• Lorem ipsum

Rueda

Deze wijnstreek gelegen aan de Duero staat bekend om zijn levendige en fris, fruitige witte wijnen hoofdzakelijk geproduceerd met de verdejo druif.

Toon:
Bodegas Comenge Verdejo - Witte wijn
Bodegas Comenge
Verdejo - Witte wijn
  • Smaak: Ananas & Witte bloemen
  • Land: Spanje
  • Druif: Verdejo
€10,95
Direct leverbaar
Toon:

Rueda

Op het hoge plateau van Rueda komen prachtige Rueda witte wijnen vandaan al is het overgrote deel wit, rode Rueda wijn wordt er ook gemaakt. De streek is grof weg gelegen tussen de steden Salamanca en Valladolid en door de streek loopt de bekend wijnrivier de Ribera del Duero of zoals de Portugese hem noemen de Douro rivier. Door de jaren heen is meer aandacht gekomen voor kwaliteit en dat kan je goed proeven.

Geschiedenis van Rueda wijn

De Rueda kent een lange geschiedenis na de val van Grenada in 1492 is de Rueda ook al snel weer in de handen van de Spanjaarden terecht gekomen. Het Spaanse hof was zelfs lange tijd gevestigd in Valladolid Rueda wijn was zeker populair onder de Spaanse vorsten. 

Door de populariteit van Sherry in die dagen is er ook veel zoete Verdejo wijn gemaakt destijds. Deze zoete Rueda wijn kennen wij niet meer. De eerste druif die na de druifluis plaag werd aangeplant – 1930 – was overigens niet de verdejo, maar de palomino druif deze druif wordt veel gebruikt in de sherry streek. 

Rueda wijn anno is gelukkig droog en fris echt een andere Rueda wijn dan vroeger.

In de jaren tachtig en negentig is de Rueda eigenlijk opnieuw ontdekt door de wijnboeren uit de La Rioja. Rueda wijn was zeker wel bekend en er werd zelfs voorzichtig geëxporteerd, maar een groot succes was het niet. De La Rioja wijnboeren zagen het potentieel van de wijngaarden en investeerde vele euro’s om de Rueda wijn verder op de kaart te zetten. 

Met name werd er in het begin ingezet op de verdejo druif, na enkele jaren werden ook de sauvignon en viura druiven aangeplant en momenteel zie je juist weer veel blends ontstaan om de beste eigenschappen van deze druiven in de Rueda wijn samen te laten komen.

Naast de Rioja wijnboeren zijn ook veel wijnboeren uit bijvoorbeeld te vinden in de Rueda. Zo kan de verdejo druif prachtige resultaten voortbrengen, maar lukt dat onvoldoende in de Ribera del Duero.

Verschillende soorten Rueda wijn

De bekendste Rueda wijn blijft toch de verdejo wijn. De witte Verdejo wijn uit de Rueda is dan ook redelijk bekend in de rest van Europa inmiddels en heeft daardoor een goede reputatie opgebouwd.

De Rueda wijn wordt met veel zorg gemaakt zo worden de druiven bijvoorbeeld ’s-Nachts geplukt om ze tegen oxidatie te beschermen en worden de Rueda wijnen op rvs-vaten opgevoed om de frisheid optimaal te bewaren. Er worden ook Rueda wijnen gemaakt die een eikenhouten vaten opvoeding hebben ondergaan. Hierdoor ontstaan vollere er rijpere Rueda wijnen die mits goed gecombineerd met het juiste eten heerlijk kunnen smaken.

Witte Rueda wijn is doorgaans dus fris, fruitig en heeft fijne zuren.

Klimaat en geografie in de Rueda

Het klimaat in de Rueda is een landklimaat in de zomer regent het sporadisch dat is doorgaans alleen in de lente en de herfst. Er kunnen ook grote temperatuurverschillen zijn in de Rueda. Zo kunnen de druiven in de Rueda in de winter wel 7 graden vorst moeten doorstaan en in de zomer temperaturen van plus vijfendertig graden moeten trotseren. De druiven voor de Rueda wijn krijgen het dus best te verduren in hun groeiseizoen.

De streek is verder gelegen in het centraal massief van Spanje op een hoogte van 600 tot 800 meter. Het is daarnaast een vlak wijngebied met een grote verspreiding van de wijngaarden door de streek heen.

De ondergrond in de streek is rijk aan ijzer en gemakkelijk te bewerken. In de noordelijke delen van de Rueda over de rivier de Duero heen vind je ook wat meer klei en kalksteen in de bodem.

Van welke druiven wordt Rueda wijn gemaakt?

Rueda wijn wordt gemaakt van drie witte druiven te weten: verdejo, viura en sauvignon blanc. De toegestane rode druiven zijn de: tempranillo, granacha, cabernet sauvignon en merlot. De productie van rode Rueda wijn is echter onbetekenend. 

Wijn spijs met Rueda wijn

De Rueda wijnen zijn geen echte wijn spijs begeleiders. De typische Rueda wijn kan je wel heerlijk combineren met tapas aan het zwembad of met andere simpele gerechten. Natuurlijk bij een heerlijk wit visje of salade kan je prima Rueda wijn schenken, maar kijk bijvoorbeeld uit met te pittig eten 

Advies bij het kopen van Rueda wijn?

Kom je er niet helemaal uit in onze webshop en wil je graag wat meer advies over je aan te kopen Rueda wijn. Dat kan natuurlijk bij wijnhandel GrapeWine.nl bel, mail of whatsapp daarvoor met Arjan en je wordt voorzien van een origineel advies.