• Lorem ipsum

Rode Piemonte wijn

Deze beroemde wijnstreek is bekend van twee grote wijn - barolo en barbaresco - Daarnaast kennen vele de zoete bubbelwijn "Asti Spumante' ook zeer zeker.

Toon:
Cascina Amalia Langhe Rossese Bianco - Witte wijn
Cascina Amalia
Langhe Rossese Bianco - Witte wijn
  • Smaak: Citrus & Amandel
  • Land: Italië
  • Druif: Rossese
€18,45
Direct leverbaar
Toon:

Rode Piemonte wijn

Deze beroemde wijnstreek is bekend van twee grote rode wijnen - barolo en barbaresco - Daarnaast kennen vele de zoete bubbelwijn "Asti Spumante' ook zeer zeker. Naast deze beroemde rode wijnen heeft de wijnstreek gelukkig nog een zeer groot aantal heerlijke topwijnen!. Naast de wijn is de streek ook bekend van zijn witte truffels. Deze truffels worden via de traditionele weg gevonden door er met varkens naar te zoeken in het najaar.

Piëmonte betekent in Nederlands de voet van de bergen en dat klopt ook precies. Er is veel discussie over wat de beste wijnstreek van Italië zou zijn en de concurrentie met bijvoorbeeld de rode Montalcino wijn is dan ook groot. Wat ons betreft een non discussie gezien de hoge kwaliteit van de beide regio’s. De hoofdstad van deze rode wijn regio is Turijn bekend ook van de voetbalclub Juventus. De regio is behoorlijk bergachtig wat logisch is met de Alpen in de buurt.

Smaakvolle rode wijn van de nebbiolo druif

De Barolo en Barbaresco wijnen zijn beide gemaakt van de nebbiolo druif, wanneer hij jong gedronken wordt geeft deze druif aroma's van viooltjes en rozen met een prettig licht zuurtje na oudering kan er aroma's van teer, tabak en enige notigheid ontstaan.

Bijzonder aan deze mooie druif is dat hij pas rijp is eind oktober wanneer de ochtendnevel tot lang na zonsopkomst blokkeert.

De verschillende druivenrassen voor de rode Piëmonte wijnen

In de Piëmonte worden een aantal druivenrassen aangeplant voor de rode wijn nl. barbera, nebbiolo en natuurlijk barberesco. Ook vind je hier de onbekendere dolcetto druif die frisse en fruitige rode Piëmonte wijnen geeft.


Geschiedenis van rode wijn uit de Piëmont 

De geschiedenis van deze beroemde rode wijnstreek begint na de val van het Romeinse rijk. De vruchtbare grond is door vele volkeren al gebruikt voor de aanplant van gewassen. Vele volkeren hebben in de tijd na de Romeinen gestreden om het alleenrecht en overheersing van deze streek zo heeft het huis van Savoye, Frankrijk en het huis van Habsburg hier lang de dienst uitgemaakt.

Sinds de eenwording van Italië is er rust in de Piëmont en dat doet de productie van rode wijn uit de Piëmont heel goed.

De verschillende regio’s van de rode Piemontese wijn

De regio kent zestien sub gebieden waarvan Barolo en Barberesco mogelijk wel de bekendste zijn. De Piëmont ligt aan drie kanten ingesloten door de Alpen en Apennijnen. 

Barolo rode wijn uit de Piëmont is rode droge wijn die gemaakt wordt in de gelijknamige streek. De streek is gelegen ten zuiden van Turijn. Het gebied is niet overdreven groot nl. zo’n 1200 hectare. De rode Barolo wijn heeft al sinds 1860 een statige bijnaam nl. “Wijn van koningen en koning van de rode wijnen” 

Rode Barolo wijnen kunnen goed rijpen en aroma’s van teer, viooltjes ontwikkelen. Ze zijn jong soms wat moeilijk te drinken door de tannine. Het beste is de Barolo rode wijn daarom wat later te drinken minimaal vijftien jaar na botteling. 

Naast Barolo en Barberesco kent de streek ook de gebieden Langhe, Roero, Monferrato. Hier worden onder andere de rode Babera d’Alba en Barbera d’asti wijnen gemaakt.

Waarom zijn de rode Piemontese wijn zo bijzonder?

Dat rode Piëmont wijn van een zulke hoge kwaliteit is niet zo gek. De ligging, klimaat en ondergrond maken de regio bijzonder voor het maken rode wijn. Aan de ene kant zorgt de Adriatische zee voor tempering van de temperatuur en andere kant zorgen de Alpen voor een fijn microklimaat. 

Door hoge ligging koelt het ’s-Nachts goed af wat goed is voor de ontwikkeling van de rode Piëmont wijn. De ondergrond in de Piëmont is rijk aan mineralen en kalk waardoor de druiven voldoende voeding kunnen vinden.

Advies bij de aankoop van jouw Piëmonte rode wijn

Bij wijnhandel GrapeWine.nl kennen we de verschillende kwaliteiten van de rode Piëmonte wijnen en helpen we je graag aan een heerlijke rode wijn uit deze streek. Het openen van een rode Piëmonte wijn zou een feestje moeten zijn. Laat je daarom goed adviseren zo kan je optimaal genieten van jouw ideale rode Piëmonte wijn. Je kan bij wijnhandel GrapeWine.nl altijd advies vragen via Whatsapp, mail of telefoon. Bel met Arjan op: 06 3861 2362 of mail met Arjan op: [email protected]

Wijn spijs met Piëmonte wijn

De stevig rode wijnen uit de Piëmonte zijn echte smaaksensaties die dan ook heerlijk te combineren zijn met stoofvlees gerechten, wild maar ook met groente stoven. Voor het juiste resultaat is wel heel belangrijk om de rode wijnen te laten decanteren dit kan een uur zijn of enkele uren afhankelijk van de rode wijn. Laat je hier over adviseren.