• Lorem ipsum

Rode wijn uit Valencia

Het mediterane klimaat aan de kust heerst aan de kust, maar verder landinwaarts krijg je te maken met het continentale klimaat. De wijngaarden liggen ongeveer 30 km landinwaarts in de vallijen. De temperatuur kan stijgen tot 35ºC in de zomer in de winter

Toon:
La Bodega de Pinoso Vergel Tinto - Rode wijn
La Bodega de Pinoso
Vergel Tinto - Rode wijn
  • Smaak: Rood fruit & Kruidig
  • Land: Spanje
  • Druif: Monastrell
€8,95
Direct leverbaar
Toon:

Rode wijn uit Valencia

Gelegen aan de Middellandse zee ligt de Spaanse rode wijnstad Valencia. Dit smaakvolle stukje Spanje kent vier verschillende wijngebieden in haar achterland. Het gebied loopt in hoogte op van zeeniveau tot aan 700 meter boven het zeeniveau. Het klimaat in de streek rondom Valencia is Mediterraan waarbij opgetekend dat de wijngaarden die het verst van de zee liggen ook veel invloeden hebben van het landklimaat. Valencia rode wijn wordt voornamelijk van de tempranillo, garnacha en monastrell druiven gemaakt.

In totaal wordt er in Valencia een derde gemaakt van alle Spaanse wijnen op maar zo’n 13.000 hectare wijnbouwgrond. De rode wijnen uit Valencia kunnen zich de laatste jaren meten met hun beroemde broers en zussen uit de bekende wijnstreken zoals Ribera del Duero en La Rioja. Wat ons betreft dus ook een dikke aanrader voor de liefhebber van de Spaanse rode wijnen.

Geschiedenis van de rode wijn uit Valencia

Sinds de Griekse tijd worden er al rode wijnen gemaakt in en om Valencia. De overheersing door de Moren (Islamitisch) konden de productie van Valencia rode wijn niet stoppen. De druifluizen plaag die heel Europa plaagde deed rond 1880 ook hier zijn intrede in zorgde voor de ineenstorting van de productie van de rode Valencia wijn. 

Ondergrond en klimaat waarin de Valencia wijn wordt gemaakt

In laagstgelegen gebieden vind je in de grond veel klei afzettingen en in de hoger gelegen gebieden met name veel kalksteen tussen hoog en laag in vind je in Valencia zandgronden. De rode Valencia wijn kan je in beide gebieden uitstekend maken, maar zal wel zijn eigen smaakprofiel hebben afhankelijk vanwaar de druiven groeide.

Het Mediterrane klimaat zorgt voor voldoende verkoeling en tegelijkertijd ook hitte zodat de druiven voor de rode Valencia wijn goed kunnen rijpen. In de winter kan het wel vriezen en soms zelfs in de zomermaanden in de hoogstgelegen gebieden. Door de grote temperatuurverschillen rijpen de druiven voor de rode Valencia wijn zeer snel. 

Er valt gemiddeld weinig regen in de streek waardoor de wortels van de druivenstokken tot grote diepte moeten gaan opzoek naar water. Dit is voor een druif geen enkel probleem en kan zelfs zorgen voor een betere kwaliteit rode Valencia wijn.

Druiven die gebruikt worden voor de rode Valencia wijn

In Valencia worden een aantal druiven gebruikt voor de rode Valencia wijnen zo heb je de garnacha, monastrell en tempranillo druif. Naast de rode wijn worden hier ook de rosé wijnen van gemaakt. De houtgerijpte monastrell rode Valencia wijn kan zich meten met de Rioja reserva wijnen en zijn zeer de moeite waard. 

Naast de bekende druivenrassen kent de streek Valencia ook een autochtone druif de Bobal. Hier worden in toenemende mate prachtige rode Valencia wijnen mee gemaakt en het is daarom ook een druif om in de gaten te houden.

Rijping van de rode Valencia wijnen

De wijnrijping van de rode Valencia wijnen is anders dan bijvoorbeeld in La Rioja. Zo moeten de crianza rode wijnen minimaal 3 maanden rijpingen gehad hebben de reserva 6 maanden en de gran reserva minimaal 9 maanden dat is toch een stuk korter dan in La Rioja.

Wijnreizen in Valencia

Wil je de heerlijke rode Valencia wijnen zelf in het wild gaan proeven dat kan natuurlijk. Wij raden aan om dan op Valencia te vliegen en vervolgens in het achterland met de auto te gaan touren. Je kan vrij gemakkelijk een afspraak maken bij een bodega voor het proeven van de rode wijnen en slaapplaatsen zijn er ook genoeg in de streek. Rode wijn uit Valencia is echt een traktatie en daarom hopen wij van harte dat je ooit deze trip maakt of natuurlijk de rode wijnen proeft via een aankoop bij onze wijnhandel.

Wijn en spijs combinatie met de rode Valencia wijnen

Natuurlijk kennen wij Valencia van de Paella wat zowel “voor haar” betekend. Naast Paello kan je uiteraard vanwege de ligging ook heerlijk verse vis vinden in de streek en deze zijn ook heerlijk te combineren met de jonge licht gekoelde rode wijnen uit Valencia. Naast vis worden er ook heerlijke kazen gemaakt in de streek van het schaap en geit.

Vleesliefhebbers kunnen ook hun lol op in Valencia zo vind je er heerlijke lams- en rundgerechten.

Advies bij de aankoop van rode Valencia wijn

Soms weet je precies welke rode wijn je wilt kopen en heb je geen advies nodig dat dit niet altijd zo is weten wij bij wijnhandel GrapeWine.nl als geen ander. Rode Valencia wijn is ook zo’n wijn die met het juist advies het verschil kan maken tijdens je diner en of gezellige borrel. Wil je de meest ideale rode Valencia wijn vinden voor jou event dan kan je snel en gemakkelijk advies vragen aan Arjan. Dit kan via de telefoon, email en whatsapp. 06 3861 2362/ [email protected]