• Lorem ipsum

Witte wijn uit Nederland

Nederlandse wijnen winnen steeds meer aan populariteit. Door het veranderende klimaat ontstaan langzamerhand betere omstandigheden voor de druiventeelt.

Toon:
De Kleine Schorre Schouwen D®uiveland Auxerrois - Witte wijn
De Kleine Schorre
Schouwen D®uiveland Auxerrois - Witte wijn
 • Smaak: Vol & Bloemig
 • Land: Nederland
 • Druif: Auxerrois
€18,95
Direct leverbaar
De Kleine Schorre Schouwen D®uiveland Gris+ - Witte wijn
De Kleine Schorre
Schouwen D®uiveland Gris+ - Witte wijn
 • Smaak: Wit fruit & Fris
 • Land: Nederland
 • Druif: Pinot Gris
€21,45
Direct leverbaar
De Kleine Schorre Schouwen D®uiveland Rivaner - Witte wijn
De Kleine Schorre
Schouwen D®uiveland Rivaner - Witte wijn
 • Smaak: Fris & Fruitig
 • Land: Nederland
 • Druif: Rivaner
€17,95
Direct leverbaar
De Kleine Schorre Schouwen D®uiveland Blanc+ - Witte wijn
De Kleine Schorre
Schouwen D®uiveland Blanc+ - Witte wijn
 • Smaak: Citrus & Peer
 • Land: Nederland
 • Druif: Pinot Blanc
€19,95
Direct leverbaar
De Kleine Schorre Schouwen D®uiveland Barrique - Witte wijn
De Kleine Schorre
Schouwen D®uiveland Barrique - Witte wijn
 • Smaak: Delicaat & Romig
 • Land: Nederland
 • Druif: Pinot Gris & Pinot Blanc
€34,95
Direct leverbaar
Toon:

Witte wijn uit Nederland

Witte wijn uit Nederland

Nederlandse witte wijn wint steeds meer aan populariteit. Door het veranderende klimaat ontstaan langzamerhand betere omstandigheden voor de druiventeelt. Er is inmiddels in drie regio's in Nederland uitstekende Nederlandse wijn te verkrijgen. Wijnhandel GrapeWine.nl loopt graag voorop in de promotie van dit heerlijk Nederlandse product. Wij hebben in ons assortiment Nederlandse wijn uit Zeeland en Gelderland zeer binnenkort komen wij ook met een top wijnhuis uit Limburg. 

Wijnland Nederland in het kort

Nederland telt op het moment van schrijven 134 commerciële wijngaarden. Totaal is er 240 hectare aan wijnbouwgrond. Gemiddeld gezien wordt de kwaliteit elk jaar beter doordat er investeringen gedaan kunnen worden die passen bij kwaliteitswijnbouw. Hiermee is Nederlandse witte wijn hard op weg een plek te veroveren in de mondiale wijnwereld. Helaas voor de rest van de wereld is de geproduceerde hoeveelheid Nederlandse witte wijn nog redelijk beperkt dus voor de export zal er nog groei gevonden moeten worden.

Er worden in Nederland zowel oude als nieuwe druivenrassen geteeld zoals Pinot Blanc, Pinot Gris, Chardonnay, Müller-Thurgau, als nieuwere schimmeltolerante rassen, zoals Regent, Rondo, Cabernet Cantor, Cabernet Cortis, Cabertin, Pinotin, Monarch, Solaris, De Baron, Souvigner Gris, Acolon, Riesel, Cabernet Blancen Johanniter

Geschiedenis van de Nederlandse witte wijn

Al in de tijd dat de Romeinen in Nederland verbleven werd er aan wijnbouw gedaan. De Romeinse soldaten hadden recht op één liter wijn per dag. Het was daarom makkelijker om lokaal wijngaarden aan te leggen en wijn te produceren, dan keer op keer de wijn uit Italië te laten komen.

Na de val van het Romeinse Rijk zijn het vooral de monniken die nog wijnbouw uitoefenen. Rond 1000 na Christus bloeit de Europese wijnbouw door de monniken weer op.
De Nederlandse wijnbouw is rond 1500 na Chr. op zijn hoogtepunt.
In het Maasdal en Geuldal vind je in die tijd een aantal (nog steeds beroemde) wijngaarden.

De Kleine IJstijd, de toenemende belangstelling voor bier, de 80-jarige oorlog én het heffen van zware accijnzen op niet-Franse wijnen door Napoleon doen de Nederlandse wijnbouw de das om. Hierdoor verdwijnt wijnbouw uit Nederland.
In de jaren 70 komt hier gelukkig verandering in. In Maastricht start een nieuwe wijngaarden die vandaag de dag nog altijd actief is. In de loop van de tijd starten steeds meer (hobby)-wijnmakers met de productie van wijn. De Nederlandse witte wijn is anno zeker geen hobby meer voor de door ons te koop aangeboden Nederlandse wijnen. Er is de afgelopen jaren steeds meer investeert in opslag en vinificatie technieken en dat resulteert zelfs al in Nederlandse witte wijn die langer dan 10 jaar de bewaren is.

Nederlandse witte wijn in combinatie met eten

Een klassiek wijn gezegde is wat samengroeit smaakt ook samen! Je kan dus stellen dat de zeevruchten uit Zeeland zich graag en uitstekend laten combineren met de Nederlandse witte wijnen van de Kleine Schorre uit Drei Schor. De Linge Sauvi van het Betuws Wijndomein en de Blanc+ van de Kleine Schorre zijn echte Asperge wijnen. Je kan hiermee echt je gasten nog mee verassen wel zo leuk om deze typische Nederlandse witte wijn te combineren met dit klassiek Nederlandse gerecht. De Nederlandse witte wijn de auxerrois van de Kleine Schorre is ook zo’n echte combinatie witte wijn. Probeer deze Nederlandse witte wijn eens met kreeft of krab, echte heerlijk!

Witte wijn kopen uit Nederland

Wijnhandel GrapeWine.nl is trots ambassadeur van verschillende kwalitatief hoogwaardige Nederlandse wijnhuizen. In ons vindt je onder ander de Nederlandse witte wijnen van Wijnhoeve de Kleine Schorre en het Betuws Wijndomein. De kwaliteit van deze heerlijke Nederlandse witte wijn is zeker maar langzaam gestegen de afgelopen jaren. De kunst van het juist viniferen van witte wijn is inmiddels bij deze twee topwijngaarden een tweede natuur. Je kan de witte Nederlandse wijnen gemakkelijk en snel bestellen in onze webshop. Wil je liever advies over welke witte Nederlandse witte wijn te bestellen laat je dan adviseren door Arjan.

Heerlijke Nederlandse witte wijn

Er is de laatste jaren veel goeds gedaan in de Nederlandse wijngaarden en dat gaat gelukkig de Nederlandse witte wijn consument ook steeds beter waarderen. Er is van de betere kwaliteit Nederlandse witte wijn ook steeds meer te koop of u nu houdt van traditionele druivenrassen waarmee De Kleine Schorre uit Zeeland prachtige resultaten boekt of de nieuw rassen waarmee het Betuws Wijndomein uitstekende resultaten boek er is veel te kiezen. Gelukkig voor jouw als consument is er dus meer te kiezen als het gaat om hoogwaardige Nederlandse witte wijn van Nederlandse bodem. Zelf zoeken hoeft gelukkig niet meer. Je kan gerust ons assortiment bestellen welke verzekerd is van succes. De Nederlandse witte wijnen kunnen en worden ook veel cadeau gedaan aan relaties of vrienden hoe leuk is dat! Bestel gemakkelijk een leuk wijnkistje mee en laat het bezorgen bij je relatie of familielid.

Officiële kwaliteitsaanduidingen voor de Nederlandse witte wijn

De Europese verordeningen voor streekproducten staat vastgelegd dat wijnen uit een specifiek gebied een bescherming van geografie (BGA) of -oorsprong (BOB) kunnen verkrijgen. Deze oorsprongsbenaming beschermd en tegelijkertijd promoot de Nederlandse witte wijn die gemaakt wordt in die bepaalde streek. Er is op deze manier aan de hand van regels dus vast te stellen dat de kwaliteit gewaarborgd is. Beter dan bijvoorbeeld bij cepage wijn.

De BGA Nederlandse witte wijn moet worden gemaakt van in Nederland geproduceerd druivenrassen. De inhoud van een fles met BGA-bescherming moet in ieder geval vanuit het geografische gebied komen. In 2018 was ruim 78% van de Nederlandse witte wijn van het type BGA-wijn.

Sinds 2019 kent Nederland vijf gebieden waar bescherming is d.m.v. een BOB (beschermde oorsprongsbenaming) dit zijn de: Maasvallei Limburg, Mergelland, Oolde, Vijlen en Ambt-Delden.[5] 

Nederlandse witte wijn uit deze gebieden moet voldoen aan de regels zo moet de Nederlandse witte wijn voor 100% bestaan uit de druiven geproduceerd in dit gebied. Ook moet de druif van de echte “wijndruiven” familie komen de “Vitis vinifera” 

Zeer smaakvolle Nederlandse witte wijn uit Zeeland

Dat er uit Nieuw- Zeeland wijn kwam is al redelijk bekend voor de gemiddelde Nederlander, maar dat Zeeland ook wijn produceert is steeds bekender aan het worden. Gelukkig maar zo’n mooi streekproduct dat moet je niet voor jezelf houden, maar delen. De Nederlandse witte wijn uit Zeeland is voor iedere Nederlander een echte must drink. Of je nu van Pinot Blanc of Pinot Gris houdt of Nederlandse witte wijn met houtrijping Wijnhoeve de Kleine Schorre heeft het allemaal. 

Johan heeft toen hij begon heel bewust gekozen voor de oude traditionelere druivenrassen uit Luxembourg en de Elzas dit omdat hij er tijdens zijn stage jaren alles van heeft kunnen leren. Naast de kennis is de ondergrond van Zeeland nl. veel kalk door de vele lagen zeedieren sediment zeer voedzaam voor deze prachtige Nederlandse witte wijn. 

Afgelopen jaren is Wijnhoeve de Kleine Schorre veel in het nieuws geweest en dat heeft de bekendheid veel goeds gedaan. Gelukkig heeft Johan daarom ook besloten iets uit te breiden met de wijngaard zodat wij nog meer Nederlanders kunnen blij maken met dit prachtige streekproduct. 

Nederlandse witte wijn is in het buitenland nog niet zo populair en dat vinden wij stiekem helemaal niet erg. Stel je voor dat wij in Nederland nog minder van deze prachtige Nederlandse witte wijn zouden hebben. Catastrofe!!!

Bij Wijnhandel GrapeWine.nl kan je gelukkig bijna jaarrond terecht voor de prachtige Nederlandse witte wijn uit Zeeland. Wij houden nl. goed contact met al onze wijnboeren zodat we weten wat er beschikbaar is van de door ons en jouw geliefde Nederlandse witte wijn.

Smaakvolle heerlijke Nederlandse witte wijn uit de Betuwe

Door onze goed contacten in Nederlandse wijnwereld zijn wij op een goede tip van iemand op een zondag ochtend in januari eens polshoogte gaan nemen bij het Betuws wijndomein in de Betuwe. Na een uitgebreide proeverij en uiteraard de achtergrondinformatie over het hoe en waarom hebben wij sinds 2020 ook dit prachtige assortiment Nederlandse witte wijn in ons assortiment. 

Het Betuws wijndomein gebruikt hybride druivenrassen dit zijn kruisingen die door hun kruising meer resistentie hebben tegen botritus en andere ziekte die druiven kunnen teisteren. Het assortiment Nederlandse witte wijn van het Betuws wijndomein is zeer divers en is dan ook naar ons idee erg compleet. Naast de Nederlandse witte wijn maken ze ook een tweetal prachtige Nederlandse rode wijnen. 

Het Betuws wijndomein is ook op afspraak te bezoeken voor een proeverij of rondleiding. Dit is echt een tip omdat de Diederik zeer enthousiast kan vertellen en er genoeg te zien is. Overigens kan je Wijnhoeve de Kleine Schorre ook leuk bezoeken en hebben ze daar zelfs een huis Nederlands wijnfestival. Waar je al hun Nederlandse witte wijn kan proeven.