• Lorem ipsum

Gewürztraminer

Van origine is de gewürztraminer familie van de traminer druif. Die zijn oorsprong vindt in het noordoostelijke dorpje Tramin in Italië. Bekende familie van de druif is de riesling druif.

Toon:
Geen producten gevonden...

Gewürztraminer

De gewürztraminer druif behoort tot de witte druivensoorten. Er wordt vanwege zijn blauwroze kleur ook wel de naam rode traminer gegeven aan de druif. Van origine is de gewürztraminer familie van de traminer druif. Die zijn oorsprong vindt in het noordoostelijke dorpje Tramin in Italië. Bekende familie van de druif is de riesling druif.

Bijzonderheden van de Gewürztraminer druif

De veelzijdige gewürztraminer druif komt over de gehele wereld voor, maar is vooral bekend als witte wijn uit de Elzas. De gewürztraminer witte wijn kan zowel droog als zoet zijn. De droge gewürztraminer witte wijn heeft een rijke olieachtige aroma dat soms de neiging heeft om zoet aan te doen. De zoet gewürztraminer wijn wordt in de Elzas gemaakt van late oogst gewürztraminer druiven. Deze sélection de Grains Nobles druiven worden met edele rotting geproduceerd tot witte wijn. De term Vendanges Tardives betekend late oogst en dat is nodig om de druiven de zoete suiker gehaltes te geven.

Gewürztraminer witte wijnen die gemaakt worden van de gewürztraminer zijn zeer parfumachtig en bijzonder. Ze hebben altijd een kruidige en krachtige geur, dito volle smaak waar vaak iets van lychees in te herkennen valt. 

De gewürztraminer witte wijn die van deze druif gemaakt wordt laat zich goed combineren met kruidige gerechten, zoals met Elzasser zuurkool en met de Japanse keuken

Heerlijke Elzas Gewürztraminer wijn

De Elzas is één van de meest zonnige wijnstreken van Frankrijk. De Gewurztraminer wijngaarden liggen ingeklemd tussen de Vogezen en de Rijn in het oosten. Door de Elzas loopt de wijnroute die zeker in oktober een feest voor alle zintuigen is om door heen te rijden. De verkleuring van de bomen en de inmiddels te proeven nieuwe oogst bij de wijnboeren in de Elzas is dan een bijzonder fijne en leuke ervaring.

De Gewurztraminer witte wijn is de meest herkenbare druif uit de Elzas. Het woord Gewürz staat in het Duits voor kruidig, wat zeer herkenbaar kenmerk is voor deze geurige gewurztraminer witte druif. 

Bij Gewurztraminer witte wijn stuift de geur van mango, lychee en rozen werkelijk het glas uit. Alle zintuigen worden geprikkeld en vermaakt.

De Gewurztraminer d’Alsace witte wijn is te herkenbaar aan de aroma’s van zoet en rijp fruit en een volle parfumachtige smaak. Deze Gewurztraminer witte wijnen zijn geen wijnen voor mietjes. De Gewurztraminer witte wijn laat zich prima combineren met gerechten met pit. Denk aan een Thaise curry, maar denk ook aan blauwe kazen.

Een klassieke combinatie in de Elzas is een Gewurztraminer witte wijn met munsterkaas, vaak geserveerd met wat brood erbij.

Smaakvolle Gewürztraminer witte wijn uit Duitsland

De Duitse Gewürztraminer witte wijnen hebben een verleidelijke rozengeur. Dat klinkt al goed hé! De teelt van de Gewürztraminer druif gaat al eeuwen terug momenteel wordt er in de wijnregio de Palts zelfs 350 hectare van deze top druif aangeplant. 

Al in documenten uit de 16e eeuw blijkt dat de druif het al goed deed in Duitsland.

Wist je dat?

Dat er zelfs in Oekraïne Gewurztraminer witte wijn wordt gemaakt.

En dat..

Dat de volgende termen vermeld op het etiket iets bijzonders betekenen zo worden de Vendange Tardives Gewurztraminer witte wijnen apart verkocht dit betekent letterlijk ‘late oogst’. De druiven worden later dan normaal geplukt en zijn dan ook lekker rijp en soms zelfs aangetast met de goede botrytis schimmel.

De term Selection de Grains Nobles betekent letterlijk ‘selectie van edele druiven’. Deze wijn wordt uitsluitend gemaakt van druiven die aangetast zijn met botrytis. 

Dat levert smaakvolle, maar ook zeer prijzige dessertwijnen op. De druiven worden met de hand geplukt én ook met de hand gesorteerd. Heel tijdrovend. Alleen de aangetaste, beste druiven gaan door naar de persing. 

En dat..

Dat kleur van de Gewurztraminer druif je redelijk op het verkeerde been kan zetten. De kleur van Gewurztraminer druif is dan ook niet wit, maar lichtroze. Ok alle druivensap is wit, maar de kleur van de druif doet toch wat met je perceptie over een wijn of druif. 

Hoe dan ook de kleur van de druif verklaart dan in ieder geval de diepe aromatische en soms koperachtige smaken van de Gewurztraminer witte wijn. 

Advies bij het kopen Gewurztraminer van wijn

Wijnhandel GrapeWine.nl heeft voor jou een heerlijke selectie Gewurztraminer witte wijnen klaargezet. De Gewurztraminer witte is witte wijn waar je van moet houden de volle smaken en parfumachtige aroma’s van lychees en rozen zijn niet voor eenieder weggelegd, maar dat hoeft ook niet wij weten dat hij fantastisch is en daarom helpen we je graag aan je jouw beste keus Gewurztraminer witte wijn. Wil je advies bij de aankoop van witte Gewurztraminer wijn mail, bel of whatsapp dan met Arjan voor persoonlijk advies. 

Heerlijke Wijn spijs combinaties met de Gewurztraminer witte wijn

Gewurztraminer witte wijn is goddelijk in combinatie met vietnamees eten, curries en ander spicy food. De zoete aroma’s laten zich ook perfect bij krachtige kazen combineren. Je kan verschillende stijlen Gewurztraminer witte wijn vinden in het wijnschap laat je daarom adviseren als je een specifiek gerecht hebt of wilt gaan maken.

Als je kruiden wil toepassen in Gewurztraminer witte wijn denk dan vooral aromatische kruiden die veel in de Oosterse en Afrikaanse cultuur voorkomen zoals: rode peper, kaneel, gember, madras curry, soyasaus, sesam, shalotten, limoenblad, koriander en komijn.

Wanneer je met groente wilt werken met Gewurztraminer witte wijn denk dan aan aubergine, paprika of wortel. Ook lekker zijn geroosterde groente zoals, artisjok.

Wist je dat, alle zeven druivensoorten uit de Elzas zoals de: Sylvaner, Pinot Blanc, Muscat, Pinot Gris, Gewurztraminer, Riesling en Pinot Noir zich perfect lenen voor aziatische keuken.

Dat is natuurlijk wel gek gezien de grote afstand tussen de twee gebieden, maar het klopt je zal nooit zoveel genieten van deze Gewurztraminer witte wijnen als met aziatische gerechten en uiteraard andersom.