• Lorem ipsum

Wairarapa

In het meest zuidelijke deel van het Noordereiland van Nieuw-Zeeland ligt de wijnstreek Wairarapa. Wairarapa, wat glinsterende wateren in Maori betekent, is een wijngebied bestaande uit kleine familiebedrijven waar witte wijn van uitzonderlijke kwaliteit

Toon:
Borthwick Sauvignon Blanc - Witte wijn
Borthwick
Sauvignon Blanc - Witte wijn
 • Smaak: Kruisbes & Ananas
 • Land: Nieuw-Zeeland
 • Druif: Sauvignon Blanc
€13,45
Direct leverbaar
Borthwick Pinot Gris - Witte wijn
Borthwick
Pinot Gris - Witte wijn
 • Smaak: Peren & Fris
 • Land: Nieuw-Zeeland
 • Druif: Pinot Gris
€13,45
Direct leverbaar
Borthwick Chardonnay - Witte wijn
Borthwick
Chardonnay - Witte wijn
 • Smaak: Nectarine & Meloen
 • Land: Nieuw-Zeeland
 • Druif: Chardonnay
€16,45
Direct leverbaar
Toon:

Wairarapa

In het meest zuidelijke deel van het Noordereiland van Nieuw-Zeeland ligt de wijnstreek Wairarapa. Wairarapa, wat glinsterende wateren in Maori betekent, is een wijngebied bestaande uit kleine familiebedrijven waar witte wijn van uitzonderlijke kwaliteit wordt geproduceerd. Veel van de beste wijnboeren van Nieuw-Zeeland en enkele van ’s werelds meest geprezen wijnproducenten vind je hier.

Wairarapa is de kleinst wijnproducerende regio van Nieuw-Zeeland. De wijnstreek maakt slechts één procent uit van de totale productie. Dat maken de wijnboeren in Wairarapa dan wel weer goed met de kwaliteit die zij leveren. In Wairarapa wordt een diversiteit aan witte kwaliteitswijnen geproduceerd door meer dan zestig kleine zogenaamde boetiekwijnhuizen. Ook als het gaat om duurzaamheid doet de wijnstreek het goed. Wairarapa is niet voor niets erg geliefd vanwege zijn pioniersgeest en zijn internationaal geprezen witte wijnen.

Geschiedenis van wijnbouw in Wairarapa


Nieuw-Zeeland hoort als wijnland bij de Nieuwe Wereld, maar dit klopt eigenlijk niet helemaal. Pas in 1986 werd het land internationaal als wijnland ontdekt, hoewel er toen al ruim honderd jaar wijn werd gemaakt. Zo werden in Wairarapa de eerste druivenstokken geplant in 1883 door de lokale boer William Beetham en zijn vrouw Hermanze. Samen met haar had hij een paar goede druivenstokken uit Frankrijk gehaald en begon hij een van de eerste commerciële wijnbedrijven van het land.

Niet veel later werden William en Hermanze Beetham gedwarsboomd door de matigingsbeweging, een sociale beweging met als doel om de consumptie van alcohol de kop in te drukken. In 1908 werd hen net als veel andere wijnboeren het recht ontzegd op de productie en verkoop van wijn. Daardoor ging hun wijnbedrijf in Wairarapa gedwongen failliet. In 2007 werd de oudste wijnfles van Nieuw-Zeeland uit 1903 geveild, gebotteld door William en Hermanze Beetham in Wairarapa. De moderne wijngeschiedenis dateert uit de late jaren zeventig van de twintigste eeuw.


Klimaat en ondergrond in Wairarapa


Het klimaat van Wairarapa wordt beïnvloed door de lange kustlijn in het oosten en in het zuiden, en kenmerkt zich meestal door warme temperaturen in de zomer, veel zonuren en weinig regen. In de nacht genieten de wijngaarden van een verkoelende bries. De bergketens Rimutaka en Tararua bieden enige bescherming tegen de noordwestelijke wind. Rivieren die door Wairarapa stromen, waaronder de Ruamahanga rivier, zorgen voor alluviale afzettingen en kalksteen in de bodem. De witte wijnen uit Wairarapa staan ook wel bekend om hun aards karakter.

Wairarapa bestaat uit drie verschillende deelgebieden: Masterton, Gladstone en Martinborough. In grote lijnen delen ze hetzelfde klimaat en dezelfde soort bodem, maar toch zijn er subtiele verschillen in het karakter van de witte wijnen. Masterton produceert complexe en smaakvolle witte wijnen, terwijl de wijngaarden in Gladstone levendige witte wijnen opleveren. De witte wijnen uit Martinborough zijn het meest populair. Het klimaat en de bodem is vergelijkbaar met dat van de Franse wijnstreek Bourgondië. Een koel, droog klimaat met een vrij doorlatende bodem en een van de langste groeiseizoenen van heel het land. Dit levert perfecte omstandigheden op voor de productie van witte wijn. Geen wonder dat dit gebied de wijnwereld enthousiast heeft gemaakt.


Witte druivensoorten in Wairarapa


Er staat een reeks aan verschillende druivensoorten aangeplant in Wairarapa. De meest aangeplante druivensoort is sauvignon blanc, eveneens de meest verbouwde druivensoort van Nieuw-Zeeland. Hoewel over de hele wereld witte wijn van deze druif wordt gemaakt, zijn er toch behoorlijke verschillen tussen de witte wijnen uit Wairarapa en de witte wijnen die afkomstig zijn uit Europa. De sauvignon blanc druif levert in Wairarapa witte wijnen op die veel uitbundiger en kruidiger zijn met meer tropisch fruit en een vollere smaak.

Een andere druivensoort die veel staat aangeplant in Wairarapa, is de bekende chardonnay. Vanwege het gematigde klimaat hebben de druiven een lang, koel groeiseizoen, waardoor ze veel smaken bevatten. De wijnboeren in Wairarapa hebben ook als het gaat om de witte wijnen van deze internationaal bekende druivensoort hun eigen kenmerkende druivensoort gecreëerd. Andere witte druivensoorten die voorkomen in Wairarapa zijn pinot gris, riesling en viognier.


Heerlijke Sauvignon Blanc en Chardonnay witte wijn uit Wairarapa


De witte wijnen uit Wairarapa staan bekend om hun kwaliteit en zijn immens populair. Zeker die van de sauvignon blanc druif, het beste bewaarde geheim van Wairarapa. De witte wijnen behoren inmiddels tot de beste ter wereld. Ze zijn zijn intens en levendig met een uitstekende geur en evenwichtige, minerale smaakpapillen. Er is een goede mix van kruidachtige en tropische karakters. De witte wijnen bevatten aantrekkelijke aroma’s van kruisbes, guave en ananas, ondersteund door intense aroma’s van tropisch fruit. Ze hebben een goede balans, structuur en intensiteit. De witte wijnen van de sauvignon blanc druif uit Wairarapa passen goed bij salades, geitenkaas en witvis gerechten, of gewoon lekker bij de borrel.

Dankzij de vele smaakkenmerken doen de witte wijnen van de chardonnay druif uit Wairarapa ook mee op het hoogste niveau. De witte wijnen bevatten fruitaroma’s van nectarines en ananas, aroma’s van eiken en hebben een prachtige textuur met romige, nootachtige tonen. Ze passen bij veel producten en combinaties, en doen het opvallend goed bij wintergerechten. Denk aan pasta’s, stoofschotels, truffels, paddenstoelen en herfst- en wintergroenten. Maar de witte wijn drinkt ook heerlijk weg bij kipgerechten, harde kazen en witvisgerechten, of natuurlijk bij de borrel. Eigenlijk kan deze witte wijn overal wel bij.


Nog meer heerlijke witte wijn uit Wairarapa


Wairarapa staat eigenlijk net als heel Nieuw-Zeeland bekend om de smaakvolle en populaire witte wijnen van de sauvignon blanc druif, met op de tweede plek die van de chardonnay druif. Maar er worden ook nog heerlijke andere witte wijnen gemaakt, zoals van de pinot gris druif bijvoorbeeld. Een intense witte wijn met smaken van peer en appel, maar ook een frisse citruszing die voor tegenwicht zorgt en de elegante droge afdronk versterkt. De witte wijnen van de pinot gris druif uit Wairarapa doen het echt overal goed bij.