• Lorem ipsum

Carménère wijn

De druif de carménère komt van origine uit de Gironde, de eerste vermelding dateerd van 1783 in de buurt van Bergerac in de Dordogne. De druif is een kruising van de cabernet franc en de gros cabernet deze laatste druif wordt momenteel niet meer verbouwd.

Toon:
Geen producten gevonden...

Carménère wijn

De druif de carménère die gebruikt wordt voor de populaire carménère rode wijn komt van origine uit de Gironde, de eerste vermelding dateert van 1783 in de buurt van Bergerac in de Dordogne. De druif is een kruising van de cabernet franc en de gros cabernet deze laatste druif wordt momenteel niet meer verbouwd. In de buurt van de Bordeaux was de carménère een lange tijd onderdeel van de bekend Bordeaux blend. Door de druifluis en het feit dat de carménère druif een moeilijk te telen ras is er langzaam maar zeker weinig overgebleven van de carménère druif in Frankrijk. Momenteel zijn er nog maar een paar hectare. Hoe anders is dat in Chili waar de carménère wijn zo ongeveer de nationale trots is. 

Bijzonderheden van de carménère druif

Deze krachtig groeier produceert een kleine opbrengst. De carménère druif rijpt een week of 4 later dan de merlot. Wanneer je de druif wat vroeger dan volrijp zou oogsten geeft hij een wijn met paprika en peper aroma bij zijn volle rijpheid veranderd dat richting chocolade en zwartfruit tonen de zuurgraad zal dan wel wat dalen.

Heerlijke carménère wijn uit Chili

Rode wijnland Chili produceert grofweg twee smaaktypes van carménère wijn de eerste is een lichte stijl carménère wijn die met een lichte vatrijping aroma’s heeft van rood fruit, groene peper, paprika en cacaopoeder. De tweede is een rijkere stijl carménère wijn die langer op het vat gerijpt is je vindt in deze carménère wijn aroma’s van blauwe bes, zwarte peper, chocolade, groen peperkorrel en karamel. 

Eigenlijk had de carménère wijn helemaal geen intrede moeten maken in Chili. De Franse wijnboeren dachten namelijk merlot meegenomen te hebben naar Chili. Gelukkig voor ons en hun hadden ze de twee druiven verwisseld en kunnen wij anno nu genieten van een rijke historie van de carménère wijn. 

Prachtige carménère wijn uit Noord-Chili

Het prachtige noorden van Chili wordt meer en meer een echte wijnstreek. Diverse nieuwe wijngaarden ontstaan voor onder andere de aanplant van de druiven voor de carménère wijn. De meest noordelijke wijngaarden liggen in de Valle de Elqui zo’n 600 kilometer van de hoofdstad Santiago. De belangrijkste druif is niet de carménère, maar met name de syrah en Chardonnay. 

Chileens erfgoed 

De eerste wijngaarden in Chili zijn aangeplant door Jezuïtische missionarissen de belangrijkste reden was er een eigen miswijn te maken. Het is geen geheim dat de missionarissen zelf de carménère wijn ook graag dronken op andere gelegenheden. Halverwege de 19e eeuw zijn er vervolgens druifstokken naar Chili en Argentinië overgebracht door de Franse wijnboeren vanwege de druifluis in Europa. Gelukkig heeft de druifluis nooit voet aan de grond gekregen in deze landen.

Smaakvolle carménère wijn uit Valle Central

De grootste en meeste wijngaarden bevinden zich rond en ten zuidwesten van de hoofdstaf Santiago. De valleien strekken zich daaruit van de Grote oceaan tot aan de Andes gebergte. Ook hier werden de eerste druifstokken voor onder andere de carménère wijn vanuit Bordeaux geïmporteerd. De cabernet sauvignon druif staat hier verreweg het meest aangeplant de merlot, syrah en carménère druiven nemen de rest van het areaal voor haar rekening. 

De streek is rijk aan verschillende microklimaten wat de diversiteit aan carménère wijnen ten goede komt. Een aantal kenmerken van de carménère wijn die hier vandaan komt zijn zwarte bessen en rood fruit aroma’s. De stad Santiago breidt dezer dagen behoorlijk uit wat betekend dat de oude wijngaarden rond de stad voor carménère wijn in gevaar komen. Er wordt dan ook momenteel uitbreiding gezocht hoger in de uitlopers van de Andes. Maipo alto is inmiddels overal ter wereld voor zijn beroemde carménère wijn. Het is koeler in Maipo alto en er valt weinig regen hierdoor moeten de wijnstokken extra hard werken om goede druiven voor de carménère wijn te maken. Dit komt de kwaliteit van de carménère wijn zeer ten goede.

Het wijnland Chili

Het land Chili is land en smal met een lengte van 4300 kilometer. Het land is gelegen in Zuid-Amerika aan de westkust. De wijngebieden waar onder andere de carménère wijn wordt gemaakt is ruim 1400 kilometer. Bijzonder aan het gebied is dat er naast veel hitte in de valleien ’s-Nachts ook veel verkoeling het land binnentrekt vanuit zee in de vorm van mist. In de zomermaanden kan het ruim 30 graden worden overdag om vervolgens ’s-Nachts weer te zakken naar een graden of 15. De wijngaarden waar de carménère wijn vandaan komt liggen in de valleien aan het begin van de Andes tot aan de strook land nabij de zee. De verschillende ondergronden en microklimaten zorgen voor de vele verschillende carménère wijn soorten. 

De carménère druif werd voor de merlot druif aangezien

De merlot druif is lange tijd voor de carménère druif aangezien. In de wijngaarden stonden de verschillende druiven naast elkaar aangeplant. Er werd door de lokale wijnboeren gedacht dat het ging om verschillende klonen van de merlot druif. carménère wijn werd dus gemaakt met de merlot druif en mogelijk vica versa. 

De Franse druivendeskundige Michel Boursiquot heeft na zijn onderzoek in 1994 de verschillen kunnen constateren en uitleggen aan de lokale wijnboeren. Het verschil in de twee druiven zit hem in het blad, de grootte van de druiven en de kleur van de jonge uitlopers. Naast deze belangrijke verschillen heeft de carménère druif er tot 3 weken langer voor nodig om te rijpen.

Wijnadvies voor jouw ideale carménère wijn

Wijnhandel GrapeWine.nl is de plek om jou zoektocht naar de ideale carménère wijn te starten en te eindigen. GrapeWine.nl heeft een ruim assortiment met prachtige carménère wijn geschikt voor diverse momenten en gelegenheden. De carménère wijn zijn voor jou met zorg uitgezocht en variëren van licht tot zwaar. 

De carménère wijn van Las Ninas bijvoorbeeld. De druiven voor deze carménère wijn worden allemaal met de hand geoogst en goed nagekeken voordat ze verwerkt gaan worden. Alleen de beste druiven voor deze carménère wijn worden geselecteerd. 

De carménère wijn van Pacifico Sur daarentegen is een veel lichtvoetiger carménère wijn. De wijn is zo gemaakt dat hij perfect bij de borrel kan worden ingezet. Heerlijke aroma’s van blauwe bes en iets cacao. 

Wijn spijs combinaties met de carménère druif

Een Carménère wijn laat zich uitstekend combineren met zachte kazen, pasta bolognese, biefstuk en eend. Vergeet de wijn niet te decanteren voor het beste resultaat. Carmenère wijn smaakt ook goed bij gerechten met pit, bijvoorbeeld chili con carne of burrito’s. Maar ook bij kazen als Cantal en oude Remeker. Jonge wijnen, bijvoorbeeld de Pacifico Sur met aroma’s van rood fruit en peper, vormen een mooie combinatie met spinazietaart en ratatouille.