• Lorem ipsum

Californië

Toon:
Geen producten gevonden...

Californië

Californië heeft een aantal gebieden die zeer gerespecteerde witte Californische wijnen voortbrengen. Zo is er het beroemde Napa Valley met de wijngaarden van Opus One, Dominus, Caymus en Heitz Martha’s Vineyard. Heb je wijnregio Sonoma County met de wijngaarden van La Crema en Mauritson Cemetery Vineyard, Mendocino & Lake, Central Coast, Central Valley. Al deze verschillende grote wijnregio’s maken samen de beroemde Californische wijnstreek. De witte wijnen die hier gemaakt worden hebben een aantal gezamenlijke kenmerken zo is de Chardonnay en Riesling druif veel gebruikt en wordt er zo goed als zonder uitzondering gebruik gemaakt van eikenhouten vaten rijping.

Smaakvolle houtgerijpte witte Chardonnay wijn uit Napa Valley

Wie witte wijn uit Napa Valley zegt moet ook Robert Mondavi zeggen deze visionaire wijnmaker is namelijk al sinds 1966 de ambassadeur van deze beroemde witte wijnstreek. Na zijn de opening van zijn eerst wijngaard in Oakville in 1966 heeft hij de witte wijnen van Napa Valley gepromoot over de gehele wereld en eigenlijk ervoor gezorgd dat wij vandaag de dag de witte wijn uit Californië zo goed kennen.

De streek kent vele microklimaten, bodemstructuren en gunstige liggingen ten opzichte van de zon. De witte Californische wijn gedijt er goed bij en dat kan je proeven. Wel is er een belangrijke kanttekening voor deze sublieme kwaliteit je betaald er namelijk ook voor. Witte Napa Valley uit Californië is dus heerlijk, maar prijzig. 

Wat zijn AVA’s?

In de Verenigde Staten worden de witte wijnen niet ingedeeld op kwaliteit maar op geografische indeling. Hiervoor is het Amerikaanse AVA ofwel American Viticultural Areas systeem bedacht. De regio’s kunnen staatsgrenzen overschrijden en de witte wijn moet voor 85% uit druiven bestaan uit deze streek. Er zijn ook genoeg wijnboeren overigens die deze classificatie of poging daartoe niet begrijpen en er dan ook niet aan mee doen. Op hun witte Californische wijnen staat dan ook niet aangegeven uit welke AVA de witte wijn komt.

Heerlijke witte wijn uit Sonoma County 

Gelegen aan de Grote Oceaan en boven San Francisco ligt de witte wijn regio Sonoma County. De Californische witte wijn uit deze regio wordt voornamelijk van de chardonnay druif gemaakt. In de ochtend krijgen de wijngaarden mist uit zee dat zorgt voor verkoeling. De zee zorgt ook voor bescherming tegen vorst. 

Een bekende AVA is Russian River Valley. De witte Californische wijnen die hier vandaan komen worden gemaakt van de chardonnay en sauvignon blanc druiven. De witte wijnen zijn krachtig en smaakvol.

Fantastische witte Californische wijn uit Mendocino & Lake

Deze wijnstreek is de meest noordelijkste wijnstreek van Californië en ook hier vind je smaakvolle witte houtgerijpte Californische wijnen. Het Clear Lake is een belangrijke factor hier in deze warme streek het meer zorgt voor verkoeling en dat maakt het weer een geschiktere groeiplek voor onder andere de Chardonnay druif. 

Naast de Chardonnay witte wijnen die hier vandaan komen maakt de streek ook heerlijke Californische witte wijn van de gewurztraminer en riesling druiven. 

Lake County is een streek waar in de lagergelegen wijngaarden heerlijke witte wijn wordt gemaakt van de sauvignon blanc.

Sensationele witte Californische wijn uit Central Coast

Door hun geografische ligging zou je alle wijngebieden in de Central Coast in één gebied kunnen plaatsen echter doet dat af aan de lokale soms heel verschillende groeicondities. Zo is San Francisco Bay een regio waar veel verkoeling is door de zee mist. Je kan hier bijvoorbeeld hele mooie witte chardonnay wijn maken. 

De sauvignon blanc en sémillion witte wijnen gedijen weer goed in de warmere regio’s zoals Livermore Valley. Bijzonder om te noemen is dat enkele wijngaarden inmiddels zijn opgeslokt door de stad. De groei van San Francisco heeft deze wijngaarden als het ware ingehaald.

In Santa Barbara vind je nieuwe wijngaarden – dat heet in de wijnwereld nieuw 1966 – deze wijngaarden zijn in totaal zo’n 8000 hectare groot en bevatten veelal chardonnay als druif. De witte Californische wijn die hier gemaakt wordt bevat een aangename frisheid.

San Luis Obispo is een wijnstreek die we ook nog noemen hier dringen koele winden door de vallei. De witte Californische wijn is zeer de moeite waard en heeft een diepe en rijke smaak.  

Advies bij de aankoop van witte Californische wijnen

De Californische witte wijnen zijn er in vele kwaliteiten, prijsklasse en soorten dit maakt het soms lastig zoeken. Gelukkig adviseren wij van wijnhandel GrapeWine.nl je graag bij jouw keuze van Californische witte wijn. Of je nu van houtgerijpte witte Californische wijn houdt of de wat frissere riesling en sauvignon blanc witte wijnen wij geven jou het advies en niet goed geld terug.

Mail, bel of whatsapp met Arjan op: 06 3861 2362/ [email protected]