• Lorem ipsum

Rode wijn uit de Bourgogne

"De tuin van god" zo noemde ooit een paus dit heerlijke land. Het gebied kent vijf wijndistricten te weten van noord naar zuid; Chablis, Côte d'Or, Chalonnais, Mâconnais en Beaujolais.

Toon:
Domaine Jean Fery & Fils   Vosne-Romanée – Aux Réas - Rode wijn
Domaine Jean Fery & Fils  
Vosne-Romanée – Aux Réas - Rode wijn
 • Smaak: Complex & Verfijnd
 • Land: Frankrijk
 • Druif: Pinot Noir
€99,45
Direct leverbaar
Domaine Jean Fery & Fils   Morey-Saint-Denis Champs de la vigne - Rode wijn
Domaine Jean Fery & Fils  
Morey-Saint-Denis Champs de la vigne - Rode wijn
 • Smaak: Rijpe kers & Delicaat
 • Land: Frankrijk
 • Druif: Pinot Noir
€50,45
Direct leverbaar
Domaine Jean Fery & Fils   Corton Les Chaumes – Grand Cru - Rode wijn
Domaine Jean Fery & Fils  
Corton Les Chaumes – Grand Cru - Rode wijn
 • Smaak: Geconcentreerd & Aarbei
 • Land: Frankrijk
 • Druif: Pinot Noir
€109,95
Direct leverbaar
Domaine Jean Fery & Fils   Savigny-Les-Beaune Sous la Cabotte - Rode wijn
Domaine Jean Fery & Fils  
Savigny-Les-Beaune Sous la Cabotte - Rode wijn
 • Smaak: Rijp fruit & Bosaardbei
 • Land: Frankrijk
 • Druif: Pinot Noir
€42,45
Direct leverbaar
Toon:

Rode wijn uit de Bourgogne

"De tuin van god" zo noemde ooit een paus dit heerlijke land. Het gebied kent vijf wijndistricten te weten van noord naar zuid; Chablis, Côte d'Or, Chalonnais, Mâconnais en Beaujolais. Het klimaat is in de zomer zeer warm en de winters streng. Al sinds de tijd van de romeinen wordt er wordt aan wijnbouw gedaan in de streek. Na de Romeinen pakt Karel de Grote het in 800 n.c. verder op. Tijdens de regeerperiode van hertogen van Valois in de Bourgogne ( 14e en 15de eeuw n.c. ) kregen de rode Bourgogne wijnen een wereld status en werden ze op alle grote hoven in Europa gedronken.

Geschiedenis van de Bourgogne rode wijn

Al sinds de tijd van de Romeinen heeft de Bourgogne streek grote invloed op de wijnwereld. De Romeinen stichtte vele vestigingen in de streek zo werd er een vestiging gesticht in Dijon, Auxerre en Beaune. De Bourgogne wijnen konden mede door het goede wegennet worden exporteert over alle delen van het Romeinse rijk. 

Na de val van het Romeinse rijk vele Germaanse stammen het gebied binnen en vernietigde nog genoeg alle wijnstokken. Rond 600 na christus werd er weer langzaam door de monniken begonnen met het aanplanten van de wijnstokken. Dit om Bourgogne wijn te maken voor de kerkdiensten. 

In de elfde en twaalfde eeuw hebben de Cisterciënzer en Benedictijnerkloosters ervoor gezorgd dat de wijnbouw in de Bourgogne systematische en professioneel werd opgepakt.

Echte faam werd er in de 14e en 15e eeuw bereikt ten tijde van de hertogen van Valois zij waren zo invloedrijk en militair succesvol dat zelfs de Chablis wat tamelijk noordelijk is gelegen ook werd toegevoegd aan deze mooie streek.

De Bourgogne streek

De Bourgogne streek is gelegen in het oosten van Frankrijk op ongeveer het midden van het land. Van de Chablis naar de Beaujolais is de streek 250 km breed. In dit gehele gebied worden de prachtige en beroemde Bourgogne wijnen gemaakt. Elk van deze gebieden heeft ook weer zijn eigen typische Bourgogne rode wijn. Dit komt doordat de ondergrond en klimaten van de streken zeer variëren van noord tot zuid. 

Totaal zijn er vijf streken: Chablis, Côte d’Or, Chalonnais, Mâconnais en Beaujolais. Het gebied kent een landklimaat met hete zomers en strenge winters. Hoe zuidelijker de wijngaarden liggen hoe meer invloed de Middellandse zee heeft op de wijngaarden en het klimaat.

Rode Bourgogne wijn uit de Chablis

Tussen Parijs en Beaune ligt het departement Yonne met zijn droge Bourgogne witte wijnen. De ondergrond in deze streek is gevormd enkele honderden miljoenen jaren geleden toen de Parijse zee zich uitstrekte tot dit gebied. De vele fossiele zorgen voor een kalkachtige ondergrond dit pittige witte Bourgogne wijnen oplevert. De rode Bourgogne wijn worden hier bijna niet gemaakt. Dit komt omdat de witte wijnen nu eenmaal de mooiste resultaten opleveren.

Smaakvolle Bourgogne wijn uit de Côte d’Or

Gouden heuvelrij betekend deze streek althans dat denken een hoop mensen. De echte vertaling is Côte de Orient wat oostelijke helling betekent. De wijngaarden liggen tussen Dijon en Maranges.

De onderverdeling in de streek is ook een niet onbelangrijk feit zo heb je de Côte de Nuits en de Côte de Beaune. De wijnstokken van de Côte de Nuits liggen op een 20 kilometer smalle strook die allemaal op het zuidoosten gelegen zijn. De enige aangeplante en toegestane druif is hier de pinot noir. 

Enkele beroemde dorpen uit deze Bourgogne streek zijn: Gevrey- Chambertin, Morey-Saint-Denis, Chambolle-Musigny, Vosne-Romanée en Vougeot.

De Côte de Beaune is een strook die 25 kilometer lang is en begint bij Ladoix en eindigd voorbij Santenay. De meeste wijngaarden zijn op de oostelijke kant aangeplant. Hier worden zowel rode als witte Bourgogne wijnen gemaakt van de chardonnay en pinot noir druif.

Enkele beroemde dorpen zijn: Beaune, Aloxe-Corton, Pommard, Volnay, Meursault, Puligny-Montrachet, Chassagne-Montrachet en Côte de Beaune villages

Beroemde rode Bourgogne wijn uit de Côte Challonaise 

De Côte Challonaise begint in het zuiden van de Côte de Beaune en bestaat uit hellingen en dalen. De wijngaarden voor de Bourgogne wijn staan aangeplant op de hellingen richting het zuiden, zuidoosten en zuidwesten. De ondergrond in deze streek voor de Bourgogne wijn bestaat uit kalksteen en klei.

Smaakvolle Bourgogne wijnen uit de Mâconnais

De Mâconnais is een grote wijnstreek met ruim 7000 hectare aan wijngaarden. De wijngaarden zijn gelegen rond de steden Mâcon en Tournus. De kalkrijke ondergrond ligt op een hoogte van ruim 600 meter boven zeeniveau. Naast kalk kom je ook veel vuursteen en kiezel tegen in deze Bourgogne wijnstreek.

Je vindt in de Mâconnais drie druiven: chardonnay goed voor zo’n 85% van de aanplant, de gamay noir á jus blanc zo’n 7% en de pinot noir zo’n 8%. Er worden jaarlijkse enkele tientallen miljoenen flessen witte wijn gemaakt

Prachtige Bourgogne rode wijn uit de Beaujolais

Dit mooie Bourgogne wijngebied kent vele panoramische uitzichten. Het gebied strekt zich zo’n 90 km uit vanaf Mâcon tot aan Lyon. De Bourgogne streek dankt haar naam aan de stad Beaujeu. Door de ligging zo dicht bij de Middellandse zee is het hier aanmerkelijk warmer dan in andere streken in de Bourgogne.

Alle rode Bourgogne wijnen worden geproduceerd van één druif de gamay noir á jus blanc.

In het Noorden van deze Bourgogne streek komen de beste wijnen vandaan. Namen als Fleurie, Saint-Amour, Morgon, Moulin-á-Vent staat synoniem voor de beste kwaliteit Bourgogen rode wijnen uit deze streek.

Welke wijn classificaties zijn er in Bourgogne?

Sinds 1937 bezit de Bourgogne een eigen Appelation Contrôlée die bestaat uit de volgende vier niveaus de eerste is de Appelation Régionales - Deze wijnen kunnen uit de gehele regio komen. De tweede is de Appelation Villages - Deze Bourgogne wijnen komen uit het dorp welke vermeld is op de fles. De derde is de appelation de Climats - Deze rode Bourgogne wijnen, enkele honderden in getal mogen naast de naam van het dorp ook de wijngaard vermelden. Er zijn zelfs wijngaarden die de classificatie "Premier Cru mogen vermelden daarnaast. En als laatste is er de Appelation Grand Crus - Dit zijn de absolute topwijnen van de streek. Bekende namen zijn Romanée Conti en Le Montrachet

Welke druiven worden er gebruikt voor de rode Bourgogne wijnen?

In de Bourgogne wordt witte wijn gemaakt van de chardonnay en aligoté en voor de rode wijnen wordt gebruik gemaakt van; pinot noir en gamay.