• Lorem ipsum

Rode wijn uit Umbrië

De streek Umbrië heeft geen kust die de temperatuur enigzins kan verkoelen in de zomer vandaar dat de wijnbouw met name plaats vindt op de hoger gelegen delen van de Apennijnen die Umbrië scheidt van Le Marche.

Toon:
Tenuta Lapolzella  Elisabetta Rosso Umbria – Rode wijn
Tenuta Lapolzella 
Elisabetta Rosso Umbria – Rode wijn
  • Smaak: Stoofperen & Kruidig
  • Land: Italië
  • Druif: Sangiovese
€6,95
Direct leverbaar
Tenuta Lapolzella  Sagrantino Di Montefalco – Ginevera - Rode wijn
Tenuta Lapolzella 
Sagrantino Di Montefalco – Ginevera - Rode wijn
  • Smaak: Peperig & Vlierbessen
  • Land: Italië
  • Druif: Sangratino
€13,95
Direct leverbaar
Toon:

Rode wijn uit Umbrië

Gelegen in het binnenland van Italië vind je Umbrië zo ongeveer ten hoogte van de stad Rome. Vanwege de verzengde hitte zou je verwachten dat de er geen goede rode Umbrië wijn gemaakt kan worden. Gelukkig is de wijnregio gelegen op de Apennijnen waardoor op de hogere gedeeltes van deze bergpartij er uitstekende temperaturen te vinden zijn voor het telen van druiven en het maken van rode Umbrië wijn. Umbrië staat vooral bekend om zijn rode Umbrië wijnen van de sangiovese druif. 

De streek is naast zijn heerlijke rode Umbrië wijnen ook bekend om zijn panoramische vergezichten en prachtige oude steden. Het typische Italie gevoel is de beste manier om het te omschrijven. De heerlijke koffie of rode Umbrië wijn op een oud pleintje midden in de stad.

Geschiedenis van de rode wijn regio Umbrië

Door de eeuwen heen heeft de streek verschillende machthebbers gehad. Zo waren er de Etrusken, Romeinen en verschillende middeleeuwse overheersingen. Van de zestiende eeuw bloeide Italië en ook Umbrië echt op. De rode wijnen van Umbrië en hun bekendheid zijn dan ook vanaf deze eeuw langzaam toegenomen doordat handel met de rest van Europa makkelijker en belangrijker werd.

Vanaf 1860 is Italië een koninkrijk en behoord ook Umbrië hiertoe. Anno nu wordt er ruim één miljoen liter rode wijn geproduceerd door de trotse wijnboeren tesamen. Dit gebeurt op 16.000 hectare.

Ondergrond en klimaat in Umbrië

Het klimaat in Umbrië is gematigd continentaal met duidelijke invloeden van het nabijgelegen Trasimenomeer als het gaat om klimaatregelaar. De rode Umbrië wijnen worden gemaakt van druiven die op een ondergrond van lava, zandsteen, kalk en klei groeien.

Druivensoorten voor de rode Umbrië wijnen

In Umbrië worden de Sangrantino, merlot, cabernet sauvignon, gamay, sangiovese en enkele lokale druiven gebruikt om de rode Umbrië wijnen te maken.

Wijnroute door Umbrië 

Wil je de rode Umbrië wijnen in het wild proeven dat kan natuurlijk ook. Zorg daarvoor dat je de route Strada dei Vini vindt. Deze mooie wijnroute leidt je langs mooie vergezichten een aantal enthousiaste wijnboeren. Proeven is vaak gratis of tegen een kleine vergoeding.

Interessante rode Umbrië wijnen uit Colli del Trasimeno

Deze regio is qua klimaat enigszins veranderd toen er in de twintigste eeuw een dam geplaatst werd in de rivier de Tiber. Door de dam werd het klimaat milder en konden druiven als de pinot noir ook beter tot hun recht komen. Deze veranderingen hebben bijgedragen aan het vergrote van de interesse van rode Umbrië wijnen.  

Wijn spijs in met de rode wijnen uit Umbrië

Tsja het wordt niet Italiaanser dan bruchette met ingewreven knoflook en lokale olijfolie echt magnifiek en heel smaakvol. Naast dit smaakvolle aperitief vind je ook heerlijke boerse pasta’s met linzen en selderij en natuurlijk de lokale ham. Een mooie rode Umbrië wijn kan je ook heerlijk combineren met de traditionele lasagnes of pasta’s die Italië rijk is. Kortom rode Umbrië wijn een absolute aanrader!

Rode Umbrië wijn van de lokale sangrantino druif

Deze lokale druif is verantwoordelijk voor een hele bekende rode Umbrië wijn die vooral groeit rondom de steden Montefalco en Bevagna in de provincie Perugia. Er wordt gezegd dat druif ooit van het koninkrijk Byzantium door de monniken aldaar naar Umbrië is gebracht.

De rode Umbrië wijn van de sangrantino druif moet honderd procent van de deze druif gemaakt zijn en uit het DOCG-gebied komen. De rode Umbrië wijn moet minimaal dertig maanden rijpen waarvan twaalf maanden in eikenhouten vaten.

De kleur van de rode Sangrantino wijn is donkerpaars tot zwart van kleur. Over het algemeen vind je in deze heerlijke Umbrië wijn aroma’s van rood fruit, kaneel en bloemen. Het is een krachtige rode wijn met aanwezige tannine. De rode wijn kan gemakkelijk twintig tot dertig jaar rijpen onder de juiste omstandigheden.

De verschillende DOC/ DOCG voor de rode Umbrië wijnen  

In Umbrië vindt vier verschillende wijnregio’s te weten: Orvieto, Torgiano, Montefalco en Colli del Trasimeno

Advies bij de aankoop van rode Umbrië wijn

De prachtige rode Umbrië wijn is er één die wij graag en veel adviseren. Het smaken pallet is veelzijdig en de kwaliteit is altijd geweldig ook na enkele jaren rijping. Rode Umbrië wijnen laten zich ook uitstekend combineren met de Italiaanse keuken en daarom is hij ook een graag geziene gast tijdens diners of in de wijnkast van de sommelier in het restaurant. Wil jij advies bij de aankoop van de meest heerlijke rode Umbrië wijnen aarzel dan niet en bel, mail of whatsapp met Arjan. Je kan Arjan bereiken op: 06 3861 2362 of via de mail op: [email protected]