• Lorem ipsum

Merlot wijn

De Merlot druif is een blauwe druivensoort die gebruikt wordt voor het maken van wijn. Van origine één van de meest traditionele druivensoorten van de Franse Bordeaux-streek.

Toon:
La Bodega de Pinoso Vergel Tinto - Rode wijn
La Bodega de Pinoso
Vergel Tinto - Rode wijn
 • Smaak: Rood fruit & Kruidig
 • Land: Spanje
 • Druif: Monastrell
€8,95
Direct leverbaar
Finca L'Emperatriz Rioja Crianza El Jardin de la Emperatriz - Rode wijn
Finca L'Emperatriz
Rioja Crianza El Jardin de la Emperatriz - Rode wijn
 • Smaak: Kersenjam & Pruimen
 • Land: Spanje
 • Druif: Tempranillo
€13,95
Direct leverbaar
Giol Merlot, zonder toegevoegd sulfiet - Rode wijn
Giol
Merlot, zonder toegevoegd sulfiet - Rode wijn
 • Smaak: Soepel & Fruitig
 • Land: Italië
 • Druif: Merlot
€11,95
Direct leverbaar
Tenuta Lapolzella  Elisabetta Rosso Umbria – Rode wijn
Tenuta Lapolzella 
Elisabetta Rosso Umbria – Rode wijn
 • Smaak: Stoofperen & Kruidig
 • Land: Italië
 • Druif: Sangiovese
€6,95
Direct leverbaar
Vignobles Magnaudeix Vieux Chateau Pelletan – Saint Emilion Grand Cru - Rode wijn
Vignobles Magnaudeix
Vieux Chateau Pelletan – Saint Emilion Grand Cru - Rode wijn
 • Smaak: Zoethout & Tabak
 • Land: Frankrijk
 • Druif: Merlot
€21,95
Direct leverbaar
Domaine Horgelus Merlot & Tannat - Rode wijn
Domaine Horgelus
Merlot & Tannat - Rode wijn
 • Smaak: Soepen & Fruitig
 • Land: Frankrijk
 • Druif: Merlot
€8,45
Direct leverbaar
Domaine Vic La Source Rouge – Rode wijn
Domaine Vic
La Source Rouge – Rode wijn
 • Smaak: Soepel & Fruitig
 • Land: Frankrijk
 • Druif: Merlot
€6,95
Direct leverbaar
Toon:

Merlot wijn

Soepele rode wijnen van de Merlot

De Merlot druif is een blauwe druivensoort die gebruikt wordt voor het maken van rode wijn. Van origine één van de meest traditionele druivensoorten van de Franse Bordeaux-streek.

Van nature heeft de druif weinig zuren. De rode wijn Merlot bevat minder kleurstof en minder tannine dan cabernet sauvignon rode wijnen. De druiven zijn redelijk vroegrijp en worden van alle blauwe druiven als eerste geoogst. Deze snelle rijping van de merlot is ideaal in gebieden met een koeler klimaat. Vandaag de dag is het helaas voor de Merlot druif wel afzien in de Bordeaux regio dit komt door de opwarming van de aarde hierdoor zijn de Bordeaux druiven soms ook wel te vroeg rijp. Rode wijn van de merlot druif is veel geziene gast in menig wijnkelder. De rode wijnen van de merlot druif zijn zeker voor de beginnende wijnliefhebber zacht voor de smaakpapillen en zonder wrange zure nasmaak.

Aroma's van de merlot druif

Typische aroma’s van merlot wijnen zijn, rood fruit zoals: kersen, aalbessen, bessenjam en pruimen. De wijnen van deze druif zijn over het algemeen sappiger en soepeler dan die van de cabernet sauvignon, met minder tannine. Daardoor zijn ze vaak gemakkelijker en jonger te drinken. Het zijn gulle wijnen met veel smaak. De Amerikaanse rode merlot wijnen zijn na de houtrijping vaak vol kruidigheid en tonen van dille en cederhout. Veel aroma’s die in de merlot rode wijnen voorkomen komen ook voor in de cabernet sauvignon en daarom worden deze twee rode wijnen vaak met elkaar verward. De rode wijn van de merlot zijn echte easy drinkers voor vele is dit dan ook één van de eerste rode wijnen die ze drinken. Merlot wijn is dus een echte instapper in de wonderlijke wereld van de wijn.

De wijnlanden waar de merlot druif wordt verbouwd

De merlot druif heeft voor vele de automatische link met Frankrijk en dat is niet zo gek. In Frankrijk is het na de cabernet sauvignon de meest aangeplante druif. Rode wijnen van de merlot druif uit Frankrijk komen met name uit de Bordeaux daar wordt deze allemans vriend veel gebruikt in de typisch Bordeaux blend samen met cabernet sauvignon en cabernet franc. 

Naast Frankrijk wordt de merlot druif ook in Italië veel aangeplant. Een bekend gebied is Toscane. Hier zijn eigenwijze wijnboeren sinds de jaren negentig bezig het merk de Super Tuscans in de markt te zetten met onder andere deze bekende Franse druif. 

Chili heeft rond 1890 kennis kunnen maken met de rode wijnen van de merlot druif. De Franse wijnboeren die hierheen trokken ten tijde van de “druifluis” in Europa hebben deze en andere Franse rode druiven hier toen met succes geïntroduceerd.   

Andere wijnlanden waar je de rode wijn van de merlot druif kan verwachten zijn Australië, Argentinië, Zuid-Afrika en Amerika. 

Smakelijke Merlot wijn uit Frankrijk

Al sinds de tijd van de Romeinen is er in Frankrijk een professionele wijnteelt. De Merlot rode druif moet ook zeker al sinds die tijd bekend zijn in Frankrijk. Franse rode merlot wijnen hebben wereldwijd faam en naam kunnen opbouwen in de afgelopen eeuwen. Wereldwijn wordt er op ruim 267.000 hectare merlot druiven geteeld. Frankrijk is verantwoordelijk voor bijna de helft van deze teelt. In Frankrijk worden op verschillende plekken rode wijnen gemaakt van de merlot druif. De bekendste regio is wel de Bordeaux. In de Bordeaux worden beroemde merlot wijnen gemaakt zoals Lafite Rothchild en Petrus. Deze beroemde rode merlot wijnen zijn doorgaans voor ons stervelingen niet te betalen, maar gelukkig is er ook rode merlot wijn te kopen die heel wat vriendelijker is voor de portemonnee. Bij Wijnhandel GrapeWine.nl hebben enkele zeer betaalbare rode merlot wijnen te koop zoals bijvoorbeeld deze La Source rode wijn van Domaine Vic. 

Soepel en toch vol van smaak maakt de La Source rode wijn een echte aanrader.

Heerlijke Merlot wijn uit de Verenigde Staten

Al sinds de dat de Spanjaarden voet aan wal zetten in de Verenigde Staten is er wijnbouw in de Verenigde Staten. De merlot rode wijnen kennen we pas sinds 1965 uit de Verenigde Staten. Dit is nl. de periode dat er grotere investeringen werden gedaan in de wijnbouw en dan met name aan de Oostkust – Californië. De rode merlot wijnen uit de Verenigde Staten krijgen vrijwel altijd een houtrijping wat als gevolg heeft dat de rode merlot wijn altijd aroma’s van dille, kruidigheid en cederhout. De rode wijn Merlot is dus echte een andere rode wijn in de Verenigde Staten dan bijvoorbeeld in Europa.

Merlot wijn uit Oost-Europa

Al sinds mensenheugenis wordt er rode wijn gemaakt in Oost-Europa. Een goed voorbeeld is Bulgarije zelfs tijdens het communisme is er merlot rode wijn gemaakt die goed genoeg was om te exporteren. De gebieden waar rode merlot wijn wordt gemaakt liggen zeer verspreid over het land wat naar onzes inziens ook goed de potentie in kwaliteitswijnbouw in Bulgarije aan geeft. 

Roemenië is lange tijd zelfs zeer bekend geweest om zijn zoete wijnen. Ook hier gooide het communisme roet in het eten en werden de druiven gebruikt om bulk alcohol te maken. Ondanks de barre winter en droge en hete zomers is het voor Merlot wijn een prima gebied om te groeien. Helaas zijn de Roemeense rode wijnen van de merlot druif wel slecht verkrijgbaar. 

Ruime keuze aan merlot rode wijnen bij GrapeWine.nl

Wijnhandel GrapeWine.nl heeft een ruime keuze in Merlot rode wijnen van over de gehele wereld. Denk naast de bekende Merlot rode wijnen ook eens aan de Merlot rode wijnen uit Italië. Zo is deze Chianti Spigallo rode wijn van Fattoria Il Muro een genot op de tong en in de mond.

Wijnhandel GrapeWine.nl kijkt ook graag naar de nieuwe wereld heeft onder ander mooie Chileense rode wijnen van de merlot druif. Ook uit de Verenigde Staten komen prachtige rode wijnen van de merlot druif.

Hou ons assortiment van rode Merlot wijnen in de gaten maandelijks breiden wij ons assortiment uit met nieuwe prachtige merlot rode wijnen. 

De duurste Merlot rode wijn ter wereld

Zoals je al hebt kunnen lezen is sommige Merlot wijn uit de Bordeaux erg prijzig. De duurste Merlot wijn uit de Bordeaux is de Petrus. Deze rode wijn van de merlot heeft een gemiddelde prijs van zo’n 2400€ en komt in menig topverzameling voor. 

De Merlot rode wijn van Petrus is smakelijk en aromatisch met vele klassieke Bordeaux aroma’s zoals puntenslijpsel. De Merlot wijn is fantastisch in combinatie met rood vlees en hert. 

Is hij de prijs waard? Dat laten we graag aan jou.

Wijn spijs combinaties met de rode wijnen van de merlot druif

Rode wijn van de merlot druif kan naast heerlijk bij de borrel ook perfect samengaan met gerechten met pastasaus denk hierbij aan lasagne of spaghetti. Een mediterraan vleesschotel met Provençaalse kruiden. Ook wild kan een merlot rode wijn perfect omgaan kies alleen er dan wel een met enige houtrijping.