• Lorem ipsum

Rode wijn uit Stellenbosch

De regio bekend om zijn Stellenbosch wijn is persé het grootste wijngebied van Zuid-Afrika, maar biedt wel een constante kwaliteit.

Toon:
Geen producten gevonden...

Rode wijn uit Stellenbosch

De wijnregio Stellenbosch is de meest gefotografeerde regio van Zuid-Afrika. De regio bekend om zijn Stellenbosch wijn is persé het grootste wijngebied van Zuid-Afrika, maar biedt wel een constante kwaliteit. De Stellenbosch rode wijn wordt gemaakt aan de voet van de Simonsberg. Doordat Stellenbosch gelegen is in een baai genaamd Valsbaai worden de wijngaarden voorzien van een koele bries uit Atlantische oceaan.

Naast de vele wijngaarden kan je ook uitstekend genieten van een heerlijk diner of gewoon een fantastisch uitzicht in Stellenbosch. 

Geschiedenis van de rode wijn uit Stellenbosch

Al sinds 1659 met de komst van Jan van Riebeeck naar Zuid-Afrika wordt er wijn gemaakt in Zuid-Afrika. Natuurlijk was de eerste rode wijn waarschijnlijk weinig bijzonder en was Jan van Riebeeck vooral blij dat er wijn was de historie is er zeker terug te vinden en zeker in Stellenbosch. 

Stellebosch kent een enorme variëteit aan verschillende microklimaten voor het maken van Stellenbosch wijn. Zo zijn er wijngaarden gelegen op de verschillende heuvel en bergen bijvoorbeeld, Simonsberg, Helderberg en Drakensteinberg of op de vlakte er tussenin. Door extreme hitte is irrigatie echt noodzakelijk in Stellenbosch. 

Na een moeilijke periode voor de Zuid-Afrikaanse wijnbouw begin 20e eeuw is er langzamerhand steeds meer geïnvesteerd in nieuwe technieken en ook in andere druivenrassen zoals bijvoorbeeld de bekende Europese rode wijn rassen merlot, cabernet sauvignon en shiraz. Deze rode druiven zijn vanwege hun geschiktheid voor watervasthoudende grond op basis van graniet en klei zeer geschikt voor het maken van Stellenbosch wijn.

Stellenbosch wijn zoals de rode wijn lokaal graag genoemd wordt gemaakt in subregio’s “Wards” genaamd. In de Wards zijn weer specifieke eisen gesteld aan de druivensoorten en het maken van de wijn zodat er een terroirwijn gemaakt kan worden die herkenbaar is voor de buitenwereld. Wanneer er dus een War vermeld staat op de fles betekent dit een betere kwaliteit wijn dan zonder.

Bijzonderheden van Stellenbosch rode wijn

Rode Stellenbosch wijn kan zich echt kenmerken door zijn kracht, elegantie, verfijning en diepgang. Door deze kenmerken is de Stellenbosch wijn dan ook al jaren een favoriete wijn van vele Europeanen. 

Druivensoorten van Stellenbosch rode wijn

In Stellenbosch wordt voornamelijk wijn gemaakt van de cabernet sauvignon, Cabernet Franc, Merlot, Shiraz en Pinotage, Stellenbosch wijn is zeer bekend om de hoge kwaliteit rode blends, waarvan de meeste gerijpt zijn op eikenhout.

Klimaatomstandigheden in Stellenbosch

Stellenbosch wijn wordt gemaakt in omstandigheden die wijn graag heeft. Niet te warm, goede ondergrond met vele mineralen en afwisseling. Met name de hellingen van de bergen lenen zich perfect voor het maken van Stellenbosch wijn. De hoogte zorgt namelijk voor koelte en frisheid en ook dat de zon niet al te fel is.

Over de stad Stellenbosch

Stellenbosch stad heeft slechts 20.000 inwoners niet veel als je bedenkt hoeveel beroemde wijnen eruit deze streek komen. De naam heeft Stellenbosch te danken aan de Franse Hugenoten die eind 1687 opzoek waren naar een toevluchtsoord nadat ze in Frankrijk vervolgd werden.

Door hun ervaring in de winbouw werden er al snel grote wijnboerderijen aangeplant en kon de productie van Stellenbosch wijn beginnen.

De stad Stellenbosch bekend om zijn Stellenbosch wijn staat bekend om zijn eeuwen oude ijkenhuisjes. Dit is prachtig gezicht en zeer het bekijken waard.  Naast Stellenbosch wijn wordt er nog een mooi product gemaakt in Stellenbosch namelijk chocolade.

Wijnroute Stellenbosch wijn

Ben je een echte wijnreiziger dan is een bezoek van Zuid-Afrika en dan in het bijzonder Stellenbosch een absolute must. De mooiste en bekendste wijnroute ligt namelijk in en rond het studentenstadje Stellenbosch aan de eersterivier. 

Stellenbosch is na Kaapstad de oudst gestichte stad in Zuid-Afrika een leuke stop tijdens jouw trip is dan de wijnboerderij van Lanzerac dit is de oudste wijnboerderij van Zuid-Afrika en hier kan je zeer goede Pinotage rode wijn proeven. Vervolgens raden wij je aan om het wijnlandgoed van Longridge aan de voet van de Helderberg te bezoeken naast wijn proeven kan je hier ook heerlijk eten.

In de buurt van Longridge kan je ook Babylonstoren bezoeken wat je een leuk idee geeft hoe een historische Kaapse boerderij eruit heeft gezien.

Wist je dat?

Stellenbosch is de laatste jaren uitgegroeid tot het belangrijkste en dichtstbevolkte wijngebied van Zuid-Afrika. Doordat de streek zo vooropliep zijn er ook veel belangrijke instituten gevestigd zoals de universiteit van Stellenbosch die zelfs een aparte afdeling heeft voor viticultuur en oenologie – Het maken van wijn -. Op de proefboerderijen worden hier nieuwe druivenrassen getest en de nieuwste wijnen worden hier geproefd. 

Het doel is om Stellenbosch wijn, maar ook al andere wijnsoorten en gebieden in Zuid-Afrika door te ontwikkelen en verder te promoten.