• Lorem ipsum

Rode wijn uit Calatayud

In het noorden van Spanje, in het zuidwesten van de regio Aragón, ligt de wijnstreek Calatayud. Het wijngebied is vernoemd naar de kleine stad Calatayud, bekend om zijn torenhoge klokkentoren – de hoogste van het land – die dateert uit de vijftiende eeuw.

Toon:
Altovinum Evodia 2020
Altovinum
Evodia 2020
€10,45
Direct leverbaar
Toon:

Rode wijn uit Calatayud

In het noorden van Spanje, in het zuidwesten van de regio Aragón, ligt de wijnstreek Calatayud. Het wijngebied is vernoemd naar de kleine stad Calatayud, bekend om zijn torenhoge klokkentoren – de hoogste van het land – die dateert uit de vijftiende eeuw. Hier komen de laatste jaren steeds meer heerlijke rode wijnen van uitstekende kwaliteit vandaan.

De afgelopen dertig jaar heeft Calatayud de aandacht getrokken van wijnmakers die hun traditionele imago als bulkproducent hebben omgevormd tot dat van een meer onderscheidende en veelbelovende wijnregio. Na Cariñena is Calatayud de grootste producent van rode kwaliteitswijnen van de regio Aragón. Dat het tegenwoordig van zich laat horen is mede te danken aan de grote investeringen in technologie, nieuw wijnbereidingssystemen en plant- en teelkundig onderzoek.


Geschiedenis van wijnbouw in Calatayud


Hoewel in vergelijking met andere Spaanse wijnregio’s er nog niet zo heel lang rode wijn van kwaliteit wordt gemaakt in Calatayud, is het toch een zeer oud wijngebied. Het waren de Romeinen die de wijnbouw hier introduceerden. Waarschijnlijk hebben ze samen met de Grieken het proces van wijnbouw en wijnbereiding ontdekt. Het bewijs voor deze theorie wordt geleverd door ruïnes van de Romeinse stad Bilbilis Augusta, die ten oosten van Calatayud bij Huérmada liggen. Ondanks periodes van verwaarlozing is de druiventeelt tot op de dag van vandaag voortgezet. In 1998 werd in de twaalfde-eeuwse wijnkelders van het Piedra Klooster het Museo de Vino de Calatayud, het wijnmuseum van Calatayud, geopend. De wijnkelders zijn volledig gerestaureerd en laten de geschiedenis van de lokale wijngaarden en bodega’s zien.


Klimaat en ondergrond in Calatayud


In Calatayud heerst een continentaal klimaat met extreem hete, droge zomers en koude winters met veel vorst. Dit effect wordt echter grotendeels verzacht door de verhoging van de wijngaarden, gelegen op de zuidhellingen van het Sierra de la Virgen-gebergte. De wijngaarden liggen op hoogtes van 550 tot 880 meter boven zeeniveau. De grotere hoogte maakt het voor de druiven mogelijk om een beter evenwicht te vinden tussen restsuiker en alcohol met een hoog potentieel, wat van belang is voor de productie van rode kwaliteitswijn in Calatayud. Ook de enorme temperatuurverschillen tussen dag en nacht, vooral tijdens de rijpingsperiode, zijn van grote invloed op de druiven. Deze kennen een opmerkelijke balans tussen zuren en alcohol, waardoor unieke rode wijnen ontstaan.

Het klimaat van Catalayud is koeler en vochtiger dan in het direct ten oosten ervan gelegen wijngebied Cariñena. De hoeveelheid regen per jaar varieert van 300 tot 550 millimeter, afhankelijk van de locatie van de wijngaard. Kenmerkend voor Catalayud zijn de rivierdalen, die dwars door de wijnstreek stromen. De meeste wijngaarden liggen op een luchtdoorlatende en gezonde bodem met een goede afwatering en een hoog kalksteengehalte. Een losse, rotsachtige bodem met een lage voedingswaarde. De zijrivieren van de Ebro, waaronder de Jalon, de Jiloca en andere kleine rivieren vormen het waterkundig netwerk. Doorgaans zijn de opbrengsten erg laag, wat de kwaliteit van de rode wijnen verder verhoogt.


Blauwe druivensoorten in Calatayud


Ruim tachtig procent van de aanplant in Catalayud bestaat uit blauwe druiven. Rode wijn wordt vooral gemaakt van de garnacha druif, de meest aangeplante blauwe druif van Spanje die ook in Catalayud voor meer dan driekwart van de wijngaarden staat aangeplant. De druif wordt pas geoogst bij volledige rijpheid. Lange tijd heeft hij niet een al te beste reputatie gehad vanwege de matige kwaliteit die Spaanse wijnmakers nog wel eens in de fles wilden gieten.

Maar dat is inmiddels verleden tijd. De rode wijnen van de garnacha zijn aan een ware revival bezig en de vraag naar deze dieprode, complexe krachtpatsers is enorm. Hoe ouder de druivenstokken, hoe geconcentreerder de rode wijnen zullen zijn. Rode wijnen gemaakt van druivenstokken van meer dan vijftig jaar oud krijgen de classificatie Calatayud Superior. Dit zijn zeldzame maar zeer gewilde rode wijnen. De maximaal toegestane opbrengst is 3.500 kilogram per hectare.

De steeds populairder wordende tempranillo komt op de tweede plaats in Catalayud, gevolgd door mazuelo. Innovatieve wijnboeren experimenteren ook met syrah, cabernet sauvignon en merlot. De meeste rode wijnen worden bij lage temperatuur vergist en gaan snel in de fles. Hun geur en smaak worden gekenmerkt door souplesse, frisheid en fruitigheid.


Heerlijke rode wijn uit Calatayud


Calatayud staat bekend om zijn grote en gewaagde rode wijnen die voornamelijk gemaakt zijn van de garnacha druif. De kwaliteit van de rode wijnen is de laatste jaren sterk verbeterd. Rode wijnen uit Catalayud zijn over het algemeen wat frisser en hebben een lager alcoholpercentage dan de rode wijnen uit de rest van Aragón. Dit komt doordat de temperaturen in de zomer mild worden gehouden door de wind die afkomstig is uit de Sierra la Virgen. Rode wijnen gemaakt van de garnacha en de tempranillo hebben een kenmerkende stevigheid.

Fantastisch robijnrood met een lichtpaarse rand, zo ziet een rode wijn gemaakt van de garnacha druif uit Calatayud eruit. De rode wijnen bevatten aroma’s van rijpe bessen met florale hinten, bramen, aardbeien en hints van kruidigheid. Eindigend met een prettige afdronk. Ze zijn het lekkerst bij stevige (vlees)gerechten. Denk aan een goed stuk roodvlees. Maar de rode wijnen gaan bijvoorbeeld ook goed samen bij de tapas op het terras. Enjoy!