• Lorem ipsum

Prosecco

Wijn van de prosecco druif heeft over de gehele wereld een zekere naam en faam ontwikkeld en dat is niet onterecht. Deze prachtige mousserende wijn kent vele smaaktype van zoet naar droog.

Toon:
Giol Rosé Prosecco Brut - Mousserende wijn
Giol
Rosé Prosecco Brut - Mousserende wijn
  • Smaak: Fris & Romig
  • Land: Italië
  • Druif: Diverse
€15,45
Direct leverbaar
Sorelle Bronca   Prosécco Spumante Di Treviso ‘Modi’ – Brut - Mousserende wijn
Sorelle Bronca  
Prosécco Spumante Di Treviso ‘Modi’ – Brut - Mousserende wijn
  • Smaak: Peer & Perzik
  • Land: Italië
  • Druif: Prosecco
€13,95
Direct leverbaar
Bottega Rosé Gold Piccolo 20CL - Mousserende wijn
Bottega
Rosé Gold Piccolo 20CL - Mousserende wijn
  • Smaak: Aarbei & Rode bes
  • Land: Italië
  • Druif: Pinot Noir
€4,95
Direct leverbaar
Toon:

Prosecco

Wijn van de prosecco druif heeft over de gehele wereld een zekere naam en faam ontwikkeld en dat is niet onterecht. Deze prachtige mousserende wijn kent vele smaaktype van zoet naar droog.

Officieel is overigens de naam van de Prosecco druif sinds 2009 "Glera"

Fantastische échte Prosseco wijn

Echte Prosecco wijn mag alleen uit het gebied 50 kilometer ten noorden van de beroemde Italiaanse stad Venetië komen. De regio "Veneto". Tussen de steden Conegliano en Valdobbiadene wordt op de zuidelijke hellingen de glera druif verbouwd. 

De totale oppervlakte van het grondgebied is 18.000 hectare en telt 15 gemeenten. Er wordt geteeld op hoogte tussen de 50 en 500 meter.

Een heerlijke spumante of frizzante Prosecco wijn

Grofweg is verschil tussen deze twee type de sterkte in bubbel dit wordt bereikt door de vergisting op de fles. Bij frizzante is dit maximaal een maand en bij spumante minimaal. Ook de hoeveelheid druk is belangrijk verschil zo is er in een fles frizzante maximaal 3 bar aanwezig en in fles spumante van 3 tot 5 bar. 

Een minder bekende variant van prosecco is tranquillo. Dit is een stille wijn gemaakt van de Glera druif. Dit is een vrij zeldzame wijn, minder dan 1% van de totale prosecco-productie komt voor rekening van prosecco tranquillo.

Hoe wordt Prosecco wijn gemaak?

Prosecco wijn wordt gemaakt volgens de Methode Charmat dit is overigens niet verplicht er wordt ook wel gebruik gemaakt van de Methode Traditionelle. De meeste prosseco huizen keizen echter wel voor deze methode omdat op deze manier het fruitige karakter van de Prosecco wijn het best tot zijn recht komt.

Allereerst vindt de pluk van Prosseco druiven plaats. Vervolgens wordt er van 100kg proseco druiven maximaal 70 liter sap geperst. Deze beperking geldt alleen voor de DOCG gebieden - hoogste kwaliteit aanduiding - Vervolgens wordt er gist toegevoegd aan de most waardoor het gist proces opgang komt. In dit proces worden de suikers omgezet naar alcohol. Het proces van vergisting duurt zo'n 15 tot 20 dagen hier onstaat de basiswijn. 

De tweede vergisting op de fles van de Prosecco wijn

De tweede vergisting vindt op de fles plaats dit gebeurd door gist en suiker toe te voegen aan de basiswijn. Door deze vergisting onstaat er CO2 in de fles ook wel bekend als de bubbel in de wijn