


De meest voorkomende druivensoort in Wellington is de chenin blanc. Deze druif wordt hier ook wel steen genoemd, net als in de rest van Zuid-Afrika, waar het overigens ook de meest aangeplante druif is. En dat terwijl de chenin blanc niet bepaald een eenvoudige druif is. De druif rijpt zeer laat en houdt niet van slecht herfstweer, wat niet echt een goede combinatie is. Desondanks weten ze hier in Wellington toch fraaie witte wijnen te maken van de chenin blanc druif. Wijnboeren maken er zowel droge als intens zoete witte wijnen van.

Naast de chenin blanc druif kom je in Wellington ook chardonnay en sauvignon blanc in de wijngaarden tegen. Net als chardonnay is sauvignon blanc een van de meest populaire druivensoorten ter wereld. De witte wijnen van deze druif maken deel uit van ’s werelds mooiste droge witte wijnen. Van oorsprong natuurlijk uit de wijnstreek Bordeaux, vanuit daar waaide de populariteit over naar de rest van de wereld. Ook in Wellington levert de sauvignon blanc druif goede witte wijnen op van hoge kwaliteit. Hoewel de witte wijnen te herkennen zijn door de superfrisse smaak, verschillen ze toch behoorlijk met die uit Europa. De witte wijnen uit Wellington zijn veel uitbundiger en kruidiger, ze hebben meer tropisch fruit en zijn veel intenser van smaak.

 

Heerlijke witte wijn uit Wellington


In Wellington worden enkele van de beste witte wijnen van het land geproduceerd. De witte wijnen van de chenin blanc druif zijn droog en knisperend fris met een onvergelijkbare geur van groene appeltjes, reine claude en kweepeer. Ze zijn vaak aards en mineraal van karakter. Maar er worden ook intense zoete witte wijnen van deze druif gemaakt. Deze edelzoete witte wijnen hebben het groene fruit ingeruild voor perzik, ananas, acacia en honing.

Europese witte wijnen van de chenin blanc druif hebben meer dan tien jaar nodig om zich te ontwikkelen. Maar wijnboeren in Wellington proberen de witte wijnen zo te maken dat je ze toch al vrij jong kunt drinken. De witte wijnen doen het goed bij gevogelte, varkensvlees, diverse pasta’s, schaal en schelpdieren, vis, kaasfondue, Franse en Hollandse jonge kaas. Je kunt je eigenlijk beter afvragen bij wat ze het niet goed doen.

Een witte wijn van de sauvignon blanc druif uit Wellington is puur genot. Denk aan geuren van tropisch fruit en florale aroma’s. De witte wijn is fris en levendig met een medium body, een zeer aangename zuurgraad en een lange afdronk. Lekker als aperitief bij zeevruchten en salades. Maar ook heerlijk in een ontspannen omgeving. De witte wijn is ook perfect voor beginnende wijnproevers. Het is een erg directe wijn met smaken die niet meer veranderen in de afdronk. Kortom: een witte wijn van de sauvignon blanc druif uit Wellington is hoe dan ook een aanrader.