• Lorem ipsum

Rode wijn uit de Côtes du Rhône

De wijnbouw in deze streek behoord met die van de Bourgogne tot de oudste van Frankrijk. Reeds 600 voor Christus bouwden de eerste kolonisten hier hun nederzettingen. Ze planten wijnstokken aan bij gebied rondom Marseille.

Toon:
Domaine Olivier Hillaire Châteauneuf-Du-Pape Rouge - Rode wijn
Domaine Olivier Hillaire
Châteauneuf-Du-Pape Rouge - Rode wijn
  • Smaak: Gestoofd fruit & Gerijpt
  • Land: Frankrijk
  • Druif: Syrah
€32,95
Direct leverbaar
Domaine Olivier Hillaire Côtes-Du-Rhône – Vieilles Vignes - Rode wijn
Domaine Olivier Hillaire
Côtes-Du-Rhône – Vieilles Vignes - Rode wijn
  • Smaak: Framboos & Kruidig
  • Land: Frankrijk
  • Druif: Syrah
€11,95
Direct leverbaar
Toon:

Rode wijn uit de Côtes du Rhône

De rivier de Rhône loopt vanaf het meer van Genéve richting Marseille. Van het mooie stadje Vienne tot aan Avignon zijn aan beide zijde van de rivier de wijngaarden voor Côtes du Rhône rode wijn gevestigd.

De grootte van de Franse wijn streek zorgt ervoor dat er een heel breed scala aan ondergronden aanwezig is. Zo heeft het noordelijke deel graniet als ondergrond met aan de oppervlakte klei, kiezel en kalk.

Het klimaat in de noordelijke Rhône is een gematigd landklimaat met hete zomers en koude en natte winters. De zuidelijke Rhône heeft een Middellands Zee klimaat met droge en hete zomers en herfst en milde winters. De bodem hier voor Côtes du Rhône wijn is zeer gevarieerd met zand, zandsteen, klei, gletsjerstenen en kalksteen.

Geschiedenis van de Côtes du Rhône

De wijnbouw in deze streek behoord met die van de Bourgogne tot de oudste van Frankrijk. Al 600 voor Christus bouwden de eerste kolonisten hier hun nederzettingen. Ze planten wijnstokken aan bij gebied rondom Marseille. De Romeinse verovering van de Rhônestreek heeft vervolgens echt een impuls gegeven aan de wijnbouw aldaar. 

De verovering van de Franken in de vijfde eeuw maakte vervolgens weer een einde aan de wijnbouw. Met de komst van de Paus in Avignon in de 14de eeuw bloeide wijnbouw weer op. Op de druifluis na - 1875 -1900 - is de streek steeds meer wijn gaan produceren.

Druivenrassen voor Côtes du Rhône wijn

De bekendste witte druiven zijn de; viognier, roussanne, marsanne, clairette en muscat. Voor rood wordt met name gewerkt met; syrah, grenache, carignan, mourvédre en cinsault.

Smaakvolle Côtes du Rhône wijn uit de Noord- Rhône

De rode wijnen van de Noord- Rhône zijn vaak vernoemd naar de dorpen waarin ze gemaakt worden zo zijn de Hermitage, Condrieu en Côte Rôtie klinken namen die menig Côtes du Rhône wijn vriend zal herkennen. 

Bekende Côte Rôtie, Côtes du Rhône wijn

Iets ten zuiden van de stad Vienne staan de wijngaarden van de Côte Rôtie. Op de stijle terrassen worden voornamelijk syrah druiven aangeplant. De ondergrond in de Côte Rôtie bestaat voor een deel uit kalksteen en kleiaarde. De Côtes du Rhône wijn die hier gemaakt is naast zijn bekendheid ook echt zeer de moeite waard. De Côtes du Rhône wijn hier is vol, dieprood en krachtig van smaak.

Smaakvolle Condrieu en Château Grillet wijn

Er wordt in deze wijnstreken weinig tot geen rode Côtes du Rhône wijn gemaakt. Er worden wel witte Côtes du Rhône wijn gemaakt die heerlijk parfum hebben van abrikoos en perzik.

Heerlijke Saint-Joseph Côtes du Rhône wijn

Ook in het district Saint-Joseph worden bijna geen rode Côtes du Rhône wijn gemaakt. De nadruk ligt ook hier op witte wijn. De druivenrassen marsanne en roussanne maken hier voor het grootste gedeelte de dienst uit van de Côtes du Rhône wijn. 

Rode Côtes du Rhône wijn hier wordt gemaakt van de syrah en die kenmerken zich door hun volle en soepele smaak.

Fantastische en bekende Côtes du Rhône wijn uit Hermitage

Het dorp Tain-L’Hermitage is de naamgever van deze mooie Côtes du Rhône wijn. De witte Côtes du Rhône wijn die hier gemaakt wordt is van de druivenrassen marsanne en roussanne. Het zijn droge steenachtige Côtes du Rhône wijnen.

Wat is de invloed van de Mistralwind op Côtes du Rhône wijn?

Deze krachtige wind zorgt enerzijds voor verkoeling in de wijngaarden en anderzijds moeten de wijnboeren er ook voor zorgen dat de wijnstokken goed vast gemaakt zijn. Ze binden voor de stevigheid daarom de takken aan draden vast waardoor ze de winden kunnen doorstaan.

De Côtes du Rhône wijn wordt ook beschermt door grote hagen van cipressen die de wind afvangen en de druiven beschermen.

Heerlijke en bekende Côtes du Rhône wijn uit Crozes-Hermitage

Op de oostelijke oever van de Rhône rivier staan de wijngaarden van de Crozes-Hermitage aangeplant. Dit gebied is het grootste gebied van de Côtes du Rhône wijn met ruim 1350 hectare. Het grootste gedeelte van de Côtes du Rhône wijn die hier geproduceerd wordt is rood. De rode Côtes du Rhône wijn hier heeft volle parfumachtige smaak.

Smaakvolle Côtes du Rhône wijn uit de Zuid- Rhône

De Zuid- Rhône is een grote wijnstreek met een enorme diversiteit van verschillende Côtes du Rhône wijnen en landschappen. De grenache druif wordt in de Zuid- Rhône het meest aangeplant.

In de Zuid- Rhône is het opzich niet gek dat de grenache druif het meest wordt aangeplant omdat de rode wijn voor minimaal 40% uit deze druif moet bestaan. De Côtes du Rhône wijn kan dan aangevuld worden met syrah of mourvédre.

Een bekende appelation in de streek is die van Chateauneuf-du-Pape. Deze appelatie is vernoemd naar de pausen die in de 14e eeuw zicht vestigde in de streek. In deze appelatie zijn zoveel als dertien druivenrassen toegestaan wat een enorme diversiteit aan Côtes du Rhône wijn voortbrengt. De aroma’s in de Côtes du Rhône wijnen hier zitten bommetje vol met rood fruit en zoetigheid aangevuld met zachte tannine ’s. 

Smaakvolle Gigondas Côtes du Rhône wijn

De bekende Côtes du Rhône wijn Gigondas is robuust van smaak met kruiden en leerachtige aroma’s. De druiven voor de Côtes du Rhône wijn uit dit gebied zijn 80% grenache en voor de rest aangevuld met syrah en mourvédre. 

Heerlijke Vacqueyras Côtes du Rhône wijn

Gelegen aan de voet van de hellingen van Dentelles de Montmirail liggen de wijngaarden voor de smaakvolle Côtes du Rhône wijn uit Vacqueyras en Sarrians. Hier worden mooie volle, vlezige en kruidige rode Côtes du Rhône wijnen gemaakt.