• Lorem ipsum

Witte wijn uit de Bourgogne

"De tuin van god" zo noemde ooit een paus dit heerlijke land. Het gebied kent vijf wijndistricten te weten van noord naar zuid; Chablis, Côte d'Or, Chalonnais, Mâconnais en Beaujolais.

Toon:
Geen producten gevonden...

Witte wijn uit de Bourgogne

De Bourgogne werd vroeger al “de tuin van god” genoemd. Het gebied kent vijf wijndistricten te weten van noord naar zuid; Chablis, Côte d'Or, Chalonnais, Mâconnais en Beaujolais. Het klimaat is in de zomer zeer warm en de winters streng. 

Al sinds de tijd van de Romeinen wordt er wordt aan wijnbouw gedaan in de streek. Na de Romeinen pakt Karel de Grote het in 800 n.c. verder op. Tijdens de regeerperiode van hertogen van Valois in de Bourgogne (14e en 15de eeuw n.c. ) kregen de Bourgogne witte wijnen een wereld status en werden ze op alle grote hoven in Europa gedronken.

Geschiedenis van de Bourgogne witte wijn

Dat er in de Bourgogne mooie witte wijn gemaakt kon worden weten we dankzij de Romeinen. In de Romeinse tijd werden nl. vele steden gesticht in bijvoorbeeld Dijon, Auxerre en Beaune. De Bourgogne witte wijnen konden mede door het goede wegennet worden exporteert over alle delen van het Romeinse rijk. 

Na de ineen valling van het Romeinse rijk kregen de Germaanse stammen het gebied onder hun controle voor hun was wijn niet interessant en daardoor vernietigde ze na genoeg alle wijnstokken. Rond 600 na christus werd er weer langzaam door de monniken begonnen met het aanplanten van de wijnstokken. Dit om Bourgogne witte wijn te maken voor de kerkdiensten. 

Witte Bourgogne wijn werd vanaf de elfde en twaalfde eeuw weer meer gedronken en het waren de Cisterciënzer en Benedictijnerkloosters die ervoor zorgde dat de wijnbouw in de Bourgogne systematischer en professioneler weer werd opgepakt.

Echte faam werd er in de 14e en 15e eeuw bereikt ten tijde van de hertogen van Valois zij waren zo invloedrijk en militair succesvol dat zelfs de Chablis wat tamelijk noordelijk is gelegen ook werd toegevoegd aan deze mooie witte wijn regio.

Bijzonderheden van de Bourgogne witte wijn regio

De prachtige Bourgogne wijnstreek is gelegen in het oosten van Frankrijk op ongeveer het midden van het land. Van de witte wijn regio Chablis tot aan de Beaujolais is de streek 250 km breed. In dit gehele gebied worden de prachtige en beroemde Bourgogne witte wijnen gemaakt. Door hun bekendheid worden er soms wel duizenden euro’s neer geteld voor de allerbeste witte Bourgogne wijnen. Gelukkig zijn er ook betaalbare witte Bourgogne wijnen deze kan je vinden in ons assortiment. De gebieden hebben ook elk weer hun eigen typische Bourgogne witte wijn. Dit komt doordat de ondergrond en klimaten van de streken zeer variëren van noord tot zuid. 

In totaal zijn er vijf wijnstreken: Chablis, Côte d’Or, Chalonnais, Mâconnais en Beaujolais. Het gebied kent een landklimaat met hete zomers en strenge winters. Hoe zuidelijker de wijngaarden liggen hoe meer invloed de Middellandse zee heeft op de wijngaarden en het klimaat.

Heerlijke witte Chablis Bourgogne wijn

In het noorden van Bourgondië gelegen tussen Parijs en Beaune ligt het departement Yonne met zijn droge Bourgogne witte Chablis wijnen. De ondergrond in deze streek is gevormd enkele honderden miljoenen jaren geleden toen de Parijse zee zich uitstrekte tot dit gebied. 

De witte Chablis wijnen worden bijna allemaal gemaakt van de chardonnay druif. De beste wijngaarden mogen de titel Grand cru meegeven aan hun witte Chablis wijnen. In totaal zijn er zeven Grand Cru wijngaarden. De titel premier cru is voor veertig gebieden die de op één na beste witte wijnen produceren. De Chablis witte wijnen kunnen mineralig en fruitig van smaak zijn en vaak jaren rijpen.

De fossiele in de ondergrond zorgen voor een kalkachtige ondergrond die voor de pittigheid zorgt in de  witte Bourgogne wijnen. 

Smaakvolle Bourgogne witte wijn uit de Côte d’Or

De term Côte d’Or betekend “Gouden heuvelrij” althans dat word door veel mensen zo vertaald. Het zit iets anders de echte vertaling is nl. Côte de Orient wat oostelijke helling betekent. De wijngaarden voor de witte Bourgogne wijnen hier liggen tussen Dijon en Maranges.

Er wordt wel eens schamper over de ondergrond gedaan in de wijnwereld alsof het toch vooral de druif en de wijnboer zijn die de kwaliteit bepalen. Dat dit niet zo is bewijst de Bourgogne en de Côte d’Or. De ondergrond hier is zo rijk aan mineralen en kalksteen dat de witte wijnen aanmerkelijk beter en aromatischer dan elders in de wereld.

Ook in de Côte d’Or heb je een onderverdeling in twee streken zo heb je de Côte de Nuits en de Côte de Beaune. De wijnstokken van de Côte de Nuits liggen op een 20 kilometer smalle strook die allemaal op het zuidoosten gelegen zijn. In deze streek ligt de nadruk niet op de witte Bourgogne wijnen, maar op de rode evenknie desondanks worden er mooie witte Bourgogne wijnen gemaakt.

Enkele beroemde dorpen uit deze Bourgogne streek zijn: Gevrey- Chambertin, Morey-Saint-Denis, Chambolle-Musigny, Vosne-Romanée en Vougeot.

De Côte de Beaune is een strook die 25 kilometer lang is en begint bij Ladoix en eindigd voorbij Santenay. De meeste wijngaarden zijn op de oostelijke kant aangeplant. Hier worden de witte Bourgogne wijnen gemaakt van de chardonnay druif.

Enkele beroemde dorpen zijn: Beaune, Aloxe-Corton, Pommard, Volnay, Meursault, Puligny-Montrachet, Chassagne-Montrachet en Côte de Beaune villages

Smaakvolle witte Bourgogne wijn uit de Côte Challonaise 

De Côte Challonaise begint in het zuiden van de Côte de Beaune en bestaat uit hellingen en dalen. De wijngaarden voor de Bourgogne wijn staan aangeplant op de hellingen richting het zuiden, zuidoosten en zuidwesten. De ondergrond in deze streek voor de Bourgogne wijn bestaat uit kalksteen en klei. Deze combinatie levert doorgaans fantastische witte wijn op en dat is dus in de Côte Challonaise ook het geval. De enige toegestane witte druif hier is de aligoté daar worden in Bouzeron mooie witte wijnen van gemaakt.

Vergeet ook de witte Bourgogne wijnen uit de gemeente Rully niet deze frisse en heldere witte wijnen zijn zeer de moeite waard.

Prachtige witte Bourgognewijnen uit de Mâconnais

De Mâconnais is een grote wijnstreek met ruim 7000 hectare aan wijngaarden. Je vindt in de Mâconnais betaalbare witte Bourgogne wijnen. 

Je kan bijvoorbeeld denken aan de Pouilly Fusé witte wijnen. De wijngaarden zijn gelegen rond de steden Mâcon en Tournus. De kalkrijke ondergrond ligt op een hoogte van ruim 600 meter boven zeeniveau. Naast kalk kom je ook veel vuursteen en kiezel tegen in deze Bourgogne wijnstreek.

Je vindt in de Mâconnais drie druiven: chardonnay goed voor zo’n 85% van de aanplant, de gamay noir á jus blanc zo’n 7% en de pinot noir zo’n 8%. Er worden jaarlijkse enkele tientallen miljoenen flessen witte wijn gemaakt

Wist je dat? – Het dorp Chardonnay ook gelegen is in deze streek. Mogelijk is hier de naam van de gelijknamige witte wijn druif vandaan gekomen.

Prachtige Bourgogne witte wijn uit de Beaujolais

Het echte Franse platteland zo wordt deze streek ook wel omschreven. Het mooie Bourgogne wijngebied kent daarnaast vele panoramische uitzichten. Het gebied strekt zich zo’n 90 km uit vanaf Mâcon tot aan Lyon. De Bourgogne streek dankt haar naam aan de stad Beaujeu. Door de ligging zo dicht bij de Middellandse zee is het hier aanmerkelijk warmer dan in andere streken in de Bourgogne.

In het Noorden van deze Bourgogne streek komen de beste witte wijnen vandaan. Namen als Fleurie, Saint-Amour, Morgon, Moulin-á-Vent staat synoniem voor de beste kwaliteit Bourgogne witte wijnen uit deze streek.

Welke witte wijn classificaties zijn er in Bourgogne?

Sinds 1937 bezit de Bourgogne een eigen Appelation Contrôlée die bestaat uit de volgende vier niveaus de eerste is de Appelation Régionales - Deze witte wijnen kunnen uit de gehele regio komen. De tweede is de Appelation Villages - Deze Bourgogne witte wijnen komen uit het dorp welke vermeld is op de fles. De derde is de appelation de Climats - Deze rode Bourgogne wijnen, enkele honderden in getal mogen naast de naam van het dorp ook de wijngaard vermelden. Er zijn zelfs wijngaarden die de classificatie "Premier Cru mogen vermelden daarnaast. En als laatste is er de Appelation Grand Crus - Dit zijn de absolute topwijnen van de streek. Bekende namen zijn Romanée Conti en Le Montrachet. De beroemde witte Bourgogne wijnen van La Romannee Conti kunnen wel enkele duizenden euro’s per stuk opbrengen.

Advies bij de aankoop van witte Bourgogne wijnen

Zoals je wellicht wel hebt kunnen lezen is er veel keus aan witte Bourgogne wijnen, zowel in prijs als kwaliteit. Laat je daarom goed adviseren door de wijnkenners van wijnhandel GrapeWine.nl. Je kan gemakkelijk zelf ook jouw ideale witte Bourgogne wijn vinden door gebruik te maken van de filters op de site. Kom je er toch niet uit twijfel dan niet en bel, mail of whatsapp met Arjan op: 06 3861 2362/ [email protected]