• Lorem ipsum

Rode wijn uit de Ribera del Duero

Een jonge wijnstreek deze Ribera del Duero. De DO bestaat pas sinds 1982 er waren toen nog maar een handvol bodega's. Vega Sicilia is verreweg de bekendste wijngaard van deze streek en ook van Spanje. Voor veel wijnliefhebbers is de Ribera del Duero hun f

Toon:
Bodegas Comenge Biberius joven - Rode wijn
Bodegas Comenge
Biberius joven - Rode wijn
  • Smaak: Fruitig & Romig
  • Land: Spanje
  • Druif: Tempranillo
€12,95
Direct leverbaar
Toon:

Rode wijn uit de Ribera del Duero

Een jonge wijnstreek deze Ribera del Duero. De DO bestaat pas sinds 1982 er waren toen nog maar een handvol bodega's. Vega Sicilia is verreweg de bekendste wijngaard van deze streek en ook van Spanje. Voor veel wijnliefhebbers is de Ribera del Duero hun favoriete rode wijnstreek in Spanje. Ben je nog niet bekend met de rode wijnen uit Spanje van de Ribera del Duero? Wacht dan niet te lang, want dat is echt zonde :)

De streek betekend letterlijk oever van de Duero wat natuurlijk waar is, maar goed het klinkt zo lekker. De rivier zelf stroomt richting Portugal om daar de Douro rivier te worden en uit te monden in de Atlantische oceaan in Porto. De wijngaarden in de Ribera del Duero staan van laag tot hoog aangeplant op soms wel 850 meter. Op deze hoogte zijn de bodems heel kalkrijk.

De streek loop door vier provincies heen te weten Burgos, Soria, Segovia en Valladolid en ligt in de autonome regio Castilla y León. De meeste wijngaarden voor rode Ribera del Duero wijnen zijn gelegen in Burgos. De Spanjaarden zijn zelf ook gek op de rode Ribera del Duero wijnen en daardoor wordt ruim 70 procent binnen Spanje verkocht. Van de exportlanden is de Verenigde Staten de grootste. Rode wijn uit de Ribera del Duero is daardoor heel bekend over de gehele wereld.

Geschiedenis van de Ribera del Duero wijn regio

Pas sinds 1982 bestaat er officieel de D.O. Ribera del Duero niet dat er geen Ribera del Duero rode wijn werd gemaakt, hele goede zelfs en al sinds eind negentiende eeuw. Eind negentiende eeuw begon in deze wijnstreek een uitstekende wijnmaker op een fabuleus stuk grond zijn wijngaard in deze streek.

Zijn naam was Don ELoy Lecanda Chaves het was 1864 en de wijnwereld moest nog gaan kennismaken met de verschrikkelijke druifluis. 

De prachtige Ribera del Duero wijn die deze Vega Sicilia produceerde had de eerste honderd jaar geen bijzondere naam in de wijnwereld ondanks zijn uitstekende kwaliteit. Deze Ribera del Duero wijn werd dan ook gewoon verkocht als basis rode wijn.

Vanaf 1982 en de toekenning van de D.O. aan de streek konden de Ribera del Duero rode wijnen van Vega Sicilia en natuurlijk Bodegas Comenge de wereld verkocht worden onder een classificatie die de Ribera del Duero wijn waardig was.

Tot aan 1988 gebeurde er echter nog niet heel veel in de Ribera del Duero het gebied had het grootte wijnhuis en verder waren er vooral kleiner wijnhuizen en grote coöperaties die weinig aanstalten maakte om door te pakken. Gelukkig ontwikkelde de Ribera del Duero rode wijn zich in de daaropvolgende jaren. 

Momenteel anno 2020 is een goede wijnkaart uitgerust met een exemplaar van deze prachtige rode wijnen.

Verschillende Ribera del Duero rode wijnen

De Ribera del Duero produceert alleen rode en rosé wijnen. Ze hebben de jonge rode Ribera del Duero rode wijnen “roble” genoemd deze heerlijke rode wijnen met 4 maanden houtrijping zijn zeker geen “wijntjes” en kunnen al heel smaakvol zijn. De volgende smaakstijl is Crianza en deze is anders dan in bijvoorbeeld de Rioja. De Crianza rode wijnen hebben namelijk eenzelfde soort smaakprofiel en opvoeding als een reserva uit de Rioja. Dit is een bewuste keuze om zo de rode Ribera del Duero wijn als bijzondere Crianza in de markt te zetten en niet als ok reserva rode wijn.

Klimaatomstandigheden in de Ribera del Duero wijn regio

Ondanks dat de Ribera del Duero in het midden van Spanje is gelegen heeft een mix van continentaal en gematigd-mediterraan klimaat. Het is er vaak droog en warm en er valt betrekkelijk weinig regen in deze streek.

Ondanks de hitte kan het in de winter vriezen wat niet ideaal is voor Ribera del Duero rode wijn.

De bijzondere ondergrond voor de Ribera del Duero wijn

De ondergrond van kalksteen is typerend voor de streek. De tinto fino of tinta del pays - de lokale varianten van de Tempranillo doen het zeer goed op deze kalksteen. Een andere belangrijke factor is de hoogte van de streek hierdoor wordt de hitte van de dag getemperd en blijven de nachten koel.

Druiven voor de Ribera del Duero rode wijn

75% van de gebruikte druiven is de tempranillo daarnaast worden de cabernet sauvignon, merlot en de malbec verbouwd voor de rode wijn. De albillo is de enige inheemse witte druif deze geeft fruitige wijnen die jong gedronken moeten worden.

Advies bij de aankoop van Ribera del Duero rode wijn

Wijnhandel GrapeWine.nl is gek op de Ribera del Duero rode wijn simpelweg omdat de minimale kwaliteit al heel hoog ligt. Je kan werkelijk waar niet stuk met de rode Ribera del Duero wijnen. Dus eigenlijk heb je helemaal geen advies nodig bij de aankoop van deze heerlijkheden