• Lorem ipsum

Rode wijn uit Duitsland

Duitse wijnen zijn nog nooit zo goed van kwaliteit geweest als tegenwoordig. Denk maar eens aan een heerlijk gekoelde Riesling van de prachtige Moezel. Duitsland produceert inmiddels zeer wijd uiteenlopende wijnen, waaronder veel droge wijn. Toch is maar

Toon:
Binz en Bratt Pinot Noir – Cabernet Sauvignon - Rode wijn
Binz en Bratt
Pinot Noir – Cabernet Sauvignon - Rode wijn
  • Smaak: Soepel & Bosbes
  • Land: Duitsland
  • Druif: Pinot Noir
€11,95
Direct leverbaar
Neiss Pinot Noir – Bockenheim - Rode wijn
Neiss
Pinot Noir – Bockenheim - Rode wijn
  • Smaak: Rood fruit & Tabak
  • Land: Duitsland
  • Druif: Pinot Noir
€17,95
Direct leverbaar
Gustavshof Spätburgunder Jomax - Rode wijn
Gustavshof
Spätburgunder Jomax - Rode wijn
  • Smaak: Kersen & Framboos
  • Land: Duitsland
  • Druif: Spätburgunder
€13,95
Direct leverbaar
Toon:

Rode wijn uit Duitsland

Rode wijn uit Duitsland

Na jaren van bedenkelijke kwaliteit is de afgelopen vanaf 2000 de trend naar boven ingezet als het gaat om de hoeveelheid kwalitatieve goed Duitse rode wijn. Een voordeel voor ons Nederlanders dat het onze buren zijn natuurlijk. Ondanks de noordelijke ligging van Duitsland is het land in grootte het vierde land qua opbrengst. Jaarlijks exporteert Duitsland zo’n 20% van haar productie. 

Duitse rode wijn wordt gemaakt in dertien verschillende wijnbouwgebieden. Twee van die gebieden zijn te vinden in oosten van Duitsland en de overige 11 bevinden zich in het westen van het land. De deelstaat Rheinland- Pfalz heeft een zestal wijngebieden inclusief de Rheingau welke tot de absolute top van de Duitse wijngebieden gerekend moet worden. De Duitse rode wijn uit deze streek heeft dan ook een uitstekende internationale reputatie.

Rode wijn uit Duitsland in het kort

Duitsland produceert elk jaar ongeveer In 9,3 miljoen hectoliter wijn. Ongeveer een derde daarvan is rood. Voor ons Nederlanders zijn de Moezel, Rheingau, Palts en Rheinhessen de bekendste wijngebieden. Bekendste druiven voor de rode Duitse wijn zijn de spätburgunder, rotling en de dornfelder. De spätburgunder is dezelfde druif als de pinot noir

Rode Duitse wijn met eigen druivenrassen

De Duitse wijnbouwers hebben altijd vastgehouden aan het verbouwen van inheemse druivenrassen. 

De blauwe druivenrassen overheersen soorten die het goed doen in relatief koele gebieden. Hier worden frisse rode Duitse wijnen van gemaakt waar het rode fruit de boventoon voert in de aroma’s.
De spätburgunder (pinot noir), en blauer portugieser. Het paradijs voor de spätburgunder is het kleine wijngebied Ahr, maar ook in Baden is dit een zeer populaire druif.

Geschiedenis van wijnland Duitsland

Ruim 2.000 jaar geleden introduceerden de Romeinen de wijnbouw in Duitsland. Rode wijn was belangrijk voor de Romeinen ook omdat water niet altijd even zuiver was.
De eerste wijngaarden werden aangelegd op de steile hellingen langs de Moezel en later ook langs de Rijn. Na de val van het West- Romeinse rijk in 476 hielden vooral kloosters zich met de wijnbouw bezig. In de late Middeleeuwen was het aantal wijngaarden zelfs 3 keer zo groot als heden ten dage.

Toch was pas na de Eerste en Tweede Wereldoorlog, tussen 1950 en 1990, een meer opwaartse trend in de wijnbouw te zien. Nieuwe inzichten in wijnbouw, vinificatie en keldertechniek leidden tot belangrijke vernieuwingen van de Duitse rode wijn. Kenmerkend voor de Duitse wijnbouw werd het kruisen van de inheemse druivenrassen, wat veel nieuwe smakelijke rode Duitse wijnen opleverde.

Lange tijd stond de Duitse wijn bekend als zoet en niet bijzonder. Gelukkig is er vanaf de jaren zeventig met de introductie van de wijnwetgeving een kwaliteitsinhaalslag begonnen waar wij als rode wijnliefhebber nu wee heel erg van kunnen profiteren. Duitse rode wijn is anno 2020 zeer aan te raden en de moeite waard.

Heerlijke en smaakvolle rode wijn uit de Palts

De op één na grootste wijnstreek van Duitsland is de Pfalz. Er worden hier prachtige resultaten geboekt als het gaat om Duitse rode wijn. De wijngaarden in de Palts liggen bijna allemaal aan de “Weinstrasse” een begrip onder wijnliefhebbers en zeer de moeite waard als het gaat de natuur. Langs deze Weinstrasse die tot in Frankrijk (Elzas) loop kan je diverse rode Duitse wijnen vinden. Een proeverij is vaak snel geregeld en de gastvrijheid is er bijzonder.

Prachtige Duitse rode wijn uit de Moezel

Duitse rode wijn uit de Moezel heeft lange tijd een slechte naam gehad. Deze bedenkelijke reputatie is ontstaan In de jaren 70 en 80 van de vorige eeuw toen er veel bulk zoete wijn werd gemaakt. 

Rode Duitse wijn werd er destijds nauwelijks gemaakt. De Moezel is naast een zeer pittoreske omgeving ook een fijne plek voor de blauwe druif om te groeien. Door de weerkaatsing van de zon op de Moezel naar de bergen is er extra warmte overdag voor de druiven om zich te ontwikkelen. De koele nachten zorgen ervoor dat de zuren zich ook kunnen ontwikkelen.

Smaakvolle Duitse rode wijn uit Rheinhessen

Rheinhessen is het grootste gebied waar onder andere ook de Duitse rode wijn wordt geproduceerd. In Rheinhessen zijn zo’n 26.000 hectare aan wijnbouw gebieden. De streek is gelegen in de driehoek Worms, Mainz & Bingen. Langs de Rijn groeien op de stijlen hellingen de meest fantastische druiven die verantwoordelijk zijn voor heerlijke Duitse rode wijn.

Op de lössgronden doen druiven als de dronfelder het zeer goed. De bekendste wijngemeente waar de wijnbouw plaats vindt zijn: Nierstein, Oppenheim, Nackenheim en Worms. De rode Duitse wijn uit Rheinhessen wordt voornamelijk gemaakt van de dornfelder druif.

Smaakvolle Duitse rode wijn uit Baden

Met een oppervlakte van 16.000 hectare is Baden geen klein producent van Duitse rode wijn. De streek heeft een grootte diversiteit in ondergronden zoals graniet, kalk, löss, grind en vulkanisch gesteente. De streek is langgerekt en het druiven ras de spätburgunder is hier de ster van de show. De rode Duitse wijnen uit Baden zijn elegant en vol rood fruit. Heel smaakvol.

Smaakvolle Duitse rode wijn uit Ahr en Mittelrein

Het wijngebied Ahr en Mittelrein is de meest noordelijke wijnregio van Duitsland. Op de ondergrond van leisteen en kalksteen worden hier heerlijke rode Duitse wijnen gemaakt van de spätburgunder. Door leisteen hellingen wordt de zon overdag opgeslagen zodat deze ’s-Nachts weer afgegeven kan worden. Door de steile hellingen is het werk en dus de productie van deze rode wijnen duur en zwaar wat je terugziet in het prijskaartje. Export van deze Duitse rode wijn zij je dan ook zelden.

Prachtige Duitse rode wijn uit Zuidwest-Duitsland

De Hessiche Bergstrasse is een wijngebied waar kleine wijnboeren Duitse rode wijn produceren. Het is voor de wijnboeren uit deze streek vaak een bijverdienste. De rode Duitse wijn uit deze streek is niet direct beter dan zijn evenknie uit de Moezel en of het Rijngebied en daardoor zie je weinig rode Duitse wijnen in de winkel liggen.

Bijna alle wijnboeren uit de streek verkopen de druiven ook vaak aan coöperaties wat natuurlijk ook niet bijdraagt aan de exclusiviteit van de Duitse rode wijn uit deze streek. De rode Duitse wijn uit zuidwest Duitsland is voor het allergrootste gedeelte van de spätburgunder druif.

Fantastische Duitse rode wijn uit Franken

De rode wijnen uit Franken zijn ondanks hun ligging vlak bij de Rheigau toch totaal anders.

Traditioneel wordt de Duitse rode wijn uit deze streek gebotteld in de “Bocksbeutel” een korte ronde fles. De rivier de Main en de hellingen langs deze rivier zijn de geboortegrond van de beste rode Duitse wijnen uit Franken. Rode wijn maakt zo’n twintig procent uit van de totale productie van wijn in Franken.  De ondergrond van kalk op deze hellingen in combinatie met de juiste hoeveelheid licht zorgt voor de optimale rijping en dus de perfecte basis voor deze mooie Duitse rode wijn.

De beste rode Duitse wijn uit Franken komt uit het westen van de deelstaat waar het warmer is en de bodem uit kalksteen bestaat. Ze gebruiken hiervoor de spätburgunder druif.

Geweldige Duitse rode wijn uit Saale-Unstrut en Saksen

Deze twee kleine wijngebieden zijn beide gelegen in het voormalige Oost-Duitsland. In Oost-Duitsland was nagenoeg geen interesse in kwaliteitswijn en dat is niet heel erg veranderd de afgelopen jaren. Naast de kwaliteitsuitdagingen is er ook het risico op vorst in de winters en de extreme hitte in de zomer. We hebben gezocht, maar nog niet gevonden zeg maar.

Advies bij de aankoop van Duitse rode wijn

Wijnhandel GrapeWine.nl heeft een ruim assortiment Duitse rode wijn. Door samen te werken met goede importeurs en af en toe een eigen aanwinst toe te voegen aan het assortiment is ons assortiment Duitse rode wijn constant in beweging. We zorgen er zo voor dat jij altijd de keuze hebt uit de beste Duitse rode wijn. Heb je vragen bij het bestellen kan je deze ons altijd stellen via de website of via de email. We staan graag voor je klaar bij jou zoektocht naar de ideale Duitse rode wijn.