• Lorem ipsum

Navarra

De wijnstreek Navarra is gelegen ten noorden van wijnstreek La Rioja. De ligging aan de Atlantische Oceaan maakt de streek heel geschikt voor de aanplant van cabernet sauvignon en merlot. De hogere gedeeltes zijn daarentegen weer erg geschikt voor garnach

Toon:
Bodegas Camilo Castilla Moscatel Dulce – Goya 2 Jaar Gerijpt - Witte wijn
Bodegas Camilo Castilla
Moscatel Dulce – Goya 2 Jaar Gerijpt - Witte wijn
  • Smaak: Rozijnen & Koekkruiden
  • Land: Spanje
  • Druif: Muscaat
€9,95
Direct leverbaar
Toon:

Navarra

Naast het populaire en belangrijke wijngebied La Rioja, in het noorden van Spanje, ligt de wijnstreek Navarra. Het bergachtige gebied ligt tussen de Pyreneeën in het noorden en de Ebro rivier in het zuiden. Navarra is dan wel een stuk minder bekend dan zijn buurman, maar dat neemt niet weg dat ook hier witte wijnen van uitstekende kwaliteit vandaan komen. Het wijngebied heeft de laatste jaren erg zijn best gedaan om uit de schaduw van La Rioja te komen. Inmiddels is Navarra van een bescheiden wijnstreek uitgegroeid tot een indrukwekkende producent van goede witte wijnen.

Navarra kent een lange wijngeschiedenis die tot aan de Romeinen teruggaat. Al in de middeleeuwen produceerde Navarra wijn voor pelgrims die op weg waren naar Santiago. Aan het einde van de negentiende eeuw haalden veel Fransen hun wijn uit Navarra, nadat hun wijngaarden waren vernield door de druifluis. Totdat Navarra in 1892 zelf ook door de druifluis werd getroffen. Een groot deel van de 50.000 hectare aan wijngaarden ging daarmee verloren. De provinciale overheid subsidieerde gelukkig het herplanten van de druivensoorten op ziektebestendige onderstammen uit Amerika. Tegenwoordig ligt er ongeveer 20.000 hectare aan wijngaarden in Navarra.

Navarra wordt onderverdeeld in vijf gebieden: Tierra Estella, Valdizarbe, Baja Montaña, Ribera Alta en Ribera Baja. De wijngaarden in Navarra liggen op een hoogte van 250 tot 500 meter. Wat uniek is aan Navarra, is dat je er aspecten van zowel een continentaal als mediterraan en Atlantisch klimaat aantreft. In combinatie met het afwisselende landschap levert dit een diversiteit aan witte wijnen op.

Klimaat en ondergrond in Navarra


De drie gebieden Tierra Estella, Valdizarbe en Baja Montaña liggen langs de Ebro rivier en dichtbij de Pyreneeën. Dat is gunstig, want de wijngaarden liggen hier in een droog klimaat met een hoge vochtigheidsgraad. De temperaturen kunnen oplopen van -2 graden in de winter tot 28 graden in de zomer. Dit zorgt voor een optimale rijping van de druiven. Met als resultaat: behoud van de smaak en een goede zuurgraad van de witte wijnen.

In het centraal gelegen Ribera Alta is het warmer en droger. Hierdoor komen er soms periodes voor waarin er gebrek aan water is. In Ribera Baja is het nog droger, dat gebied kenmerkt zich door woestijnachtige gebieden en een zanderige bodem. Dat proef je ook terug in het robuuste karakter van de witte wijnen.

De bodemgesteldheid is min of meer in elk gebied gelijk, namelijk een zachte en vruchtbare bovengrond op een ondergrond van grind. De ondergrond van grind bestaat voornamelijk uit kalkhoudend vast gesteente dat uitstekend geschikt is voor het verbouwen van druivenstokken. In Navarra worden vooral frisse, droge witte wijnen geproduceerd.


Experimenteren met witte wijn in Navarra


In tegenstelling tot andere wijnstreken in Spanje, is Navarra op wijngebied minder traditioneel. Wijnproducenten in Navarra experimenteren met andere technieken, op het gebied van druivencomposities tot gistingstechnologie en rijpingsprocessen, zodat er steeds betere witte wijnen uit Navarra op de markt komen.

Onderzoeksinstituut EVENA in Navarra is opgericht door de Spaanse overheid en experimenteert al jaren met samenstellingen van verschillende druivenvariëteiten, gistingstechnieken, het mengen van diverse wijnen, rijping en ontwikkeling. Ook bestudeert het instituut op wetenschappelijke wijze de invloeden van het klimaat op de verschillende druivensoorten.

Voordeel van het instituut is dat de positieve resultaten die voortkomen uit de experimenten, worden doorgegeven aan de wijnproducenten in Navarra, die het op hun beurt weer doorgeven aan de wijnconsument. Het komt de witte wijnen in Navarra dus ten goede.


Witte druivensoorten in Navarra


In Navarra wordt de viura druif het meest gebruikt als het gaat om de productie van witte wijn. De viura druif komt uit de wijnstreek Catalonië en is de belangrijkste druivensoort voor witte wijn in Spanje. Na de uitbraak van de druifluis aan het einde van de negentiende eeuw, werd de druif pas echt bekend en volop aangeplant in het noorden van Spanje, waaronder dus ook in Navarra. Hier komen dan ook de beste witte wijnen van de viura druif vandaan. De viura staat in andere landen zoals Frankrijk ook wel bekend als de macabeo druif.

Andere witte druivensoorten die voorkomen in Navarra zijn moscatel, malvasia, viognier en garnacha blanca. De productie van witte wijn op basis van chardonnay neemt in populariteit toe, al bedraagt de totale wijnproductie van witte wijnen in Navarra niet meer dan tien procent.


Heerlijke witte wijn uit Navarra


Hoewel Navarra bekend staat om zijn rosé en rode wijn tegenwoordig uit het grootste deel van de wijnproductie in de wijnstreek bestaat, kom je er ook heerlijke witte wijnen tegen met een krachtig, robuust karakter.

Een witte wijn van de viura druif uit Navarra past perfect bij lichte gerechten zoals een salade of een stukje witvis. Daarnaast kun je de witte wijn ook prima schenken als borrelwijn. De witte wijn ruikt naar bloemen en heeft een frisse, fruitige smaak. Hierdoor smaakt de wijn heerlijk op een terras in de zon. Viura is een witte wijn die iedereen eigenlijk wel lekker vindt en dat maakt de wijn ook geschikt voor op een verjaardag of feestje. De witte wijnen zijn op hun best wanneer ze jong gedronken worden.

Malvasia is een rijpe, zoete wijn met frisse citruszuren en nootachtige smaken die je kunt drinken bij de sushi. De frisse chardonnays uit Navarre drinken heerlijk weg bij salades en schaal- en schelpdieren. Viognier heeft wat weg van chardonnay, maar is lichter en bloemiger van smaak. Deze witte wijn past bij gerechten als gebraden kip, kalkoen of zalm. Moscatel is een zoete, maar frisse dessertwijn die je kunt drinken bij gebak en desserts die niet al te zoet zijn.