• Lorem ipsum

Umbrië

De streek Umbrië heeft geen kust die de temperatuur enigzins kan verkoelen in de zomer vandaar dat de wijnbouw met name plaats vindt op de hoger gelegen delen van de Apennijnen die Umbrië scheidt van Le Marche.

Toon:
Tenuta Lapolzella  Grechetto – Colli Martani - Witte wijn
Tenuta Lapolzella 
Grechetto – Colli Martani - Witte wijn
  • Smaak: Groene appel & Amandel
  • Land: Italië
  • Druif: Grechetto
€7,95
Direct leverbaar
Toon:

Umbrië

Umbrië is een witte wijn regio die geen kust heeft. De zomerse hitte die kunnen ontstaan in de zomer zijn dan ook gevaarlijk voor eventuele druiventeelt in de valleien. Om deze hitte voor te zijn hebben de lokale inwoners hun wijnbedrijven op de heuvels waar de koelere luchten kunnen zorgen voor frisse witte wijnen met voldoende zuren en structuur. 

De Apennijnen die dwars door Italië en dus ook Umbrië lopen zorgen voor deze heuvels. 

De Orvieto witte wijn is de populairste wijn van Italië de witte wijn wordt gemaakt van de procanico druif wat een kloon is van de trebbiano druif. De Orvieto is fris en strak met mooie aroma’s.

Naast de Orvieto witte wijn worden er ook mooie witte wijnen gemaakt van de grechetto druiven. Naast de traditionele druiven worden er ook prachtige witte wijnen gemaakt van de bekende druiven zoals de chardonnay en sauvignon blanc.

Verder is Umbrië een schitterende plek ook om te zijn. De oude middeleeuwse stadjes doen je teruggaan in de tijd en dat in combinatie met een mooi glas witte Umbrië wijn op het terras. Heerlijk!

Geschiedenis van de witte wijn regio Umbrië

Umbrië is door de eeuwen heen in de handen geweest van verschillende machthebbers geweest. Om te beginnen hebben de Etrusken hun stempel gedrukt op de regio en vervolgens de Romeinen. Vanaf de zestiende eeuw kwam Italië qua ontwikkeling met uitvinders als Davinci en andere kunstenaars ook Umbrië werd toen kreeg in die tijd de wind in de rug. 

Vanaf 1860 is Italië een koninkrijk en behoord ook Umbrië hiertoe. Anno nu wordt er ruim één miljoen liter witte wijn geproduceerd door de trotse wijnboeren tezamen. Dit gebeurt op 16.000 hectare.

Ondergrond en klimaat in Umbrië

In Umbrië is een gematigd continentaal klimaat met overduidelijke invloeden van het nabijgelegen Trasimenomeer. De witte Umbrië wijnen groeien op een ondergrond van zandsteen, kalk, klei en lavasteen.

Druivensoorten voor de rode Umbrië wijnen

Witte wijn uit Umbrië bestaat veelal uit de trebbiano, grechetto, chardonnay en zelfs riesling druiven.

Smaakvolle witte wijn uit Colli Martani

Deze afgebakende wijn regio ligt in zijn geheel in de regio Montefalco en heeft veel succes met zijn witte wijnen van de chradonnay, sauvignon blanc, grechetto en trebbiano druiven.

Heerlijke witte Umbrië wijn uit de DOC Orvieto

Voor Umbrië is Orvieto een belangrijke streek. De DOC-oprichting dateert alweer van 1971 en heeft een belangrijke voortrekkersrol gehad in de verbetering van de kwaliteit van de witte wijnen in Umbrië. 

De witte wijnen worden gemaakt van minimaal zestig procent trebbiano en grechetto druiven aangevuld met ander druiven rassen. De streek kent twee klasse de eerste is de gewone Orvieto witte wijn zonder toevoegingen en de tweede is de Orvieto Superiore deze witte wijn heeft een iets hoger alcoholpercentage en heeft meer intensiteit qua aroma’s.

Naast de droge witte Orvieto wijnen zijn er ook zoet varianten de eerste heet daarvan Vendemmia tardiva en wordt gemaakt van laat geoogste druiven de tweede soort is de muffa nobile die gemaakt wordt van druiven die de edele rotting hebben ondergaan. (Botrytis cinerea)

Wijnroute door Umbrië 

Wil je de witte Umbrië wijnen in het wild proeven dan kan dat natuurlijk! Onze tip is om de route Strada dei Vini af te rijden. Deze mooie wijnroute leidt je langs mooie oude stadjes en prachtige gebieden. Naast het natuurschoon vind je dan onderweg een aantal enthousiaste wijnboeren waar je kan proeven.

Geweldige witte Umbrië wijnen uit Colli del Trasimeno

Door het plaatsen van een dam eind twintigste eeuw is de streek veel veranderd qua temperatuur en klimaat. De dam in rivier Tiber zorgde voor stabiele een elektriciteitstoevoer voor de regio en dat was dan ook de belangrijkste reden.

Als bijvangst werd de streek koeler en milder waardoor de pinot grigio druif zich hier veel beter ging thuis voelen. 

Wijn spijs in met de witte wijnen uit Umbrië

In Italië is natuurlijk veel keuze in lokale heerlijkheden. Wat ons betreft kan je de witte Umbrië wijnen heerlijk combineren met de Italiaanse hammen, pizza en pasta. Wat ook heel lekker is in combinatie is de bruchetta met ingewreven knoflook.

Qua pasta raden we je aan om een boerse pasta te kiezen die lokaal heel gebruikelijk zijn bijvoorbeeld met linzen, bonen en groenten.

De DOC/ DOCG streken voor de witte Umbrië wijnen  

In Umbrië vindt vier verschillende wijnregio’s te weten: Orvieto, Torgiano, Montefalco en Colli del Trasimeno

Advies bij de aankoop van smaakvolle witte Umbrië wijn

Het prachtige Umbrië en haar heerlijke witte wijnen zijn voor vele van ons geen geheim meer. Ben je wat minder bekend met deze heerlijke witte wijnen uit Umbrië laat je dan door ons adviseren. Er is veel keuze in deze oude wijnstreek en onze kennis kan daarom het verschil maken. 

Wil jij advies bij de aankoop van de meest heerlijke rode Umbrië wijnen aarzel dan niet en bel, mail of whatsapp met Arjan. Je kan Arjan bereiken op: 06 3861 2362 of via de mail op: [email protected]