• Lorem ipsum

Rode wijn uit La Mancha

La Mancha is de grootste DO van geheel Spanje. De meeste wijnen uit deze streek staan er echter helaas om bekend om niet al te geweldig te zijn. Niet gek dat veel druiven hier ook geteeld worden voor het maken van distilaten en/of Sangria. Je kan in La Ma

Toon:
Señorío de Iniesta Sí Tempranillo Organic - Rode wijn
Señorío de Iniesta
Sí Tempranillo Organic - Rode wijn
  • Smaak: Pruimen & Kers
  • Land: Spanje
  • Druif: Tempranillo
€8,45
Direct leverbaar
Tinedo JA! - Rode wijn
Tinedo
JA! - Rode wijn
  • Smaak: Rood fruit & Kruidig
  • Land: Spanje
  • Druif: Tempranillo
€8,95
Direct leverbaar
Toon:

Rode wijn uit La Mancha

De Spaanse streek La Mancha is de grootste DO in Spanje. In de streek zijn veel jonge en getalenteerde wijnmakers gevestigd, die continu op zoek zijn naar innovaties om nog betere kwaliteitswijn te maken. La Mancha wijn staat bekend als mooie kwaliteitswijn die tegelijkertijd voordelig is. Vooral rode wijn uit La Mancha is erg in trek. Vaak gemaakt van de hoge kwaliteit tempranillo-druif en fris en fruitig van smaak. En afkomstig van wijnstokken met een uitstekende gezondheid.

Bij GrapeWine.nl vind je verschillende rode wijnen uit Spanje, en de rode wijn uit La Mancha mag daarbij zeker niet ontbreken.

La Mancha wijn    

Ooit stond La Mancha vooral bekend om zijn bulkwijn. Wijnboeren in deze regio beperkten zich destijds tot het aanplanten van de airéndruif, die op zich weinig karakteristiek is. Hier kwam in de jaren ’70 verandering in. Tegenwoordig komen er juist goede en smaakvolle wijnen uit deze streek, voornamelijk rode wijnen. In totaal is 75% van de wijn uit La Mancha rood, 21% is wit en 4% is rosé.

Door de lage grondprijs zijn sinds de jaren ’70 meer grote wijnbedrijven zich gaan vestigen in La Mancha. Zij investeren veel in onder andere nieuwe teelttechnieken en het aanplanten van kwaliteitsdruiven. Dit alles heeft gezorgd voor een flinke verbetering van de kwaliteit van La Mancha wijn. Er komen dan ook mooie wijnen vandaan, die het label ‘kwaliteitswijn’ absoluut verdienen. 

Rode wijn uit La Mancha bij GrapeWine

Bij GrapeWine verkopen we verschillende soorten rode wijn uit La Mancha. Zowel jong als meer gerijpt. Maar de La Mancha wijn staat vooral bekend als jong, fruitig en fris. Zo verkopen we mooie wijnen van de merken Altolandon en Tinedo. Die wil je absoluut geproefd hebben.

Zoek je een lekkere rode wijn uit een andere streek? Ook daarvoor zit je bij GrapeWine goed. Wij verkopen een groot assortiment aan rode wijn. Voor iedere smaak, gelegenheid en budget is er wel een passende fles. Wij bezorgen je bestelde wijn gewoon bij je thuis. Zo heb je je wijn snel in huis en kun je er direct van genieten (of iemand anders ervan laten genieten). 

Aantrekkelijk geprijsde wijn

Ook fijn is dat de wijn uit La Mancha vaak heel voordelig geprijsd is. Zo verkopen wij al wijnen onder de € 10,- uit deze regio. Die lage prijs komt doordat wijnmakers in La Mancha efficiënt te werk gaan en doordat de grondprijzen relatief laag liggen. Bovendien zijn de omstandigheden voor het maken van wijn ideaal in deze streek, waardoor de wijngaarden nauwelijks onderhoud vergen. 

Verder zijn de wijnproducenten uit La Mancha heel innovatief. Ze zoeken continu naar manieren om de wijnproductie efficiënter en beter te maken in het landklimaat dat in La Mancha heerst. Het is er vaak zomers heel heet (tot boven de 40 °C), terwijl het in de winter juist koud en ijzig is. Door slimme technieken hebben veel wijnproducenten uitstekende manieren gevonden om daarmee om te gaan. 

Gezonde druiven

Doordat voor de witte en rode wijn uit La Mancha nauwelijks sproei- en bestrijdingsmiddelen nodig zijn, zijn de druiven ook gezonder dan bij veel andere wijnsoorten. Dat maakt La Macha wijn heel organisch. Door de droge atmosfeer, de aanplant laag bij de grond en de heldere lucht komen er in La Mancha bijna geen insectenplagen voor. Ook dat draagt bij aan de uitstekende kwaliteit van de wijnstokken. 

Druivensoorten uit La Mancha

In La Mancha kom je vooral de druivenrassen airén, garnacha tinta en tempranillo (ookwel Cencibel) tegen. Vooral de airéndruif heeft grote internationale bekendheid. Ook diverse internationale druivenrassen worden sinds een aantal jaar verbouwd in deze streek. Denk bijvoorbeeld aan chardonnay, sauvignon blanc en petit verdot. 

Veel rode wijn uit La Mancha wordt gemaakt van de blauwe druif tempranilo. Deze druifsoort heeft een harde en dikke schil, die hem goed beschermt tegen de felle zon, maar heeft tegelijkertijd een mooie natuurlijke kwaliteit. 

Over de streek La Mancha 

Het DO La Mancha heeft een totale oppervlakte van maar liefst 192.000 hectare. Niet gek dus dat zo’n 50% van alle Spaanse wijnen in dit gebied wordt gemaakt. Castilla-La Mancha is een groot gebied in het midden van Spanje, ten zuiden van Madrid. Het gebied bestaat uit de vijf Spaanse provincies Ciudad Real, Albacete, Cuenca, Toledo en Guadalajara. Vanwege de lage grondprijs zijn in de jaren ’70 en ’80 van de vorige eeuw veel grote wijnbedrijven naar deze regio gekomen. De streek is sinds 1976 DO-gecertificeerd.

Rode wijn uit Valdepeñas 

Castilla-La Mancha telt 5 DO-wijngebieden. Dit zijn DO La Mancha, DO Méntrida, DO Almansa, DO Mondéjar en DO Valdepeñas. Die laatste is het bekendste wijngebied in de streek. 

Deze streek heeft sinds 1964 zijn eigen DO, omdat de wijnen van uitstekende kwaliteit zijn en duidelijk een andere vinificatiestijl hebben dan die in La Mancha. In deze streek werden al in de 13e eeuw heerlijke wijnen gemaakt. Oorspronkelijk werd in Valdepeñas vooral lichte rode wijn gemaakt met een mix van witte en blauwe druiven. Nu vind je er onder andere Syrah en Cabernet Sauvignon, veelal opgevoed op eikenhouten vaten en rijk aan rood fruit met heerlijke vanilletonen.

Wijnadvies via WhatsApp

Ook voor andere rode wijn uit Spanje ben je bij GrapeWine aan het juiste adres. Heb je hulp nodig bij het kiezen van de juiste wijn? Wij helpen je graag! Je kunt Arjan een WhatsApp-bericht sturen voor persoonlijk wijnadvies, via 06 – 38 61 23 62. Hij geeft je graag gratis antwoord op al je wijnvragen.