• Lorem ipsum

Nebbiolo wijn

Nebbiolo is de druif achter de krachtpatser Barolo, de koning van de Italiaanse wijnen. En die druif is behoorlijk kieskeurig, want alleen in Noord-Italië doet hij het goed. Maar daar krijg je dan wel weer veel voor terug: krachtige, unieke rode wijnen di

Toon:
Cascina Amalia Barolo – Amalia - Rode wijn
Cascina Amalia
Barolo – Amalia - Rode wijn
  • Smaak: Krachtig & Complex
  • Land: Italië
  • Druif: Nebbiolo
€44,95
Direct leverbaar
Cascina Amalia Barolo Bussia - Rode wijn
Cascina Amalia
Barolo Bussia - Rode wijn
  • Smaak: Kruiden & Tabak
  • Land: Italië
  • Druif: Nebbiolo
€53,45
Direct leverbaar
Toon:

Nebbiolo wijn

Nebbiolo is de druif achter de krachtpatser Barolo, de koning van de Italiaanse wijnen. En die druif is behoorlijk kieskeurig, want alleen in Noord-Italië doet hij het goed. Maar daar krijg je dan wel weer veel voor terug: krachtige, unieke rode wijnen die barsten van de kersen, anijs en tannines. Het is niet voor niets dat Barolo bekend staat als een van ’s werelds beste rode wijnen. Tijd om de druif achter deze heerlijke wijn beter te leren kennen!


Nebbiolo; koning onder de Italiaanse druivensoorten


De nebbiolo druif is waarschijnlijk een van de bekendste druivensoorten van Italië en wordt vanwege zijn geweldige kwaliteiten, maar waarschijnlijk ook door de connectie met de Barolo, de koning onder de Italiaanse druivensoorten genoemd. Hij heeft veel fans en groeit voornamelijk in de Noord-Italiaanse wijnstreek Piëmont, daar waar de druif oorspronkelijk ook vandaan komt. Hoewel de nebbiolo een geschiedenis heeft die teruggaat tot in ieder geval de 13e eeuw, is de opkomst en grote roem van de druif pas halverwege de 19e eeuw begonnen. De Franse oenoloog Louis Oudart werd toen gevraagd om de wijnbereidingstechnieken van de lokale producten te verbeteren. En zo geschiedde. Er ontstond een nieuwe, droge rode wijn die al snel favoriet werd onder de adel van Turijn en het heersende Huis van Savoye. Tot dan toe was Barolo vooral een zoete wijn.

Waar de nebbiolo druif zijn naam aan te danken heeft? Hij is vernoemd naar de mist, nebbia in het Italiaans, die in het najaar de wijngaarden van Piëmont ’s morgens in een witte sluier hult. Die mist is erg belangrijk voor de nebbiolo; het is een moeilijke druif die erg veel tijd nodig heeft om te rijpen en vervolgens in de kelder ook de nodige aandacht behoeft. Naast de ochtendmist in de herfst kan de naam van de druif ook een verwijzing zijn naar de dikke, witte en bloemachtige laag die op de rijpe druiven verschijnt.


Heerlijke rode wijn van de nebbiolo druif


Wijn van de nebbiolo druif lijkt in het glas wel een beetje op Pinot Noir. De druif geeft helderrode wijnen, die echt robijnrood van kleur zijn. Echter heeft de nebbiolo van nature veel tannines. Vanwege de hoge zuren en tannines zijn het rode wijnen waar je even van af moet blijven. Het zijn buitengewoon complexe wijnen die zich vaak pas na tien jaar of meer flessenrijping helemaal tonen. Ze zijn intens van smaak en hebben een aards aroma, dat doet denken aan dat van truffels. De nebbiolo wordt gebruikt voor de beste wijnen van Italië en is naast de Barolo ook verantwoordelijk voor de Barberesco en Langhe Nebbiolo.

Vooral Barolo wijnen kunnen fantastisch rijpen. Na zo’n tien jaar in de kelder worden alle smaken zachter. Zowel de zuurgraad als de tannines worden met de jaren alleen maar aangenamer. De kleur krijgt na die lange rijping ook een oranjeachtige gloed. In de handen van de verkeerde wijnmaker kan de nebbiolo druif teleurstellende wijnen geven. Pas dus op wanneer je een Barolo of Barbaresco voor een opmerkelijk lage prijs tegenkomt. De beste wijnen van de nebbiolo behoren daarentegen dan ook meteen tot de wereldtop. Voor Barolo wijn betaal je vaak wat meer. Maar deze wijn is zeker zijn prijskaartje waard!