• Lorem ipsum

Malbec wijn

Deze wereldberoemde druif die vooral bekend is van vanwege haar Chileense, Argentijnse en Franse wijnen is afkomstig uit het Zuidwesten van Frankrijk. De druif brengt in haar wijnen de aroma's; rode pruim, blauwe bes, vanille, zoete tabak en cacao tot een

Toon:
Geen producten gevonden...

Malbec wijn

De rode malbec wijn uit Argentinië is anno nu wel de meest bekende Malbec wijn. Van oorsprong komt de malbec druif uit de streek Cahors in Frankrijk daar was het lange tijd één van de weinige plekken waar van de malbec druif wijn werd gemaakt.

Door de druifluis plaag omstreeks 1890 hebben veel Franse boeren nieuwe gebieden moeten zoeken voor bedrijven. Argentinië is één van de gebieden waar deze Franse wijnboeren neerstreken. Inmiddels wordt in Argentinië ruim 75 procent van de wereldwijde productie malbec wijn geproduceerd. 

Volle Malbec wijn uit Argentinië

De altijd interessante Malbec wijn uit Argentinië heeft vele fans van over de gehele wereld. Je kan met Malbec wijn grofweg twee kanten op de Malbec reserva en de Malbec basis. De Malbec reserva is een wijn die langere tijd op hout gerijpt heeft de aroma’s die dan ontwikkelen zijn: zwart fruit, chocolade en zoete tabak. Geen saaie wijn die zich goed laat combineren met het vele gegrilde vlees wat de Argentijnen graag eten. 

De basis Malbec wijn is veel sappiger en heeft rood fruit en evenwichtige tannine in de hoofdrol. Deze malbec wijn heeft geen houtrijping ondergaan en is daardoor ook minder geschikt als bewaarwijn. 

De regio Mendoza is één van de grote wijnstreken van de wereld. Het gehele gebied ligt werkelijk vol met wijngaarden. De regio is hooggelegen en er valt zeer weinig regen dus irrigatie is hier noodzakelijk voor het maken van Malbec wijn.

Spaanse kolonisten

De Spaanse kolonisten hadden het goed gezien de streek leent zich zeer voor het maken van Malbec wijn. Met de indrukwekkende Andes op de achtergrond worden de Malbec wijnen uit Mendoza het gehele groeiseizoen goed verzorgd. De oogst van de druiven voor de Malbec wijn gebeurt rond februari dit komt omdat de Argentinië op het zuidelijkhalfrond ligt en daar dus de seizoenen omgedraaid zijn met ons op het noordelijkhalfrond. 

Door de verschillen in hoogte van het wijngebied Mendoza is het belangrijk goed in te spelen op veranderlijke weer omstandigheden. Zo wordt er zeildoek aangebracht wanneer het dreigt te gaan hagelen. De hagel heeft normaliter maar enkele minuten nodig om een complete oogst te vernietigen. 

Lagergelegen wijngebieden in Mendoza

De lagergelegen gebieden in Mendoza hebben doorgaans te maken met vroegrijpe druiven. Om de druiven voor de Malbec wijn te beschermen tegen de zon en dus de vroege rijping worden de wijnstokken langs palen om hoog geleid om zo een op een latwerk door te groeien. Onder het latwerk groeien dan de druiven in de beschutting van dit latwerk. Malbec wijn is zoals gezegd de bekendste wijn uit de streek, maar ook de witte viognier druif doet het hier goed.

De wijngebieden in Mendoza waar Malbec wijn wordt gemaakt

Binnen Mendoza heb je de wijngebieden Noord-Mendoza, Oost- Mendoza, Rio Mendoza, Valle de Uco en Zuid-Mendoza. De valle de uco ligt het dichtsbij de Andes de invloeden van deze majestueuze bergketen zijn dan ook zeer aanwezig. Door de koelte kan de druif rijpen in het tempo dat hij nodig heeft. 

Wijnland Argentinië 

Wijnland Argentinië heeft een groot deel van zijn bekendheid te danken aan de prachtige Malbec wijn die met name in de regio’s Mendoza & La Rioja worden geproduceerd. Van noord naar zuid beslaat Argentinië ruim 3460 kilometer en ruim 1580 kilometer in de breedte. Aan de westkant van Argentinië worden de Malbec wijnen gemaakt met de Andes inzicht. De ruim 210.000 hectare wijnstokken staan aangeplant tussen de 25 en 40ste zuiderbreedte op hoogtes tussen 400 en 2000 meter. Door de hoogte krijgen ziekte minder kans bij de druiven voor de Malbec wijn. Smeltwater uit de Andes zorgt weer voor de nodige watervoorziening. 

Feestdag ter ere van Malbec wijn

Dat de druif bekend staat om krachtige, vol fruitige en kruidige Malbec wijn te maken dat wisten we al. Wat wij nog niet wisten is dat de Malbec druif een eigen nationale feestdag heeft in Argentinië. Wij mogen hem meevieren is mij in vertrouwen toegezegd.

Dure Malbec wijn van wijnhuis Trapiche

Het wijnhuis Trapiche maakt een aantal zeer bekroonde en dure Malbec wijnen. Door de druiven van één wijngaard te nemen zijn de Malbec wijnen van Trapische zeer goed. De smaken van de Malbec wijn van Trapiche zijn rond, krachtig, vol fruit en kruidigheid.

Prachtige Malbec wijn uit Valle de Uco

Voor de meest veel betekende wijnregio in Argentinië moeten we beslist wat vertellen over Valle de Uco. De koelere wijngaarden op zo’n 1000 á 1500 meter zijn geschikt voor heel veel verschillende druiven. De Malbec wijn uit deze streek is naar ons idee ook een must! De schrale bodem en hoge zuurgraad leveren prachtige druiven op om onder ander Malbec wijn van te maken.

Heerlijke Chileense Malbec wijn

De Malbec wijn uit Chili komt onder andere uit de regio Valle Central. De naam zegt het al het is het meest centraal gelegen wijngebied voor de Malbec wijn en andere lokale helden als Carmenere wijn. De wijnstreek Valle Central begint rond de hoofdstad Santiago en eindigt een aantal kilometers voorbij Maule. 

Een bekende Malbec wijn uit deze streek is Malbec reserve van Pacifico Sur deze wijn heeft aroma’s van kers, blauwe bes en iets aards en is de ideale Malbec wijn voor bij de Anti pasti.

Smaakvolle Zuid-Afrikaanse Malbec wijn

In Zuid-Afrika is Malbec wijn dikwijls geen één druif wijn. De malbec wijn wordt hier doorgaans gebruikt in de assemblage wijnen. 

Advies bij de aankoop van Malbec wijn

In de zoektocht naar jouw ideale Malbec wijn kan het voorkomen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Bij wijnhandel GrapeWine.nl geven je daarom een selecte keuze zodat je makkelijk en éénvoudig je keuze kan maken. 

Wijn spijs advies bij Malbec wijn

De Malbec komt niet voor niets hoofdzakelijk uit Argentinië, hij is werkelijk geniaal bij de Zuid-Amerikaanse keuken die zich zoals wij weten toch vooral rond de BBQ afspeelt. Het hoge tanninegehalte uit de Malbec wijn kan goed tegen de pittigheid en vleessmaken. De kruidigheid van de Malbec wijn kan vervolgens ook goed met de vele groentegerechten die de Zuid-Amerikaanse keuken rijk is. Ook voor de vegetariërs onder ons is er dus met de Malbec wijn veel te beleven denk onder andere aan risotto met paddenstoelen of geroosterde groenten. Zelfs met kaas bij een borrel kan deze krachtpatser goed uit te voeten.