Cava
De betekenis van het woord 'cava' komt uit het Catalaans het betekend daar nl. "kelder". Sinds 1872 kunnen wij genieten van deze schitterende drank. Rond die tijd werd er in de Penedes regio de wijn oogst vernietigd door een plaag.
Cava
Cava is een Spaanse mousserende wijn die in heel Spanje geproduceerd wordt, maar vooral in de Penedès in en rond Barcelona.
Wijnen met de kwaliteitsaanduiding "Cava" moeten bestaan uit een drietal inheemse druivenrassen: Macabeo, Xarel-Lo en Parellada. Cava moeet voor minstens 9 maanden in de kelder bewaard worden. Voor een "Reserva Cava" geldt een periode van 15 maanden. Voor een Gran Reserva staan 30 maanden in de kelder.
Oorsprong van de naam Cava
De betekenis van het woord 'cava' komt uit het Catalaans het betekend daar nl. "kelder". Sinds 1872 kunnen wij genieten van deze schitterende drank. Rond die tijd werd er in de Penedes regio de wijn oogst vernietigd door een plaag.
Een slimme wijnboer genaamd Josep Raventós heeft zich na deze enorme tegenslag zich als eerste Spanjaard toegelegd op het maken van mousserende wijn. Doordat er in die tijd een handelsoorlog was tussen Frankrijk en Spanje kreeg zijn Cava gelijk de wind in de rug. De rest is geschiedenis zullen we maar zeggen. :)
Hoe wordt Cava gemaakt?
Om een Cava van goede kwaliteit te maken is het belangrijk dat de basis, ook wel de most genoemd uit de eerste persing komt. Deze most is de beste basis van elke Cava. Na het eerst gistingsproces wordt de wijn wordt de wijn samengesteld dit gebeurt uit de volgende drie druiven Macabeo, Parellada en Xarel-lo
Deze druiven hebben elk een eigen rol in de uiteindelijke wijn. Macabeo verzorgt vooral de frisheid en het fruit, Parellada de mineraliteit en heeft veel florale tonen, en Xarel-lo geeft de wijn kracht en rondeur. De oenoloog bepaalt vervolgens hoe de diverse wijnen worden gemengd om te komen tot een smaak die past bij het huis.
Verhouding van druiven in een Cava wijn
Er is geen vastgelegd protocol dat aangeeft in welke verhouding er Cava gemaakt moet worden. Er wordt dan ook wel mono-cépage Cava’s gemaakt van bijvoorbeeld alleen Macabeo. Naast de bekende inheemse druiven zijn ook de Chardonnay en monastrell druif toegestaan.
De tweede vergisting op de fles van de Cava wijn
Na de assemblage van de druiven wordt er gist en suiker toegevoegd en vindt er een tweede gistingsproces plaats, dit gebeurd op de fles. Er ontstaat nu CO2 die later bij het openen van de fles voor de bubbels zal zorgen. De wijngistcellen die ontstaan leven van de suiker en sterven dus wanneer de suiker op is. Dit vormt gistafzetting binnen de fles en geeft de Cava zijn karakteristieke smaak. Rijping in fles, door regelmatig te draaien. Als de gistprop naar de hals is gezakt wordt deze verwijderd en een derde suikerlikeur toegevoegd. De zoetheid hangt van de hoeveelheid suiker in de likeur voor de tweede gisting af. Van zeer droog naar zoet zijn er zeven categorieën: