• Lorem ipsum

Witte wijn uit Australië

Wijnland Australië kennen wij Europeanen pas een 50 jaar. Het land is qua grootte vergelijkbaar met de Verenigde Staten en heeft een grote variatie aan verschillende klimaatzones en wijngebieden voor de Australische witte wijn.

Toon:
Geen producten gevonden...

Witte wijn uit Australië

Wijnland Australië kennen wij Europeanen pas een 50 jaar. Het land is qua grootte vergelijkbaar met de Verenigde Staten en heeft een grote variatie aan verschillende klimaatzones en wijngebieden voor de Australische witte wijn.

Irrigatie van de wijngaarden in Australië is veelal wel echt noodzakelijk dit omdat het in vele delen van het land vrij droog. Die droogte brengt ook het gevaar van bosbranden met zich mee. Anno weten wij Europeanen via de media hoe gevaarlijk die kunnen zijn voor de mens en natuur.

Een belangrijk natuur technisch verschil met ons de noordelijke evenaar bewoners is dat de seizoenen er ongeveer omgekeerd zijn. Zo is januari en februari doorgaans het seizoen voor de oogst en in het zuidelijk halfrond is dat bijvoorbeeld rond september. De echt koele gebieden zoals Tasmanië oogsten pas in mei. 

Geschiedenis van de Australische witte wijn

In 1788 is door een Britse kapitein een aantal druivenranken aangeplant in de buurt van Sydney. Het klimaat in deze vochtige heuvel was helaas geen goede plek om Australische witte wijn te gaan maken. Na een kleine zoektocht zijn de eerste wijnmakers neergestreken in Hunter Valley.

Het eerste wijndomein voor Australische witte wijn werd hier dan ook in 1828 gesticht door George Wyndham. Na een enorme groei in het aantal immigranten in de negentiende eeuw is de wijnbouw voor de Australische witte wijn echt opgang gekomen. De grootste groei vond plaats in 1918 toen de werkloze soldaten uit Europa werk zochten.

Vanaf de jaren zeventig van de vorige eeuw is er langzaam maar zeker een zeer professionele en wijnindustrie opgang gekomen.

De vijf belangrijkste wijngebieden voor witte Australische wijn 

In Western Australia met de hoofdstad Perth is aan ruimte geen gebrek dit is namelijk het grootste gebied in Australië. Belangrijk om op te merken is dat je niet overal de vruchtbare grond vindt voor het verbouwen van de Australische witte wijn. De wijnbouw voor de Australische witte wijn uit deze regio komt dan ook uit vijf kustgebieden te weten: Swan Valley, Perth Hills, South-West Coastal Plain, Margareth River en Lower Great Southern Region.

Margareth River

De bekendste streek voor Australische witte wijn is de streek Margareth River. Deze streek is gelegen op een 260 kilometer van de stad Perth op het zuidwestelijkste puntje van Australië. De streek heeft een zeeklimaat met natte en zachte winters en warme zomers. De ondergrond in Margareth River bestaat voornamelijk uit grind en zand, met daaronder klei en leem.

Irrigatie in Margareth River is absoluut noodzakelijk omdat er in de zomer heel weinig regen valt. De wind vanaf zee kan een gevaar zijn voor de wijnstokken omdat deze vaak koud en hard kan zijn moeten de druivenstokken soms heel wat verduren. Je vindt wijngaarden voor de Australische witte wijn hier op de glooiende hellingen.

In Margareth River staan zowel blauwe als rode druivenrassen aangeplant. Je kan hier prachtige Australische witte en rode wijnen vinden van hoge kwaliteit.

Smaakvolle Australische witte wijnen uit South Australia

Ruim vijftig procent van de Australische wijn komt uit deze provincie. In deze provincie vind je de meeste wijngaarden in en rond Adelaide. Naast Adelaide heb je er nog drie belangrijke regio’s: Barossa Valley, Clare Valley en Coonawarra

Barossa Valley witte wijn

Deze streek is wereldwijd bekend om zijn kwaliteit van Australische witte wijn. De wijngaarden voor de Australische witte wijn liggen op een hoogte van 230 tot 550 meter in een gebied dat ongeveer dertig kilometer groot is. De ondergrond voor het maken van de Australische witte wijn is hiervan kalk, kwarts, zand, klei en rode leem. Het klimaat is er vrij heet en daarom wordt er waar nodig geïrrigeerd in de wijngaarden.

Je kan heerlijk Australische Chardonnay witte wijn vinden in Barossa Valley, sémillon en riesling doen het hier ook heel goed. 

Coonawarra witte wijn

Deze wijnregio kenmerkt zich door een koelklimaat met rode leem ondergrond. Tussen de rode leem liggen grote stukken kalksteen die de wijnranken voorzien van de nodige mineralen voor de Australische witte wijn. Er zijn in Coonawarra waar het grondwaterpeil vrij hoog is en waar er zeer zeker geïrrigeerd moet worden. Australische witte wijn van de chardonnay of riesling zijn de beste exportproducten van deze streek.

Clare Valley witte wijn

In Clara Valley vind je ook prachtige Australische witte wijn van met name de riesling druif. Deze Rieslingwijnen zijn zeer floraal en heerlijk vol fruit. Deze streek is verder vrij droog waardoor de zeewind die af en toe het land bezoekt een aangename afwisseling brengt. De ondergronden waarop deze Australische witte wijnen op worden gemaakt zijn kalkhoudend, klei en zandrijk

Smaakvolle witte Australische witte wijn uit Victoria

Gelegen in het zuidoosten ligt de staat Victoria met als grote stad Melbourne. Er is in Victoria door de gehele streek veel wijnbouw te vinden, maar nergens in het specifiek er is dus veel verspreiding van de wijngaarden voor de Australische witte wijn uit Victoria. 

Ook in Victoria verwoeste de druifluis in 1875 alle wijngaarden waardoor er weer helemaal opnieuw begonnen kon worden met op Amerikaanse onderstammen geënte wijnstokken. 

De wijnstreek Victoria kent drie verschillende klimaatzones waar in elke streek zijn eigen typische Australische witte wijn gemaakt kan worden. 

Yarra Valley Australische witte wijn

Door vele wordt er van Yarra Valley nog veel moois verwacht de komende jaren. De Australische witte wijn uit deze streek is nog niet heel bekend terwijl alle condities voor goede Australische witte wijn wel aanwezig zijn. In zuiden heb je bijvoorbeeld vruchtbare rode grond en in het noorden vind je weer zanderige klei en leemgronden. 

De Australische witte Chardonnay wijn uit Yarra Valley is van harte aan te bevelen.

Heerlijke witte Australische wijn uit New South Wales

In de oostelijke hoek van dit prachtige land vinden we New South Wales. Ook deze streek is veelbelovend. De streek is de oudste wijnstreek van Australië met steden als Canberra en Sydney. De bekendste streek in New South Wales is Hunter Valley waar de gelijknamige rivier van New Castle het binnenland in stroomt. Hunter Valley bestaat uit twee delen te weten: Upper en Lower Valley. Uit het noorden komen de Australische Chardonnay wijnen van Hunter Valley. In Lower Hunter Valley vind je een bijna subtropisch klimaat met veel hitte. Ook hier is de Australische witte wijn van de chardonnay druif de meest opmerkzame.

Smaakvolle witte Australische wijn uit Tasmanië

De Australische witte wijnen uit Tasmanië zijn niet erg bekend bij ons in Europa en dat is zonde. Al sinds 1848 is enige vorm van wijnbouw in Tasmanië. Na een redelijke matte periode is er vanaf de jaren vijftig weer een opgang gaande en kunnen we gelukkig weer genieten van de Australische witte wijn uit Tasmanië. Het klimaat in Tasmanië is vergelijkbaar met die van Noord-Frankrijk hierdoor rijpen de druiven langzaam maar wel voldoende.

Er komen heerlijke Sauvignon Blanc en Chardonnay witte Australische wijnen uit Tasmanië vandaan.