• Lorem ipsum

Rode wijn uit Campo de Borja

In het noorden van Spanje, in het meest westelijke deel van Aragón en iets ten zuidoosten van La Rioja, ligt de wijnstreek Campo de Borja. Een klein wijngebied waar vooral heerlijke rode wijnen van uitstekende kwaliteit vandaan komen, die tegenwoordig nie

Toon:
Geen producten gevonden...

Rode wijn uit Campo de Borja

In het noorden van Spanje, in het meest westelijke deel van Aragón en iets ten zuidoosten van La Rioja, ligt de wijnstreek Campo de Borja. Een klein wijngebied waar vooral heerlijke rode wijnen van uitstekende kwaliteit vandaan komen, die tegenwoordig niet meer onderdoen voor die uit La Rioja. De rode wijnen zijn stevig en krachtig met uitgesproken aroma’s.

De geschiedenis van de wijnbouw in Campo de Borja gaat terug tot de Romeinen. In die tijd kwam de export van rode wijn op gang, toen monniken zich met de productie daarvan gingen bezighouden. De monniken maakte in de vijftiende eeuw de weg vrij voor structurele ontwikkelingen van de wijnbouw en de langzame, maar blijvende groei van de wijncultuur tot op de dag van vandaag. Traditionele wijnmakerijen lagen onder de huizen en in de heuvels rond de steden. Nog steeds bestaan er enkele van deze huizen. Campo de Borja is overigens vernoemd naar de Spaanse familie Borgias, waar tijdens de middeleeuwen meerdere familieleden tot paus zijn benoemd. Het was dan ook geen toeval dat het monniken waren die eeuwenlang over de wijngaarden in Campo de Borja beschikten.

Klimaat en ondergrond in Campo de Borja


In Campo de Borja heerst een continentaal klimaat met warme zomers, koude winters en relatief weinig neerslag. Hagel en vorst komen veel voor in het late voorjaar en de cierzo komt ook vaak om de hoek kijken, dat is een sterke, koude en droge wind vanuit het noorden. De wijngaarden kunnen in de zomers rekenen op lange droge periodes. Vanwege de droogte en de karige hoeveelheid neerslag is er voldoende irrigatie in de wijngaarden aangelegd.

De bodem in Campo de Borja bestaat voornamelijk bruine, zanderige aarde met kalksteen, dat voor een goede afvoer van overtollig water zorgt. Verder is de bodem rijk aan de mineralen calcium en silicium. De wijngaarden liggen in de valleien langs de Ebro rivier en de heuvels in het oosten op een hoogte van 350 tot 700 meter. Zowel de hoogte als de bodem van de wijngaarden zijn heel erg geschikt voor het produceren van rode kwaliteitswijnen. In totaal ligt er ongeveer 7.500 hectare aan wijngaarden verspreid over zestien gemeenten in Campo de Borja.

Blauwe druivensoorten in Campo de Borja


De meest voorkomende en belangrijkste druivensoort in Campo de Borja is de garnacha druif, die iets minder dan zeventig procent in de wijngaarden staat aangeplant. De druif heeft een lange tijd een niet al te beste reputatie gehad vanwege de matige kwaliteit die de Spaanse wijnboeren nog weleens in de fles wilden gieten, maar daar is verandering in gekomen. De reputatie van de garnacha druif is aan het verbeteren en de druif is bezig aan een comeback. De vraag naar de dieprode, complexe rode wijnen die deze druif oplevert, neemt steeds meer toe.

Waar het in Campo de Borja vroeger eigenlijk alleen maar draaide om de garnacha druif, worden de wijngaarden tegenwoordig aangevuld door de tempranillo druif, de belangrijkste blauwe kwaliteitsdruif van Spanje die in bijna alle wijnregio’s te vinden is. Wijnboeren mengen de tempranillo druif graag met andere druivensoorten, en dus wordt de druif hier ook bij de garnacha druif toegevoegd. Deze combinatie levert aanzienlijk betere resultaten op en vermindert het risico op vroegtijde oxidatie.

Een andere druivensoort die ook vaak wordt gemengd met de garnacha druif in Campo de Borja, is de cabernet sauvignon druif, zonder twijfel de populairste blauwe druif ter wereld. Deze druif is geliefd bij veel wijnboeren, en dat is ook niet zo gek: de cabernet sauvignon druif is de braafste van de wijngaard en laat haast nooit de wijnboer in de steek. Als het klimaat maar warm genoeg is en de zon voldoende schijnt, wat in Campo de Borja het geval is, valt er altijd een fatsoenlijke rode wijn van te maken. Andere druivensoorten die voorkomen in Campo de Borja zijn de mazuela, merlot en syrah druif.


Heerlijke rode wijn uit Campo de Borja


In Campo de Borja bestaat het grootste deel van de wijnproductie uit rode wijn. En niet onverdienstelijk, want de fruitige en jonge rode wijnen uit de kleine wijnstreek hebben veel succes. De belangrijkste garnacha druif levert fruitige rode wijnen op met ruige geuren van bosbessen, zwarte kersen, geroosterde noten, honing, peper, kruiden en specerijen, die op hun best zijn als ze jong worden gedronken. Naarmate de rode wijnen ouder worden, krijgen ze tonen van leer, dat ervoor waarschuwt dat de fruitige smaak verdwijnt en niet meer terugkomt. De stevige rode wijnen van de garnacha druif uit Campo de Broja doen het goed bij rood vlees en stoofschotels.

Rode wijnen van de tempranillo druif uit Campo de Borja zijn ook zeer fruitig met een geur van bosvruchten als bramen, aardbei, bosbessen, zwarte kersen en framboos. Over het algemeen zijn het soepele rode wijnen die vaak prima te combineren zijn met allerlei gerechten. De rode wijn van de tempranillo druif past goed bij de meeste Spaanse en Italiaanse gerechten, maar drinkt bijvoorbeeld ook lekker weg bij Mexicaans eten zoals burrito’s.

De populaire rode wijnen van de cabernet sauvignon druif zijn altijd herkenbaar aan hun dieprode kleur en aan hun aroma van cassis. Vaak ruik je ook de geur van milde tabak. Het is aan te raden de rode wijn altijd te drinken met iets te eten, want zonder kan de rode wijn nogal overweldigend zijn. De rode wijn van de cabernet sauvignon druif is een echte eetwijn en de gerechten mogen, net als de rode wijn, stevig zijn. Denk vooral aan rood vlees, maar bijna alles van de grillplaat past er goed bij.