• Lorem ipsum

Heerlijke rode wijn uit Campania

In het zuiden van Italië, rondom het bekende Napels en aan de Amalfikust, ligt de wijnstreek Campania. Hier komen karakteristieke en fascinerende witte wijnen vandaan die de laatste jaren steeds meer bekendheid krijgen in Nederland. En dat werd eens tijd

Toon:
Taurasi - Rode wijn
Taurasi - Rode wijn
  • Smaak: Zacht & Elegant
  • Land: Italië
  • Druif: Aglianico
€29,95
Direct leverbaar
Toon:

Heerlijke rode wijn uit Campania

In het zuiden van Italië, rondom het bekende Napels en aan de Amalfikust, ligt de wijnstreek Campania. Hier komen karakteristieke en fascinerende witte wijnen vandaan die de laatste jaren steeds meer bekendheid krijgen in Nederland. En dat werd eens tijd ook.


Romeinse rode wijn uit Campania


De geschiedenis van de wijnbouw in Campania gaat eeuwenlang terug, tot aan de Grieken en de Romeinen. In de Romeinse tijd werd er al uitstekende kwalitatieve rode wijn geproduceerd. Campania was de belangrijkste wijnregio van het Romeinse Rijk en op dat moment het centrum van de wereldwijde wijnhandel. Totdat de vulkaan Vesuvius plots uitbarstte. Met de ondergang van de havenstad Pompeï ging ook de wijnbouw in Campania verloren.

Lange tijd daarna werden er vooral eenvoudige tafelwijnen geproduceerd voor massaconsumptie. Maar eind jaren negentig werd er een revolutie teweeggebracht op het gebied van witte wijn. De laatste decennia neemt de wijnbouw in Campania weer een hoge vlucht. Het aandeel witte kwaliteitswijnen neemt toe.


Productie van rode wijn in Campania


Bij de productie van rode wijn in Campania wordt er vastgehouden aan traditionele wijntechnieken en methodes, maar de laatste jaren wordt er ook veel geïnvesteerd in innovatie en kleine wijnbedrijven. Het zijn jonge wijnboeren die zich gelukkig steeds meer richten op kwaliteit. Ook vindt er vaker biologische wijnproductie plaats. Het investeren in moderne wijnapparatuur gaat hand in hand met het verbouwen van inheemse druivensoorten. In Campania vind je wijnboeren die door middel van oude wijntechnieken en met de allernieuwste technologie jaar in jaar uit bijzondere rode wijnen weten te produceren. De jaarlijkse productie komt in de buurt van de twee miljoen hectoliter.

Wat ook typisch is aan Campania, is dat de wijnboeren de druivenranken op een andere manier laten groeien dan gebruikelijk. Rond het stadje Aversa doen ze het nog op de Etruskische manier. Dat wil zeggen dat ze de druivenranken langs hoge bomen laten groeien. Aan de Amalfikust zie je wijngaarden waar de druivenranken langs pergola’s worden geleid.


Klimaat en ondergrond in Campania


Het overgrote deel van Campania heeft een mediterraan klimaat dat zich kenmerkt door hete, droge zomers en zachte winters dat sterk wordt beïnvloed door de Tyrreense Zee. Dit zorgt ervoor dat de wintermaanden net iets minder koud zijn en de zomers iets minder warm. Toch zijn temperaturen van ver boven de dertig graden in Campania geen uitzondering. De gemiddelde jaartemperatuur is twintig graden en in een jaar tijd valt er gemiddeld 485 millimeter regen. Op sommige plekken in de wijnstreek heerst er een warm of gematigd maritiem klimaat.

In Campania is er sprake van veel vulkanen zoals de Vesuvius. De wijngaarden liggen dan ook vaak op de steile hellingen. Maar je treft ze ook aan op hellingen langs de Amalfikust en op fraaie eilanden zoals Capri en Ischia. De Vesuvius is in vele opzichten bepalend voor de wijnbouw. Zo heeft de vulkaan er in het verleden voor gezorgd dat de wijnbouw van Campania verloren ging. De laatste uitbraak vond plaats in 1944, maar de vulkaan is nog steeds bepalend voor de wijnbouw en heeft een positieve invloed op de productie van rode wijn. Zo groeien de druiven op vulkanische bodems, die de rode wijn veel spanning en levendigheid geven. Op andere plekken in Campania tref je kalkrijke bodems met klei aan. Kortom: prima mogelijkheden om Italiaanse rode wijn van geweldige kwaliteit te produceren.


Blauwe druivensoorten in Campania


De wijngaarden in Campania duiken overal om je heen op, gevuld met druiven die wachten om geplukt en verwerkt te worden tot smaakvolle rode wijnen. De aglianico druif is dé druif van Campania. Het is misschien dan wel niet een hele bekende druif, maar het is kwalitatief wel een van de beste blauwe druivensoorten van het land. De druif groeit wild om zich heen en rijpt erg laat. Met de opwarming van de aarde in het achterhoofd, zou je de aglianico druif weleens vaker kunnen gaan tegenkomen. Hij groeit het liefst in wijngaarden met vulkanische bodems. Je vindt de druif dan ook in overvloed op de hellingen van de Vesuvius. De aglianico druif is het ingrediënt van de meeste prestigieuze rode wijnen uit Campania.

Rode wijn wordt ook gemaakt van de inheemse druivensoorten pieridosso, primitivo en barbera. Die laatste is na de sangiovese en de montepulciano druif de meest aangeplante blauwe druif van Italië. Van de pieridosso druif is nog maar nauwelijks de helft over van wat er twintig jaar geleden stond aangeplant. En dat is jammer, want het is een historische druif. Ook de primitivo druif is een oeroude druif, die waarschijnlijk van Kroatische komaf is. Het is tevens dezelfde druif als de Noord-Amerikaanse zifandel druif.


Heerlijke rode wijn uit Campania


Wanneer je in een restaurant een blik op de wijnkaart werpt of door de supermarkt in Italië struint, kom je erachter dat er vrijwel altijd een goede rode wijn uit Campania te vinden is. De aglianico druif levert krachtige rode wijnen op met een intense, soms wat rokerige geur van rood fruit en een indringende smaak. Ze hebben een enorm hoge concentratie, zuurgraad en veel tannines. Daar passen gerechten bij met net zo veel smaak als de rode wijnen. Denk aan gerookt varkensvlees, runderstoofpot of hertbief van de barbecue. Mocht je een fles rode wijn van de aglianico druif uit Campania opentrekken, vergeet dan niet te decanteren. En nog een tip: gebruik de grootste wijnglazen die je hebt, want deze rode wijn heeft veel lucht nodig.

Rode wijnen van de schaarse pieridosso druif uit Campania zijn fruitig, elegant, niet te zwaar en hebben een hoge doordrinkfactor. Lekker bij een pizza, een goed stuk gebraden entrecote van de barbecue of een langgerijpte kaas. Zin in een pizza met pikante salami? Dan is een rood wijntje van de primitivo druif uit Campania ook een aanrader. Een donker en krachtige rode wijn met tonen van bramen, anijs en peper. Ook lekker bij een sappig stuk rood vlees. Een wat frissere rode wijn is de rode wijn van de barbera druif uit Campania, met een typerende smaak van zure kersen in de afdronk. Komt het beste tot zijn recht in combinatie met wat rijkere, vette gerechten. Denk aan donker vlees, paddenstoelen en wortelgroenten.