• Lorem ipsum

Witte wijn uit de Bourgogne

"De tuin van god" zo noemde ooit een paus dit heerlijke land. Het gebied kent vijf wijndistricten te weten van noord naar zuid; Chablis, Côte d'Or, Chalonnais, Mâconnais en Beaujolais.

Toon:
Dominique Cornin Macon Chaintre 2017
Dominique Cornin
Macon Chaintre 2017
€21,95
Dominique Cornin Beaujolais Blanc 2017
Dominique Cornin
Beaujolais Blanc 2017
€21,95
Sylvain Loichet Meursault " Clos du Cromin" 2016
Sylvain Loichet
Meursault " Clos du Cromin" 2016
€59,95
JEAN GOULLEY Chablis 2017
JEAN GOULLEY
Chablis 2017
€26,95
Dominique Cornin Pouilly Fuisse 2017
Dominique Cornin
Pouilly Fuisse 2017
€29,95
Toon:

Witte wijn uit de Bourgogne

"De tuin van god" zo noemde ooit een paus dit heerlijke land. Het gebied kent vijf wijndistricten te weten van noord naar zuid; Chablis, Côte d'Or, Chalonnais, Mâconnais en Beaujolais. Het klimaat is in de zomer zeer warm en de winters streng. Al sinds de tijd van de romeinen wordt er wordt aan wijnbouw gedaan in de streek. Na de Romeinen pakt Karel de Grote het in 800 n.c. verder op. Tijdens de regeerperiode van hertogen van Valois in de Bourgogne ( 14e en 15de eeuw n.c. ) kregen de wijnen een wereld status en werden ze op alle grote hoven in Europa gedronken.

Wijn classificatie

Sinds 1937 bezit de Bourgogne eem eigen Appelation Contrôlée die bestaat uit de volgende vier niveaus;

1. Appelation Régionales - Deze wijnen kunnen uit de gehele regio komen.

2. Appelation Villages - Deze wijn komen uit het dorp welke vermeld is op de fles.

3. Appelation de Climats - Deze wijnen, enkele honderden in getal mogen naast de naam van het dorp ook de wijngaard vermelden. Er zijn zelfs wijngaarden die de classificatie "Premier Cru mogen vermelden daarnaast.

4. Appelation Grand Crus - Dit zijn de absolute topwijnen van de streek. Bekende namen zijn Romanée Conti en Le Montrachet

Witte wijn druiven uit de Bourgogne

In de Bourgogne wordt witte wijn gemaakt van de chardonnay en aligoté en voor de rode wijnen wordt gebruik gemaakt van; pinot noir en gamay. De witte wijnen uit de Bourgogne kunnen geweldig "ouderen" helaas betekend deze kwaliteit inclusief de beroemdheid van deze witte wijnen dat ze wel een stuk duurder zijn dan een gemiddelde witte wijn uit Frankrijk.

De wijnstreek de Bourgogne

Dit langerekte wijngebied begint vanuit Nederlands oogpunt gezien in de Chablis vroeger was dit gebied in de buurt van de Champagne gelegen zee. We praten dan wel over miljoenen jaren geleden. Door de vele afzettingen van kalkhoudende zee en schaaldieren is de ondergrond van deze streek dan ook zeer kalkhoudend dit proef je terug in de witte wijn.

Van de Chablis naar de Beaujolais is het ongeveer 250 kilometer. In dit tussen gebied liggen zijn vele verschillen in ondergrond en uitzicht te vinden. De eerst volgende streek voor de witte wijnen uit de Bourgogne is de Côte-d'Or hier vindt je dorpen met de bekende namen als Gevrey-Chambertin, Morey-Saint-Denis, Chambolle-Musigny en Vougeot.

Heerlijke witte wijnen uit de Côte Chalonnaise

Gelegen op glooiende hellingen bevinden de wijngaarden van de Côte Chalonnaise. De ondergrond bestaat uit kalksteen en klei. De wijngaarden staan aangeplant tegen de zuidelijke hellingen van de streek. Je vindt hier wijndorpen met de bekende namen zoals: Bouzeron, Rully, Mercurey, Givry en Montagny. Je zal geen slobber witte wijnen vinden in dit prachtige gebied!