• Lorem ipsum

Sangiovese wijn

Het ras sangiovese (bloed van jupiter) wordt voor het eerst rond 1600 in een boek van Giovanni Vettorio Soderini over wijnbouw in Toscane genoemd. Destijds was de naam nog Sangiogheto. Het is hoogst waarschijnlijk dat de naam komt vermoedelijk van sanguis

Toon:
Castello di Radda Granbruno Di Toscana - Rode wijn
Castello di Radda
Granbruno Di Toscana - Rode wijn
  • Smaak: Verfijnd & Kers
  • Land: Italië
  • Druif: Merlot
€12,45
Direct leverbaar
Castello di Radda Chianti Classico - Rode wijn
Castello di Radda
Chianti Classico - Rode wijn
  • Smaak: Kersen & Vanille
  • Land: Italië
  • Druif: Sangiovese
€17,45
Direct leverbaar
Tenuta Lapolzella  Elisabetta Rosso Umbria – Rode wijn
Tenuta Lapolzella 
Elisabetta Rosso Umbria – Rode wijn
  • Smaak: Stoofperen & Kruidig
  • Land: Italië
  • Druif: Sangiovese
€6,95
Direct leverbaar
Toon:

Sangiovese wijn

Het druiven ras sangiovese (bloed van jupiter) wordt voor het eerst rond 1600 in een boek van Giovanni Vettorio Soderini over wijnbouw in Toscane genoemd. Destijds was de naam nog Sangiogheto. Het is hoogstwaarschijnlijk dat de naam komt van sanguis Jovis (bloed van Jupiter), het verhaal gaat dat de monniken van Santacangelo di Romagna toevallig deze naam terplekke bedachten toen een bezoeker vroeg hoe de druif heette. Enkele bekende klonen van de Sangiovese druiven zijn de: Vino nobile di Montepulciano, prugnolo gentile, sangiovese grosso, brunello di Montalcino, nielluccio, rosso di Montepulciano, morellino, rosso di Montalcino, montefalco rosso, chianti en morellino di Scansano.  

Italiaanse rode Sangiovese wijn

Italië is verbonden met dit prachtige druiven ras zoals tomaten met pasta. Er wordt in een aantal streken in Italië rode wijn van de Sangiovese druif gemaakt Toscane is wel de belangrijkste. Wie kent er niet de Brunello di Montalcino rode wijnen, de Chianti rode wijnen, de Rosso di Montalcino rode wijnen, de Vino Nobile di Montepulciano rode wijnen uit Italië. Naast Toscane worden er ook in de wijnstreek Montefalco Rosso in Umbrië heerlijke rode Italiaanse wijnen gemaakt van de Sangiovese druif. Je vindt in de rode Sangiovese wijnen aroma’s van aalbes, geroosterde tomaat, framboos, braam en na houtrijping uiteraard tonen van vanille.

Australische rode Sangiovese wijnen

Het is even zoeken in Australië met al zijn prachtige bekende wijnen en druiven, maar ook de rode wijnen van de Sangiovese druif zijn gesignaleerd. Er is met name aan de voet van de “Victorian Alps” een vrij vergelijkbaar klimaat als in de Chianti streek. De lokale wijnmakers hebben dan ook rode wijn van de Sangiovese druif weten te maken.

Smaakvolle rode Sangiovese wijnen uit de rest van de wereld.

Naast Italië worden rode Sangiovese wijnen ook gemaakt in Argentinië, Frankrijk, Tunesië en de Verenigde Staten. De rode Sangiovese wijnen zijn in deze landen geen hoofdproduct, maar door de natuurlijke elegantie van deze druif kunnen we hem tegenwoordig dus op veel plekken vinden. Uiteraard zolang het maar niet te heet is daar houdt hij niet van.

Wat is de origine van de sangiovese druif?

Tot nog niet zo heel lang geleden werd aangenomen dat het gebied Toscane de oorsprong van dit ras was, echter in 2004 werd door DNA test aangetoond dat de Sangiovese een kruising tussen de druif ciliegiolo en de calabrese di montenuevo moest zijn. De eerste druif was te verwachten en was dus geen verbazing, want het is immers een Toscaanse variëteit, maar de grote verrassing is de tweede. Slechts een klein aantal soorten wijnranken zijn bekend van deze redelijk onbekende druif, die is ontstaan op een heuvel rondom de staf Napels, die de naam Montenuovo draagt. 

Brunello di Montalcino rode wijnen van de Sangiovese druif

In de duurste wijnstreek van de Wereld worden de Brunello di Montalcino rode wijnen gemaakt. De brunello zoals de lokale kloon hier heet is de aangewezen sangiovese kloon om deze levenselixer te maken. Voor de beste kwaliteit van de Sangiovese rode wijn te bereiken wordt er in eerste instantie al minder per hectare van geplukt dit om de intensiteit te verhogen. Een Brunello di Montalcino rijpt 4 jaar eikenhouten vaten alvorens hij zich een Annata rode Sangiovese wijn mag noemen en 5 jaar alvorens hij het predicaat Riserva krijgt. 

Om toch ook een betaalbare versie te maken is er ook de tafel rode Sangiovese wijn. Deze rode Sangiovese wijn heet de Rosso di Montalcino. Niet te verwarren met zomaar een glas rode wijn.

In de Chianti streek is de Sangiovese druif ook de aangewezen druif voor het maken van mooie rode Sangiovese wijn. De sangiovese druif heeft hier lokaal ook nog meerdere klonen met elk hun eigen smaakprofiel. 

Een betrekkelijk onbekend rood wijngebied voor de Sangiovese druif is Carmignano. Carmignano ligt ten noordwesten van de stad Florence. Wijnbouw gebeurt hier al sinds de 16e eeuw nadat Catherine de Medici koningin van Frankrijk werd. De rode sangiovese wijnen worden hier vaak aangevuld met merlot of cabernet sauvignon net naar de smaak van de wijnmaker. De rode wijnen worden verkocht als Barco Reale di Carmignano.

Smaakvolle Sangiovese rode wijnen uit Umbrië

De rode wijnen uit Umbrië zijn niet de bekendste rode Sangiovese wijnen ter wereld, maar er is zeker wel mooie rode wijn te vinden. Er worden in Umbrië prachtige mooie rode bewaarwijnen gemaakt van de Sangiovese druif. 

Hoe groeit de Sangiovese rode druif?

De Sangiovese druif is een sterker groeier die gevoelig is voor de grauwe schimmel vanwege de dunne schil. De sangiovese druif is langzame groeier waardoor hij laat tot rijping komt. De Sangiovese druif kan goed tegen de extreme hitte. De wortels van de Sangiovese druif kunnen tot zeer diep in de grond gaan. Het liefst heeft Sangiovese druif een leemachtige grond. De rode wijnen van de Sangiovese druif hebben een gemiddelde diepe kleur, behoorlijk van zuren. De tannine kan zeer variëren de wijnmaker heeft hier veel invloed op tijdens het maken van de rode wijn van de Sangiovese wijn.

De oorsprong van de Sangiovese druif is niet zoals tot eerder werd aangenomen Toscane, maar Napels. Het is zoals is aangetoond een kruising tussen de Ciliegiolo en de Calabrese di Montenuovo. De eerste wekte geen verbazing, want is immers een Toscaanse variëteit, maar de grote verrassing is de tweede. Slechts een klein aantal soorten wijnranken zijn bekend van deze redelijk obscure druif, Montenuovo draagt. Leuk om te vertellen is dat deze heuvel relatief jong is en werd in één nacht gevormd door een vulkanische uitbarsting in 1538.

Hoe combineer ik Sangiovese rode wijnen met spijs?

Een jonge rode wijn van Sangiovese druiven laat zich prima combineren met pizza en pasta's. De body van de rode wijnen kan goed mee met de tomatensausen en de volle smaken. Een oudere houtgerijpte Sangiovese rode wijn bijvoorbeeld een Brunello di Montalcino kan goed met gerechten met eend, rund en truffel in de hoofdrol.