• Lorem ipsum

Ribera del Duero

Een jonge wijnstreek deze Ribera del Duero. De DO bestaat pas sinds 1982 er waren toen nog maar een handvol bodega's. Vega Sicilia is verreweg de bekendste wijngaard van deze streek en ook van Spanje. Voor veel wijnliefhebbers is de witte Ribera del Duero

Toon:
Geen producten gevonden...

Ribera del Duero

In het noordwesten van Spanje, nog geen drie uur rijden vanaf de hoofdstad Madrid, ligt de wijnstreek Ribera del Duero. Ribera del Duero betekent oever van de rivier, het wijngebied wordt namelijk in tweeën gedeeld door de Duero rivier, die verder stroomt in de richting van Portugal. Een handige plek voor wijnbouw, want uit deze rivier komt ook veel van het water vandaan dat wordt gebruikt om de druivenranken te irrigeren.

Ribera del Duero is een van de meest prestigieuze wijnstreken van Spanje, maar dat is niet altijd zo geweest. Het wijngebied stond lange tijd in de schaduw van La Rioja, de belangrijkste en bekendste wijnstreek van Spanje. Dat is inmiddels verleden tijd, want de tinto fino of tina del pais uit Ribera del Duero, de lokale kloon van de tempranillo druif, behoort nu ook tot de wereldtop. Waar deze druif in La Rioja steun van andere variëteiten nodig heeft, levert de druif hier fijne, complexe witte wijnen op door de hoogte en bodemsamenstelling in Ribera del Duero.

De wijnbouw in Ribera del Duero bestaat ongeveer uit 23.000 hectare, 315 wijnhuizen en 8.148 druiventelers. In 2012 is Ribera del Duero verkozen tot beste wijnregio van het jaar.

In de hoofdstad van Ribera del Duero, Aranda de Duero, liggen veel ondergrondse antieke kelders waar nog steeds witte wijnen worden bewaard. De kelders liggen tot wel twaalf meter diep in de grond en zijn door middel van een gangenstelsel met elkaar verbonden.

Klimaat en ondergrond in Ribera del Duero

De wijngaarden in Ribera del Duero liggen ongeveer op 750 tot 850 meter boven de zeespiegel. Dit zorgt voor een nogal extreem klimaat met koude winters en hete, droge zomers. Zo extreem dat de temperaturen in de winter kunnen oplopen tot maar liefst -18 graden en tot wel 40 graden in de zomer.

Door de hoogte is er een groot verschil tussen de dag- en nachttemperaturen. De druiven ontwikkelen hierdoor complexe aroma’s en behouden hun zuurgraad. In Ribera del Duero worden vooral frisse, droge witte wijnen geproduceerd.

Je hebt verschillende type bodemsoorten in Ribera del Duero. Zo vind je hier kalksteen, veen, klei en mergel, een zacht soort krijtsteen. Kalksteen en kalk is wel de meest bepalende en overheersende factor in de kwaliteit van witte Ribera del Duero wijnen. In combinatie met lage temperaturen in de nacht levert dit een goede zuurgraad op.

Heerlijke witte wijn uit Ribera del Duero

In de wijnstreek Ribera del Duero worden vooral tintos geproduceerd, maar naast de populaire en zeer geliefde rode wijnen groeien ook de witte wijnen uit deze regio in populariteit. De albillo is de enige witte druif die voorkomt in het wijngebied en is afkomstig uit de regio rondom de provinciehoofdstad Vallodolid, waar Ribera del Duero ten oosten van ligt. De naam albillo komt van het Spaanse woord alba, dat wit betekent.

Met de albillo kun je alle kanten op. De druif geeft neutrale witte wijnen, niet al te zuur en niet al te spannend. Ideaal om te mengen met andere druiven dus. Door het hoge glycerinegehalte krijgen de droge witte wijnen een zacht karakter. De albillo druif wordt daarom ook wel gezien als de verborgen schat van Spanje.

Witte wijn van albillo druif in Ribera del Duero


Mits goed verbouwd en uiteraard met kennis van zaken, levert de albillo uitstekende witte wijnen op. Een goed voorbeeld van een wijnhuis in Ribera del Duero die zeer fraaie wijnen produceert van de albillo druif, is wijnhuis Bernabeleva. De totale oppervlakte van de druif waar je heerlijke witte wijn mee produceert, bedraagt zo’n 3.5 hectare. De albillo rijpt snel en wordt relatief vroeg geoogst.

Wijnmakers vergelijken de albillo druif weleens met het karakter van een Spanjaard: op het eerste gezicht wat lastig en ondoordringbaar, maar zeer gul en veelzijdig als je hem beter leert kennen.

De albillo druif staat al eeuwen aangeplant in Ribera del Duero. Al in de vijftiende eeuw werd de druif beschreven en geprezen als ideaal druivenras om met andere druiven te blenden. Tot de jaren vijftig van de twintigste eeuw werd de witte wijn vooral als tafelwijn geschonken, maar nu - inmiddels zo’n zestig jaar later - worden er zachte, zeer aromatische witte kwaliteitswijnen van de albillo druif geproduceerd.

Witte kwaliteitswijnen uit Ribera del Duero 

Witte wijnen in Ribera del Duero worden vooral geproduceerd voor lokale consumptie. Nog niet zo heel lang mogen wijnhuizen in Ribera del Duero naast rode en rosé wijnen ook witte wijnen onder het kwaliteitslabel op de markt brengen. In november 2019 erkende de DO officieel witte wijnen die op basis van de albillo druif geproduceerd zijn. Deze witte wijnen werden voorheen op de markt gebracht als vino de la tierra, maar zijn tegenwoordig te vinden onder de merknaam Ribera del Duero.

Op dit moment zijn er dertig producenten in Ribera del Duero die een witte wijn van de albillo druif maken. De witte wijnen moeten eerst goedgekeurd worden door de Consejo Regulador van de DO voordat ze een kwaliteitslabel krijgen. Witte Ribera del Duero wijnen onderscheiden zich door hun hoge kwaliteit en beperkte productie.

Hier moet een witte Ribera del Duero wijn aan voldoen


Een witte Ribera del Duero moet tenminste uit 75% van de albillo druif bestaan en mag verder aangevuld worden met andere inheemse witte druiven. De DO wil daarmee voorkomen dat de verdejo massaal aangeplant wordt in de regio om de concurrentie aan te gaan met nabijgelegen wijnstreek Rueda. In de praktijk zullen de meeste witte wijnen uit Ribera del Duero volledig bestaan uit de albillo druif.

Producenten die kunnen bewijzen dat ze een witte wijn hebben gemaakt die nog niet onder een kwaliteitslabel op de markt kwam en zich houden aan de appellatieregels, mogen witte wijn vanaf nu als witte Ribera del Duero op de markt brengen. Het kan dus ook zo zijn dat je een witte wijn uit deze regio van het oogstjaar 2015 tegenkomt.