• Lorem ipsum

Cariñena

Cariñena is vernoemd naar de gelijknamige stad en is gelegen in Aragon, vlakbij de hoofdstad Zaragoza. De streek Cariñena heeft ook de naam gegeven aan de druif die de Fransen Carignan noemen en in de rest van Noord-Spanje Mazuelo heet. De verschillende w

Toon:
Toon:

Cariñena

Cariñena is vernoemd naar de gelijknamige stad en is gelegen in Aragon, vlakbij de hoofdstad Zaragoza. De streek Cariñena heeft ook de naam gegeven aan de druif die de Fransen Carignan noemen en in de rest van Noord-Spanje Mazuelo heet. De verschillende wijngaarden liggen in 14 verschillende gemeenten op een hoogte tussen de 400 en 825 meter.

De bodem in Cariñena 

De bodem in Cariñena bestaat veelal uit kalksteen met een rotsige ondergrond met veel kalk. In Cariñena heeft een continentaal klimaat met zeer warme zomers en koude winters met temperaturen tot -8 graden Celsius. Dat het een jaar niet regent is geen uitzondering. Irrigatie is in Cariñena hier dan ook noodzaak om voldoende water in de wijngaarden te krijgen.

Cariñena stond lange tijd bekend vanwege de zeer alcoholische wijnen die er geproduceerd werden. De wijnen hadden toen 18 of 19 procent alcohol en waren hierdoor niet geschikt voor consumptie, maar voor het versnijden van lichtere wijnen of voor de productie van wijnalcohol. Hier is gedurende de jaren '80 pas verandering in gekomen. 

Rode en witte druivensoorten


De blauwe druivensoorten die veel voorkomen in Cariñena zijn onder andere de Garnacha, Cariñena, Monastrel, Tempranillo en Cabernet Sauvignon. Witte druivensoorten die veel voorkomen zijn de viura, Garnacha Blanca, Parellada en Moscatel