• Lorem ipsum

Rode wijn uit Duitsland

Duitse wijnen zijn nog nooit zo goed van kwaliteit geweest als tegenwoordig. Denk maar eens aan een heerlijk gekoelde Riesling van de prachtige Moezel. Duitsland produceert inmiddels zeer wijd uiteenlopende wijnen, waaronder veel droge wijn. Toch is maar

Toon:
Binz en Bratt Pinot Noir – Cabernet Sauvignon - Rode wijn
Binz en Bratt
Pinot Noir – Cabernet Sauvignon - Rode wijn
€11,50
Direct leverbaar
Gustavshof Spätburgunder Jomax - Rode wijn
Gustavshof
Spätburgunder Jomax - Rode wijn
€12,95
Direct leverbaar
Neiss Pinot Noir – Bockenheim - Rode wijn
Neiss
Pinot Noir – Bockenheim - Rode wijn
€17,95
Direct leverbaar
Neiss That’s Neiss – Rode wijn
Neiss
That’s Neiss – Rode wijn
€16,95
Direct leverbaar
Toon:

Rode wijn uit Duitsland

Rode wijn uit Duitsland

Duitse wijnen zijn nog nooit zo goed van kwaliteit geweest als tegenwoordig. Denk maar eens aan een heerlijk gekoelde Riesling van de prachtige Moezel.
Duitsland produceert inmiddels zeer wijd uiteenlopende wijnen, waaronder veel droge wijn. Toch is maar liefst 1 op de 3 geproduceerde flessen is rood. De variatie aan wijnbouwgebieden, klimaat, bodem en druivenrassen in Duitsland is enorm.

Rode wijn uit Duitsland in het kort

Jaarlijks wordt er in Duitsland 9,3 miljoen hectoliter wijn per jaar geproduceerd. De bekendste wijn gebieden bevinden zich in het Zuid – Westen van Duitsland en zijn de streken Moezel, Rheingau, Rheinhessen en de Pfalz. De bekendste rode wijn druif is in Duitsland de Spätburgunder deze druif heet in Frankrijk Pinot Noir. Gezamenlijk bevinden zich er over heel Duitsland ruim 196 hectare aan wijngaarden.

Rode wijn druivensoorten uit Duitsland

De Duitse wijnbouwers hebben altijd vastgehouden aan het verbouwen van inheemse druivenrassen. De meest aangeplante druif is de riesling. Bij de blauwe druivenrassen overheersen soorten die het goed doen in relatief koele gebieden.
Zoals de spätburgunder (pinot noir), en blauer portugieser. Het paradijs voor de spätburgunder is het kleine wijngebied Ahr, maar ook in Baden is dit een zeer populaire druif.

Duitse wijnclassificatie

De kwaliteitswijnen uit de 13 gebieden komen van rijpere druiven en voldoen aan de hoge kwaliteitsnormen van de strenge Duitse wijnwetgeving. Ze bestaan in een droge, halfdroge en zoete versie de beste Duitse wijnen, gemaakt van volledig rijpe druiven. Elegante wijnen die lang kunnen ouderen op fles. 6 Prädikat-vermeldingen geven oplopend het suikergehalte van de geoogste druif aan:

De eerste en droogste van deze kwaliteitsniveaus is zijn de Kabinett wijnen: lichte en droge wijn. Het tweede niveau is de Spätlese: door de late oogst geconcentreerder dan Kabinett, maar kan droog zijn.

De derde is de “Auslese”: Dit is een volrijpe wijn van geselecteerde druiven, met daardoor een wat intensere smaak.

Het vierde niveau is de Beerenauslese: Dit zijn speciaal geselecteerde en overrijpe druiven. Vaak zijn de druiven aangetast door edele rotting. Hierdoor kan de wijn langer bewaard worden. Het vijfde niveau is de Trockenbeerenauslese: deze druiven zijn zeer overrijp en lijken op rozijntjes. Vaak aangetast met edele rotting.

Het zesde niveau is ook gelijk het meest bijzondere nl. Eiswein: voor Eiswein worden de druiven gepukt en geperst als ze bevroren zijn. Dit oogst kan en mag alleen plaatsvinden in november op nachten met tussen de 6 en 8 graden vorst.

Geschiedenis van rode wijnland Duitsland

Al zo’n 2.000 jaar geleden introduceerden de Romeinen de wijnbouw in Duitsland.
De eerste wijngaarden werden aangelegd op de steile hellingen langs de Moezel en later ook langs de Rijn. Na de val van het West- Romeinse rijk in 476 hielden vooral kloosters zich met de wijnbouw bezig. In de late Middeleeuwen was het aantal wijngaarden zelfs 3 keer zo groot als heden ten dagen.

Toch was pas na de Eerste en Tweede Wereldoorlog, tussen 1950 en 1990, een meer opwaartse trend in de wijnbouw te zien.

Nieuwe inzichten in wijnbouw, vinificatie en keldertechniek leidden tot belangrijke vernieuwingen van Duitse wijnen. Kenmerkend voor de Duitse wijnbouw werd het kruisen van de inheemse druivenrassen, wat veel nieuwe smakelijke wijnen opleverde.

Hierdoor volgden een hogere kwaliteit en grote exportsuccessen.

Rode wijnen uit Duitsland in combinatie met spijs

Duitsland heeft twee bekende rode druifrassen nl. de spätburgunder (pinot noir) en de dornfelder. De spätburgunder wijnen laten zich goed combineren mits zonder houtopvoeding met vegatarische gerechten. Denk bij spätburgunder ook zeer zeker aan steaktartare of tonijn.