• Lorem ipsum

Pfalz

De wijnregio Pfalz of zoals wij in Nederland zeggen "Palts" is gelegen aan het Haardtgebergte dit is een bergketen die vanuit de Vogezen doorloopt in Duitsland.

Toon:
Neiss That’s Neiss – Witte wijn
Neiss
That’s Neiss – Witte wijn
  • Smaak: Citrus & Boterig
  • Land: Duitsland
  • Druif: Blend
€17,45
Direct leverbaar
Toon:

Pfalz

De wijnregio Pfalz of zoals wij in Nederland zeggen "Palts" is gelegen aan het Haardtgebergte dit is een bergketen die vanuit de Vogezen doorloopt in Duitsland. Het gebied is droog en warm wat voor wijnbouw nodig is. In het verleden werd er veel nadruk gelegd op de massa productie van wijn gelukkig is dat tij gekeerd en wordt er in toenemende mate heerlijke witte kwaliteitswijn geproduceerd.

De Palts ligt in de deelstaat Rijnland-Palt en heeft maar liefst 225 vierkante kilometer aan wijngaarden voor witte wijn uit de Palts. Ongeveer zestig procent van de Palts wijn is wit en veertig procent is rood.

De streek is gelegen op de Boven-Rijnse Laagvlakte tussen het Paltserwoud en de rivier de Rijn. Gemiddeld ligt de streek zo’n 125 – 150 meter boven zeeniveau.

Geschiedenis van de Palts witte wijn

Waarschijnlijk waren er in de Palts tot de Romeinse overheersing al wilde inheemse druiven te vinden echter grootschalige wijnbouw is niet vast te stellen. Wel is er vanaf 100 voor christus wijnbouw geweest in ieder geval in de buurt van Wachenheim en Ungstein.

Tot de jaren zeventig is er met name veel bulkwijn geproduceerd met weinig aandacht voor kwaliteit. Vanaf de jaren tachtig hebben de wijnboeren langzaam maar zeker de omslag gemaakt naar een kwalitatieve en hoogwaardigere druiventeelt en natuurlijk het maken van betere Palts witte wijn.

Klimaat in de Palts

De Palts heeft meer dan 1800 zonuren en daarmee is het klimaat zowat Mediterraan. Door de beschutting van de wijngaarden voor de witte wijn uit de Palts is veel bescherming tegen eventuele vorst of wind. De weerkaatsing van het zonlicht in de Rijn zorgt weer voor extra zon. Hoewel er kans op vorst is gebeurd dit niet vaak.

De ondergrond voor de witte wijn uit Palts

De bodem in de Palts bestaat uit leem, zand, mergel en klei met wisselende samenstellingen. De ondergrond tussen Neustadt an der Weinstrasse en Bad Dürkheim heeft de beste ondergrond waardoor de wijnstokken hier meer mineralen en dus beter witte wijn uit deze kant van de Palts kunnen produceren. 

Druivenrassen die zijn toegestaan voor de Palts witte wijn

In de Palts zijn vijfenveertig witte druiven toegestaan. De meest bekende is de riesling druif die bijna een kwart van de aanplant voor zijn rekening neemt. De müller-thurgau is met tien procent een goede tweede. 

Al enige jaren zijn de Palts witte wijnen van de grauburgunder en weissburgunder in opkomst en verwacht wordt dat hier meer en meer witte wijnen van zullen worden geproduceerd in de komende jaren.

Leuke wijnfeesten in de Palts ter ere van de witte Palts wijn

Elk jaar vind er in Neustadt an der Weinstrasse een wijnfeest plaats er worden die dag in een gemoedelijke sfeer vele van de gemaakte Palts witte wijnen uitgeserveerd ter ere van de oogst van dat jaar. Er is een heuse spiegeltent en er wordt aan lange tafels gemoedelijk gedronken en gegeten. 

Cultuur van het drinken van witte wijn uit de Palts

Het serveren van witte wijn uit de Palts gebeurt niet alleen in een wijnglas. Lokaal worden er ook halve liter frisdrank glazen gebruikt om met toevoeging van koolzuur het lokale drankje Schorle te serveren. Dit glas heet een “Schoppenglas” Dit drankje wordt in de gehele streek wel gedronken.

De Duitse Weinstrasse loopt door de Palts 

Wijnliefhebbers weten dit al, maar de Duitse “Weinstrasse” loopt recht door de Palts heen. Over een lengte van 85km worden hier 130 wijndorpen met elkaar verbonden tot aan de grens met Frankrijk en de Elzas.

Met name de herfsttijd wanneer de lokale flora verkleurt in de zo typische rood oranje kleuren is een heerlijke tijd om deze prachtige route te rijden en de verschillende Palts witte wijnen te proeven.

Er wordt uiteraard niet alleen Palts witte wijn gemaakt in de streek ook worden er verschillende fruitsoorten geteeld. Een bezoek aan de lokale ruïnes in en rondom Neustadt en Landau is ook wat ons betreft een must.

Wist je dat – De Palts de meeste aanplant heeft van de riesling druif. Uiteraard voor de Palts witte wijn er staan er zo’n 5.000 m2.

Advies bij de aankoop van een witte wijn uit de Palts

De wijnregio de Palts is voor ons wijnkopers gelukkig al enige jaren geen onbekende meer en daarom hebben wij goede contacten in de Palts met de wijnboeren aldaar. Wij kunnen je dan ook goed adviseren met de aankoop van de Palts witte wijn. Heb je vragen en zijn de filters niet voldoende. Geen probleem bel, mail of whatsapp met Arjan en hij helpt je graag met het vinden van jou ideale witte Palts wijn. Bellen doe je op: 06 3861 2362