• Lorem ipsum

Rode wijn uit Frankrijk

Frankrijk staat al eeuwenlang bekend als hét wijnland van de wereld. Frankrijk is onlosmakelijk verbonden met wijn. De wijnproducenten in Frankrijk gaan voor absolute kwaliteit. Allemaal dankzij het magische samengaan van geografie, bodem en klimaat.

Toon:
Domaine Horgelus Merlot & Tannat
Domaine Horgelus
Merlot & Tannat
€7,35
Grand Launay Lion Noir 2016
Grand Launay
Lion Noir 2016
€9,50
Domaine Olivier Hillaire Petit Ventoux - vin de france rouge
Domaine Olivier Hillaire
Petit Ventoux - vin de france rouge
€8,95
Domaine Olivier Hillaire Côtes-Du-Rhône – Vieilles Vignes 2016
Domaine Olivier Hillaire
Côtes-Du-Rhône – Vieilles Vignes 2016
€11,75
Domaine Jean Fery & Fils   Vosne-Romanée – Aux Réas 2015
Domaine Jean Fery & Fils  
Vosne-Romanée – Aux Réas 2015
€67,50
Domaine Olivier Hillaire Châteauneuf-Du-Pape Rouge 2016
Domaine Olivier Hillaire
Châteauneuf-Du-Pape Rouge 2016
€29,95
Domaine Jean Fery & Fils   Pernand-Vergelesses Premier Cru – Les Vergelesses
Domaine Jean Fery & Fils  
Pernand-Vergelesses Premier Cru – Les Vergelesses
€39,95
Domaine Yves & Pierre Martin   Sancerre Rouge - Chavignol 2017
Domaine Yves & Pierre Martin  
Sancerre Rouge - Chavignol 2017
€22,75
Toon:

Rode wijn uit Frankrijk

Rode wijn uit Frankrijk

Frankrijk staat al eeuwenlang bekend als hét wijnland van de wereld.
Frankrijk is onlosmakelijk verbonden met rode wijn.
De wijnproducenten in Frankrijk gaan voor absolute kwaliteit. Allemaal dankzij het magische samengaan van geografie, bodem en klimaat.

Geschiedenis van rode wijnland Frankrijk

Al in de 6e eeuw voor Christus plantten Griekse kolonisten de eerste druivenstokken aan in Frankrijk. Rond de zuidelijk gelegen stad Marseille. Rode Franse wijn werd pas populair in de 15e en 16e eeuw. Door de opkomst van grotere Franse steden droeg bij aan deze toenemende populariteit. Rode Franse wijn werd het belangrijkste exportproduct van het land. De Franse wijnbouw ontwikkelde zich snel verder. Nog altijd experimenteren innovatieve wijnmakers met druivenrassen, nieuwe soorten wijn en verschillende opslagmogelijkheden. 

Rode wijn uit Frankrijk

Frankrijk is het meest beroemdste rode wijnland ter wereld. In Frankrijk wordt elk jaar zo’n 47 miljoen liter wijn geproduceerd. De bekendste rode wijngebieden zijn de: Bordeaux, Champagne, Elzas, Rhonevallei, Loire, Beaujolais, Provence en Bourgogne.

Bekende rode wijndruiven uit Frankrijk

De bekendste rode wijndruiven zijn de cabernet sauvignon, malbec, merlot, pinot noir en syrah. Gezamenlijk staat zij garant voor 95% van alle rode wijnen uit Frankrijk. Totaal gezien produceert Frankrijk zo’n 2.900 verschillende wijnen. Frankrijk kent ongeveer zo’n 100 inheemse druiven.

Het klimaat in Frankrijk voor rode wijnen

Allereerst kent Frankrijk zo’n 890.000 hectare wijngaarden. Het land kent daarnaast een drietal klimaat zones; gematigd zeeklimaat denk aan de Loire, Het hooggebergte klimaat denk aan de Elzas en het Middellandse Zeeklimaat hier komen bijvoorbeeld de beroemde Provence rosé wijnen vandaan, maar ook heerlijk Bandol rode Franse wijnen.

Het Franse rode wijn classificatiesysteem

De meest éénvoudige rode wijnen uit Frankrijk zijn de Vin de Table wijnen oftewel te tafelwijn. Er zijn vier elementen op het etiket te lezen: de inhoud, het alcoholgehalte, het land van herkomst en de naam van de producent.

De Vin de pays “de streekwijn” is het tweede niveau. Deze rode wijnen komen uit een bepaalde streek. Op het etiket mogen producenten ook nog de streek op het etiket vernoemen. 

Het derde niveau is de Vin Délimité de Qualité Supérieure: kwaliteitswijn. Behalve bovenstaande items mogen deze wijnen ook nog V.Q.P.R.D. aan het etiket toevoegen, wat inhoudt dat de kwaliteit van de wijn zeer hoog is. 

De beste Franse rode wijnen hebben een Appellation Controlée oftewel, AOC: Deze rode Franse wijnen voldoen aan strenge, door de overheid opgestelde, eisen. Dit houdt onder andere in: een afgebakend productiegebied, de gebruikte druivenrassen, de maximum opbrengst per hectare en de wijnbereiding. Alles moet terug te lezen zij op het etiket. 

Ideale wijn spijs combinaties met Franse rode wijn

De Franse keuken is rijk aan volle en krachtige smaken. Om rode wijn uit Frankrijk en spijs goed te combineren moet er dus goed opgelet worden op de contrasten en tegenstellingen in de smaak en aroma's van de wijn en de gerechten. Bij Coq au vin (Kip) wil je geen overheersende wijn denk daarom aan een jonge Beaujolais of pinot noir uit de Bourgogne. Bij een vettige paté kan je goed kiezen uit mooie Bordeaux wijn. Bij Boeuf Bourguignon zou ik persoonlijk altijd kiezen voor een Cabernet Sauvignon of een een Barbera wijn uit de Piëmont.