• Lorem ipsum

Witte wijn uit Goumenissa

Goumenissa is een minder bekende wijnstreek gelegen in de Griekse regio Centraal-Macedonië, ongeveer op zo’n vijftig kilometer ten noordwesten van Thessaloniki. Desondanks komen hier prachtige, heerlijke witte wijnen van uitstekende kwaliteit vandaan.

Toon:
Geen producten gevonden...

Witte wijn uit Goumenissa

Goumenissa is een minder bekende wijnstreek gelegen in de Griekse regio Centraal-Macedonië, ongeveer op zo’n vijftig kilometer ten noordwesten van Thessaloniki. Desondanks komen hier prachtige, heerlijke witte wijnen van uitstekende kwaliteit vandaan.


Geschiedenis van wijnbouw in Goumenissa


Griekse wijn is een eeuwenoud begrip. In de wijnstreek Goumenissa wordt al witte wijn gemaakt sinds de zestiende eeuw, toen Griekenland zich onder Ottomaanse heerschappij bevond. Maar in het begin van de twintigste eeuw vernietigde de druifluis phylloxera de meeste wijngaarden. De druifluis zorgde er samen met de Tweede Wereldoorlog voor dat de commerciële wijnbereiding in Goumenissa vrijwel stilstond. In de jaren zeventig en tachtig kwam er pas weer leven in de wijnbouw. De wijnmakerij Boutari heeft hier een beslissende bijdrage aan geleverd door de nationale en internationale distributie van witte wijnen, net als de succesvolle poging om van Goumenissa een officiële appellatie te maken in 1979.


Klimaat en ondergrond in Goumenissa


In Goumenissa heerst een mediterraan klimaat dat zich kenmerkt door hete, droge zomers en koele doch milde winters. De nabijgelegen Egeïsche Zee zorgt ervoor dat de temperaturen zowel in de zomer als in de winter worden gematigd, de berg Paikos biedt bescherming tegen koudere winden uit het noorden. In een jaar tijd valt er slechts 297 millimeter regen en de gemiddelde jaartemperatuur is 21 graden. In totaal ligt er ongeveer 320 hectare aan wijngaarden in Goumenissa. De wijngaarden zijn voornamelijk te vinden op de hellingen van de berg Paikos tussen een hoogte van 150 en 250 meter boven zeeniveau.

De vrij doorlatende bodem in Goumenissa heeft een hoog kalksteengehalte en bestaat vaak uit granietachtige rotsen en leisteen met afzettingen van rode klei, mergel en kalksteen in harde en zachte lagen. Doordat er zo weinig neerslag valt gedurende het hele jaar, is de bodem voldoende droog om de druiven te stressen. Dit leidt tot kleinere druiven met een intensere smaak die de concentratie in de afgewerkte witte wijnen bevorderen.

 

Witte druivensoorten in Goumenissa


Witte wijn uit Goumenissa wordt gemaakt van de inheemse druivensoorten de assyrtiko druif en de roditis druif. Uit recent DNA-onderzoek is gebleken dat de assyrtiko druif een kruising is tussen twee andere Griekse druivensoorten, namelijk de gaidouria druif en de platani druif. Het is een sterke groeier die teruggesnoeid moet worden om ervoor te zorgen dat het vocht niet in de grote takken blijft zitten, maar in de druif wordt opgenomen. De druif is bestand tegen meeldauw en kan daarnaast goed tegen droogte, wat betekent dat de assyrtiko druif zich dus helemaal thuis voelt in Goumenissa. Wijnboeren zijn niet voor niets fan van deze druif.

De roditis druif heeft een rossige schil en staat overal in Griekenland aangeplant. Vanwege zijn vermogen om laat te rijpen en de zuurgraad te behouden, werd de roditis druif altijd zeer gewaardeerd in de Griekse wijnindustrie. Maar door zijn gevoeligheid voor meeldauw en de druifluis phylloxera verminderde de aanplant van de druif in de twintigste eeuw dramatisch. Toch doet de roditis druif het net als de assyrtiko druif goed in het mediterrane klimaat van Goumenissa. Het is een sterke druivensoort met veel tannines. Alleen een wijnboer die de techniek beheerst, kan er heerlijke, frisse witte wijnen van maken. Maar de ene roditis druif is de andere niet, het is een oude druivensoort waarvan in de loop van de eeuwen verschillende klonen zijn ontstaan.

De roditis druif wordt over het algemeen gemengd met andere internationale en lokale druivensoorten. In elke Griekse boerenwijn is de druif te vinden als een onderdeel van de wijn. Internationale druivensoorten die worden gebruikt voor de productie van witte wijn zijn sauvignon blanc en chardonnay.


Heerlijke witte wijn uit Goumenissa


Volgens de wet moeten twee druivensoorten samen worden gevinifieerd en moeten de witte wijnen minimaal twaalf maanden op eikenhout rijpen in Goumenissa. De assyrtiko druif levert mineralige, strakke witte wijnen op met fijne, frisse zuren. Ze zijn goed in staat om hun zuurgraad te behouden. De witte wijnen van deze druif uit Goumenissa zijn doorgaans wel iets ronder en fruitiger dan de witte wijnen afkomstig uit de vulkanische wijngaarden van het Griekse eiland Santorini. Witte wijn van de assyrtiko druif uit Goumenissa drinkt heerlijk weg bij een visgerecht.

De witte wijnen van de lichtroze roditis druif uit Goumenissa hebben veel smaak waarin het citrusfrisse overheerst. Tegelijkertijd proef je ook meloen, appel en soms een fijne kruidigheid. Maar de ene witte wijn van de roditis druif is de andere niet, dat geldt immers ook voor de druif zelf. Het zijn in ieder geval witte wijnen die jong gedronken moeten worden. De witte wijnen hebben een goede zuurgraad en olietextuur naar de mond. Witte wijn van de roditis druif uit Goumenissa past goed bij een licht gerecht dat rijk is aan olijfolie, zoals meestal in de Griekse keuken het geval is. De witte wijn doet het ook goed bij visgerechten, zowel gegrild als gebakken. Andere frisse witte wijnen uit Goumenissa worden gemaakt van sauvignon blanc en chardonnay.