• Lorem ipsum

Rode wijn uit Sicilië

Sicilië kende in de oudheid een belangrijke wijncultuur. Helaas is het in de eeuwen daarna bergafwaarts gegaan met de kwaliteit van de rode wijn uit Sicilië. Gelukkig kennen we alweer 20 jaar de kwaliteit waar het eiland om bekend stond. Er wordt door de

Toon:
Geen producten gevonden...

Rode wijn uit Sicilië

 

Sicilië kende in de oudheid een belangrijke wijncultuur. Helaas is het in de eeuwen daarna bergafwaarts gegaan met de kwaliteit van de rode wijn uit Sicilië in Italie. Gelukkig kennen we alweer 20 jaar de kwaliteit waar het eiland om bekend stond. Er wordt door de verschillende liggingen van de wijngaarden ook een breed assortiment van rode wijnen geproduceerd. Het eiland is vanwege de Etna vulkaan gezegend met een vruchtbare bodem voor het maken van volle rijke rode wijnen.

Geschiedenis van rode wijn eiland Sicilië


Al sinds de oudheid is Sicilië een bekend landbouwgebied. Met name de rode wijnen uit Sicilië konden in de oudheid al rekenen op waardering. De Feniciërs brachten de eerste wijnstokken voor de rode wijn mee naar het eiland. De Griekse kolonisten verbeterde de wijnmaak technieken en brachten druiven als de grecanico mee naar het eiland.

De beroemde Romeinse veldheer Cesar zou naar verluid de Mamertino rode wijn uit Capo Peloro zeer lekker gevonden hebben.

We maken een klein sprongetje naar 1773 de Engelsman John Woodhouse ontdekte toen de Marsala en de hernieuwde export van de Siciliaanse rode en witte wijnen kwam weer opgang. De wijnluis die Europa teisterde in en rond 1870 zorgde ook voor een impuls in de verkoop en productie van rode Siciliaanse wijnen. Toen de druifluis ook hier arriveerde kwam daar een eind aan, maar toen hadden de Sicilianen al een leuk buffer kunnen opbouwen.

In de moderne tijd had Sicilië een reputatie van bulkwijn producent tot dat enkele grote Italiaanse wijnhuizen met name de regio rond de Etna ontdekte. Momenteel is de productie van bulkwijn en kwaliteitswijn ongeveer half om half. Rode wijn uit Sicilië zal naar onze verwachting de komende jaren nog verder in aanzien stijgen en het blijft dan ook aan te raden dit wijnland te blijven volgen. Bij wijnhandel GrapeWine.nl zullen wij je blijven verrassen met deze prachtige rode wijnen.

Druiven voor de rode wijn uit Sicilië


De rode wijn regio Sicilië heeft ongeveer 110.000 hectare wijngaarden. Ongeveer de helft van deze wijngaarden ligt in de provincie Trapani. Jaarlijks leveren die rond de 6 miljoen hectoliter rode wijn op (alleen de regio Veneto produceert meer rode wijn). Een groot deel van deze rode wijn, rond de 85%, is bulkwijn van matige kwaliteit.

De bulkwijn laten wij dan ook graag voor de grootgutters gelukkig blijft er dus nog genoeg heerlijk rode wijn voor liefhebbers over. Verreweg de meeste wijn uit Sicilië is wit en komt van de al genoemde catarratto. Dankzij de diversiteit aan klimaten op Sicilië heeft het eiland ook veel succes met internationale rassen als chardonnay voor wit en syrah voor rood, in navolging van landen als Australië. 

De trend is momenteel gelukkig duurzaamheid en daarom willen veel wijndrinkers liever wijn van de inheemse druiven, en zo groeit de populariteit van druivenrassen als grillo, inzolia (vaak gemengd met wijn van grecanico) en de blauwe nero d’avola en nerello mascalese.

Rode wijn van de Etna vulkaan


De rode wijnen gemaakt op de Etna vulkaan zijn inmiddels zeer populair. De mooiste en meest succesvolle wijngaarden liggen aan de noordelijke helling van de Etna vulkaan. De vulkanische Etna-bodem is rijk aan vele mineralen, kalk, zand en gesteente. De prijzen van de wijngaarden zijn in enkele jaren meer dan verdubbeld. De verwachting is dat er binnen enkele jaren rond de 1.000 ha aan wijngaarden op de hellingen van de Etna zijn.

De belangrijkste DOC’s van het rode wijn eiland Sicilië

Rode wijn eiland Sicilië heeft een drietal DOC’s dit zijn onder meer Etna, Faro, en Marsala – Dit is een zoete versterkte witte wijn die ooit dezelfde status had als bijvoorbeeld port, sherry en madera – Moscato di Siracusa en Moscato di Noto, Malvasia di Lipari. 

Naast de DOC’s is er ook één regio op het eiland die een DOCG heeft dat is Cerasuolo di Vittoria, op basis van het ras frappato.

Advies bij de aankoop van rode wijn uit Sicilië

De rode wijnen van Sicilië zijn zeer de moeite waard dat is een feit. Wijnhandel GrapeWine.nl helpt je dan ook graag in de advisering van jouw ideale rode wijn uit Sicilië. Wat je gelegenheid ook is wij adviseren je graag bij jouw aankoop van de mooiste rode wijnen uit Sicilië. Ga je heerlijk dineren met vrienden of zoek je een mooie rode Siciliaanse wijn voor bij de borrel wij hebben ze allemaal. Heb je advies nodig neem dan contact op met Arjan via de telefoon, mail of whatsapp. Dat kan op: 06 3861 2362 of [email protected]