• Lorem ipsum

Cariñena

Cariñena is vernoemd naar de gelijknamige stad en is gelegen in Aragon, vlakbij de hoofdstad Zaragoza. De streek Cariñena heeft ook de naam gegeven aan de druif die de Fransen Carignan noemen en in de rest van Noord-Spanje Mazuelo heet. De verschillende w

Toon:
Esteban Martin Vina Coranto tinto - Rode wijn
Esteban Martin
Vina Coranto tinto - Rode wijn
  • Smaak: Kruidig & Fruitig
  • Land: Spanje
  • Druif: Garnacha
€5,95
Direct leverbaar
Toon:

Cariñena

Cariñena en de Cariñena rode wijn is vernoemd naar de gelijknamige stad en is gelegen in Aragon, vlak bij de hoofdstad Zaragoza. De streek Cariñena heeft ook de naam gegeven aan de druif die de Fransen Carignan noemen en in de rest van Noord-Spanje Mazuelo heet. De verschillende wijngaarden liggen in 14 verschillende gemeenten op een hoogte tussen de 400 en 825 meter.

De ondergrond in Cariñena 

De bodem in Cariñena bestaat veelal uit kalksteen met een rotsige ondergrond met veel kalk. In Cariñena heeft een continentaal klimaat met zeer warme zomers en koude winters met temperaturen tot -8 graden Celsius. Dat het een jaar niet regent is geen uitzondering. Irrigatie is in Cariñena hier dan ook noodzaak om voldoende water in de wijngaarden te krijgen anders is het maken van Cariñena rode wijn echt onmogelijk.

Cariñena stond lange tijd bekend vanwege de zeer alcoholische Cariñena rode wijnen die er geproduceerd werden. De Cariñena rode wijnen hadden toen 18 of 19 procent alcohol en waren hierdoor niet geschikt voor consumptie, maar voor het versnijden van lichtere wijnen of voor de productie van wijnalcohol. Hier is gedurende de jaren '80 pas verandering in gekomen. 

Rode en witte druivensoorten

De blauwe druivensoorten die veel voorkomen in Cariñena zijn onder andere de Garnacha, Cariñena, MonastrelTempranillo en Cabernet Sauvignon. Witte druivensoorten die veel voorkomen zijn de viura, Garnacha Blanca, Parellada en Moscatel.

De belangrijkste druif voor de Cariñena rode wijn is de blauwe druif Garnacha met 55%, tweede is de Mazuelo en de tempranillo druif. De Cariñena rode wijn gemaakt van de carignan druif is helemaal lokaal deze druif komt namelijk vanuit deze streek. De carignan druif wordt inmiddels ook veel verbouwd in Zuid-Frankrijk en Californië. 

Cariñena wijn in de jaren tachtig

Door andere marktomstandigheden en minder interesse van de lokale wijnboeren in goede Cariñena rode wijn werd er tot ver in de jaren tachtig heel veel bulk rode wijn gemaakt in Cariñena ze werden vaak geblend met andere rode wijn uit Spanje. Er waren zelfs rode wijnen met een alcoholpercentage van 19%.

Het verleden is gelukkig lang achter gelaten en de D.O. Cariñena heeft de interesse en kunde inmiddels om mooie en kwalitatief goede rode wijnen te gaan maken. Inmiddels is de Cariñena wijn van de Garnacha de meest gemaakte rode wijn. De mazuelo is nu op tweede plaats.

Wel wordt er geleidelijk weer meer tempranillo en cabernet sauvignon aangeplant voor meer diversiteit. 

Er is in Cariñena veel Cariñena rode wijn die door coöperaties wordt gemaakt. Dit heeft wellicht niet zo’n goede naam, maar dat is onterecht er worden heel mooie resultaten geboekt en ze zijn nog niet op hun top.

Onze verwachting is gezien mede door de subsidies dat Cariñena rode wijn de komende jaren verder zal oprukken naar onze wijnkelders. Wijnhandel GrapeWine.nl houdt dit uiteraard voor jou op het gebied van kwaliteit en prijs in de gaten. 

Cariñena is een onderdeel van de provincie Aragón

De provincie Aragon kent vier sub gebieden voor de rode wijn. Omdat er in het buitenland - en dus ook bij ons - eigenlijk altijd over de sub gebieden zelf gesproken wordt is de naam van de provincie tamelijk onbekend. De hoofstaf van de provincie Aragón is Zaragoza.

De rode wijnen uit Cariñena zijn wel het meest bekend al komt er tegenwoordig uit Campo de Borja ook heerlijke rode wijn. De andere twee gebieden zijn Somotano en Calatayud. Eigenlijk is het gebied van Somotano de regio waar op termijn het meest van verwacht wordt mogelijk zullen ze de Cariñena rode wijn dus op enig moment overvleugelen, maar dat is zeker nu niet het geval.

Er komen voornamelijk rode wijnen uit deze streken en de Garnacha is de voornaamste druif. Naast Garnacha komen er ook cabernet sauvignon, syrah en merlot voor hoofdzakelijk bedoeld voor de jonge consumptie.

Advies bij de aankoop van Cariñena wijn

Bij wijnhandel GrapeWine.nl hebben wij een aantal heerlijke rode en witte Cariñena rode wijnen in ons assortiment. Ideaal om eens kennis te maken met de prachtige Cariñena rode wijn die er is. Door onze voorliefde voor een mooie prijs kwaliteitsverhouding kan je prachtige Cariñena wijn kopen voor een zachte prijs bij ons.

Wijn spijs advies bij de Cariñena wijn

Omdat de meeste Cariñena wijnen jong gedronken moeten worden is de Cariñena wijn zeer geschikt als begeleider van borrelplankjes en andere smaakvolle tapas ook met kazen doen de veelal Garnacha wijnen het zeer goed. Varkensvlees of ander roodvlees gaat ook moeiteloos samen met de Cariñena wijn.