• Lorem ipsum

Heerlijke witte wijn uit Rías Baixas

In het noordwesten van Spanje, net boven de grens met Portugal, ligt de wijnstreek Rías Baixas. Het is een van de mooiste wijngebieden van Spanje: opvallend groen met prachtige heuvels en net even iets anders dan alle andere Spaanse wijnregio’s. Rías Baix

Toon:
Geen producten gevonden...

Heerlijke witte wijn uit Rías Baixas

In het noordwesten van Spanje, net boven de grens met Portugal, ligt de wijnstreek Rías Baixas. Het is een van de mooiste wijngebieden van Spanje: opvallend groen met prachtige heuvels en net even iets anders dan alle andere Spaanse wijnregio’s. Rías Baixas is gelegen aan de Atlantische Oceaan en wordt door het Cantabrisch Gebergte gescheiden van de rest van Spanje. Het wijngebied staat vooral bekend om de heerlijke droge witte wijnen van goede kwaliteit die hier worden geproduceerd.

Gedurende de jaren zestig en zeventig ging het wat minder met de wijnbouw in Rías Baixas. Begin jaren tachtig was de druiventeelt zo goed als verdwenen en vervangen door de teelt van kiwi’s. Vanaf midden jaren tachtig kwam er echter weer beweging in de wijnbouw, zoals in vele andere Spaanse wijngebieden rond die periode het geval was. De opbloei van de witte wijn cultuur in Rías Baixas heeft het wijngebied vooral te danken aan de witte wijnen van de albariño druif. Deze druif zou in de twaalfde eeuw zijn meegebracht door cisterciënzermonniken uit het Rijngebied op hun pelgrimstocht naar Santiago de Compostela. Rías Baixas telt op dit moment meer dan 2.000 hectare aan wijngaarden, die voor een groot deel bestaan uit de albariño druif.

Rías Baixas bestaat uit vijf verschillende deelgebieden: Val do Salnés, O Rosal en Condado do Tea, Ribeira do Ulla en Soutomaior, waarvan de eerste drie de belangrijkste zijn. Uit Val do Salnés, gelegen rond de stad Cambados aan de westkust, komen de beste witte wijnen van de albariño druif vandaan. Cambados wordt daarom ook wel ‘de hoofdstad van albariño’ genoemd en beschouwd als wijnhoofdstad van Rías Baixas.


Klimaat en ondergrond in Rías Baixas voor witte wijn


In Rías Baixas heerst een Atlantisch zeeklimaat met veel neerslag. Door de ligging aan de kust is het kouder in Val do Salnés, alhoewel de zomers hier wel erg droog kunnen zijn. Vrieskou en extreme hitte zijn echter uitzonderlijk. O Rosal en Condado do Tea kennen daarentegen meer extremen: hetere zomers waar de temperaturen soms boven de veertig graden oplopen en koudere winters met temperaturen onder de nul. Ook regent het er meer dan in Val do Salnés.

Druivensoorten die groeien in Rías Baixas, moeten bestand zijn tegen het koude zeeklimaat en de grote hoeveelheid neerslag die hier jaarlijks valt. Al die vochtigheid brengt wel het risico op schimmelziektes met zich mee. Om die reden worden de druivenstokken aan pergola’s vastgemaakt, zodat er ook veel lucht bij kan komen. Zo drogen de druiven goed op na een flinke regenbui.

De bodem in Rías Baixas bestaat grotendeels uit graniet. In veel wijngaarden functioneren stukken graniet als steunpilaren voor de pergola’s. Dit is vooral in Condado do Tea het geval: de ondergrond kenmerkt zich daar door granietgesteente en leilagen met stukjes graniet aan de oppervlakte. Val do Salnés is een rotsachtig gebied waar je voornamelijk alluviale bodems aantreft rond de rivier Umia. In O Rosal liggen de wijngaarden voor de witte wijn op de steile hellingen van de Miño rivier, waardoor de bovenste laag ook alluviaal is.


Witte wijn druivensoorten in Rías Baixas


Met meer dan negentig procent van de aanplant is de albariño druif by far de belangrijkste druivensoort in Rías Baixas. Deze druif heeft zich in de loop van de jaren goed weten aan te passen aan de natuurlijke omstandigheden in de wijnregio. Witte wijnen van de albariño druif worden ook weleens vergeleken met die van de Duitse riesling. En dat is niet zo gek ook, want experimenten in wijnstreek Catalonië hebben aangetoond dat de albariño druif in werkelijkheid waarschijnlijk de riesling druif is. Duitse monniken zouden de druif enkele eeuwen geleden hier naartoe hebben meegenomen.

De albariño druif is een kleine druivensoort met een hoog suikergehalte die knapperige witte wijnen met veel fruit en verfijnde aroma’s kan opleveren, zeker aan de kust in Val do Salnés. De witte wijnen uit het binnenland hebben net zoveel fruit, maar minder uitgesproken aroma’s. Je zou misschien denken van niet, maar naast de albariño druif staan er ook nog andere witte druivensoorten aangeplant zoals de torrontés, loureira, treixadura en caiño druif. Vaak worden deze druivensoorten gebruikt als kleine toevoeging voor de smaak van de witte wijnen van de albariño druif.


Heerlijke witte wijn uit Rías Baixas


In Rías Baixas ligt de focus echt op de productie van witte wijn. De witte wijnen van de albariño druif zijn niet alleen de populairste van het wijngebied, maar staan zelfs bekend als de beste witte wijnen van Spanje. En om nog een stapje verder te gaan: de frisse, levendige witte wijnen hebben wereldwijd succes. De witte wijnen zijn geurig, heel fruitig en aangenaam droog. Als er op het etiket Rías Baixas Albariño staat, is de witte wijn honderd procent van de albariño druif gemaakt. Andere witte wijnen uit Rías Baixas bestaan grotendeels uit de albariño druif, maar zijn met andere witte druivensoorten gemengd.

Hoewel de witte wijnen uit Rías Baixas dus afkomstig zijn van veelal dezelfde druivensoort, is er toch een grote variatie doordat de albariño druif in alle drie de deelgebieden staat aangeplant. Zo hebben de witte wijnen uit Val do Salnés een mooi, sprankelend fris karakter met een meloenachtige boventoon. De witte wijnen uit O Rosal hebben meestal zachter, perzikachtig fruit en de witte wijnen uit Condado del Tea hebben misschien een meer ontspannen karakter met minder fruit.

Doordat Rías Baixas aan de Atlantische Oceaan grenst, is de gastronomie erg op vis, schaal- en schelpdieren gericht. Plaatselijke specialiteiten zijn oesters, mosselen, percebes (eendenmosselen), krab, kreeft, schelpjes en garnalen. De albariño druif heeft zich op een natuurlijke wijze ontwikkeld tot de perfecte begeleider van dit soort gerechten.