• Lorem ipsum

Witte wijn uit Duitsland

Duitse wijnen zijn nog nooit zo goed van kwaliteit geweest als tegenwoordig. Denk maar eens aan een heerlijk gekoelde Riesling van de prachtige Moezel. Duitsland produceert inmiddels zeer wijd uiteenlopende wijnen, waaronder veel droge wijn. Toch is maar

Toon:
Schmitt Söhne Liebfraumilch Miss Schmitt - Witte wijn
Schmitt Söhne
Liebfraumilch Miss Schmitt - Witte wijn
 • Smaak: Groene Appel & Zoetje
 • Land: Duitsland
 • Druif: Riesling
€6,45
Direct leverbaar
Lorch Klostergold Literfles AWG - Witte wijn
Lorch Klostergold
Literfles AWG - Witte wijn
 • Smaak: Zoet & Fruitig
 • Land: Duitsland
 • Druif: Riesling
€6,45
Direct leverbaar
Neiss That’s Neiss – Witte wijn
Neiss
That’s Neiss – Witte wijn
 • Smaak: Citrus & Boterig
 • Land: Duitsland
 • Druif: Blend
€17,45
Direct leverbaar
Dreissigacker Riesling Organic - Witte wijn
Dreissigacker
Riesling Organic - Witte wijn
 • Smaak: Bloemig & Groene appel
 • Land: Duitsland
 • Druif: Riesling
€14,45
Direct leverbaar
Toon:

Witte wijn uit Duitsland

Witte wijn uit Duitsland

Duitse witte wijn is nog nooit zo goed van kwaliteit geweest als tegenwoordig. Gelukkig maar voor ons dat we er zo dichtbij wonen. Ondanks de noordelijke ligging van Duitsland is het land in grootte het vierde land qua opbrengst. Jaarlijks exporteert Duitsland zo’n 20% van haar productie. 

Duitse witte wijn wordt gemaakt in dertien verschillende wijnbouwgebieden. Twee van die gebieden zijn te vinden in oosten van Duitsland en de overige 11 bevinden zich in het westen van het land. De deelstaat Rheinland- Pfalz heeft een zestal wijngebieden inclusief de Rheingau welke tot de absolute top van de Duitse wijngebieden gerekend moet worden. De Duitse witte wijn uit deze streek heeft dan ook een uitstekende internationale reputatie.

Wijnland Duitsland in het kort

 • 9,3 miljoen hectoliter wijn per jaar
 • Bekendste wijngebieden: Moezel, Rheingau, Rheinhessen, Palts, Saksen
 • Bekendste druiven: Riesling en de Spätburgunder.
  Samen zijn ze goed voor een derde van de Duitse wijngaarden
 • 196 hectare aan wijngaarden

Witte wijn met eigen druivenrassen

De Duitse wijnbouwers hebben altijd vastgehouden aan het verbouwen van inheemse druivenrassen. De belangrijkste witte druivenrassen zijn riesling, rivaner en sylvaner.

De meest aangeplante druif is de riesling. Bij de blauwe druivenrassen overheersen soorten die het goed doen in relatief koele gebieden.
Zoals de spätburgunder (pinot noir), en blauer portugieser. Het paradijs voor de spätburgunder is het kleine wijngebied Ahr, maar ook in Baden is dit een zeer populaire druif.

Duitse wijnclassificatie

De kwaliteitswijnen uit de 13 gebieden komen van rijpere druiven en voldoen aan de hoge kwaliteitsnormen van de strenge Duitse wijnwetgeving. Ze bestaan in een droge, halfdroge en zoete versie de beste Duitse witte wijnen, gemaakt van volledig rijpe druiven. Elegante wijnen die lang kunnen ouderen op fles. 6 Prädikat-vermeldingen geven oplopend het suikergehalte van de geoogste druif aan:

 • Kabinett: lichte en droge wijn.
 • Spätlese: door de late oogst geconcentreerder dan Kabinett, maar kan droog zijn.
 • Auslese: volrijpe geselcteerde druiven, daardoor een wat intensere smaak.
 • Beerenauslese: speciaal geselecteerde en overrijpe druiven. Vaak zijn de druiven aangetast door edele rotting. Hierdoor kan de wijn langer bewaard worden.
 • Trockenbeerenauslese: deze druiven zijn zeer overrijp en lijken op rozijntjes. Vaak aangetast met edele rotting.
 • Eiswein: voor Eiswein worden de druiven gepukt en geperst als ze bevroren zijn.

Geschiedenis van wijnland Duitsland

Al zo’n 2.000 jaar geleden introduceerden de Romeinen de wijnbouw in Duitsland.
De eerste wijngaarden werden aangelegd op de steile hellingen langs de Moezel en later ook langs de Rijn. Na de val van het West- Romeinse rijk in 476 hielden vooral kloosters zich met de wijnbouw bezig. In de late Middeleeuwen was het aantal wijngaarden zelfs 3 keer zo groot als heden ten dage.

Toch was pas na de Eerste en Tweede Wereldoorlog, tussen 1950 en 1990, een meer opwaartse trend in de wijnbouw te zien. Nieuwe inzichten in wijnbouw, vinificatie en keldertechniek leidden tot belangrijke vernieuwingen van de Duitse witte wijn. Kenmerkend voor de Duitse wijnbouw werd het kruisen van de inheemse druivenrassen, wat veel nieuwe smakelijke wijnen opleverde.

Heerlijke witte wijn uit de Pfalz

De op één na grootste wijnstreek van Duitsland is de Pfalz. Er worden hier prachtige resultaten geboekt als het gaat om Duitse witte wijn. Je vindt er voornamelijk Duitse witte wijn van de Riesling, Müller-Thurgau en Scheurbe. Deze Duitse witte wijnen kunnen fantastisch mooi krachtig van smaak zijn met lange afdronk en duidelijke herkenbare elegantie. Het witte wijngebied is voor de rest vrij bosrijk en ligt langs de rivier de Rijn met aan de westoever het Haard gebergte ter bescherming van de wijngaarden. Wellicht bekend is de Duitse "Weinstrasse" deze begint in de Elzas (Frankrijk) en loopt recht door de Pfalz langs glooiende vergezichten.

Prachtige Duitse witte wijn uit de Moezel

Het Duitse witte wijn gebied de Moezel kent al enige bekendheid in Nederland helaas is dit niet bij iedereen positief. In de jaren 70 en 80 van de vorige eeuw heeft de witte wijnstreek nl. een slechte naam opgebouwd op het gebied van Duits zoete witte wijn. De witte wijnen die er geproduceerd werden waren vaak heel zoet en slecht gemaakt hierdoor is er helaas veel handel vertrokken uit de streek in de jaren negentig. Gelukkig hebben de witte wijn boeren zich begin jaren tien en twintig inmiddels fantastisch herpakt en wordt er heerlijke witte wijn van onder andere de Riesling en Rivaner druiven gemaakt. Je kan in de Duitse witte wijnen van de Moezel heerlijke krachtige en diep aromatische smaken terugvinden zeker met de jaartal witte wijnen die van de Riesling druif worden geproduceerd. De éénvoudigere Duitse witte wijnen zijn zeer zeker ook zeer geschikt voor een heerlijke middag en avond je zal je niet vervelen aan de prachtige Duitse witte wijnen uit de Moezel.

Smaakvolle Duitse witte wijn uit Rheinhessen

Rheinhessen is het grootste gebied waar Duitse witte wijn wordt geproduceerd. Er liggen ruim 26.000 hectare aan wijnbouw gebieden. De streek is gelegen in de driehoek Worms, Mainz & Bingen. Langs de Rijn groeien op de stijlen hellingen de meest fantastische druiven die verantwoordelijk zijn voor heerlijke Duitse witte wijn.

Op de lössgronden doen druiven als de rivaner en müller-thurgau het zeer goed terwijl van de mergelgronden weer goede Duitse witte wijn van de riesling druif komt. Bekende wijngemeente waar de wijnbouw plaats vindt zijn: Nierstein, Oppenheim, Nackenheim en Worms. Naast de droge Duitse witte wijn kun je ook gerust zoete Duitse witte wijn bestellen uit de regio beide zijn van hoge kwaliteit.

Prachtige Duitse witte wijn uit Baden

Met een oppervlakte van 16.000 hectare is Baden geen klein producent van Duitse witte wijn. De streek heeft een grootte diversiteit in ondergronden zoals graniet, kalk, löss, grind en vulkanisch gesteente. De streek is relatief warm en druivenrassen zoals de riesling, müller-thurgau, weissburgunder en grauburgunder voelen zich hier dan ook zeer thuis.

De laatste twee druiven heten ook wel pinot blanc en pinot gris.

Er wordt prachtige smaakvolle en kruidige Duitse witte wijn gemaakt die zeer de moeite waard is.

Smaakvolle Duitse witte wijn uit Ahr en Mittelrein

De regio is de meest noordelijke wijnregio van Duitsland. De Duitse witte wijn uit deze streek is voornamelijk van de riesling druif gemaakt. De steile hellingen waar de druiven op groeien maken het werk zwaar daarmee is de Duitse witte wijn uit deze streek vaak wat duurder dan gemiddeld. Overigens is dat wel de moeite waard. De ondergrond waarop de riesling groeit is van klei en leisteen hierdoor zijn deze Duitse witte wijnen fris en fruitig van smaakprofiel.

Prachtige Duitse witte wijn uit Zuidwest-Duitsland

De Hessiche Bergstrasse is een wijngebied waar kleine wijnboeren Duitse witte wijn produceren. Het is voor de wijnboeren uit deze streek vaak eerder bijzaak dan hoofdzaak. Het probleem is dat de Duitse witte wijn niet direct beter zijn dan uit de Moezel en of het Rijngebied dit maakt de import van deze Duitse witte wijn niet altijd even interessant.

De druiven in de Hessiche Bergstrasse worden vaak door coöperaties opgekocht wat ook niet bijdraagt aan de exclusiviteit van de Duitse witte wijn uit deze streek. Duitse rode wijn uit deze streek voert de hoofdmoot druiven als de spätburgunder doen het hier goed.

De wijngaarden in Baden zijn voor slechts 25% aangeplant met witte druiven zoals de müller-thurgau, weissburgunder en grauburgunder. Rieslingwijn heeft hier een bijrol.

Fantastische Duitse witte wijn uit Franken

De streek Franken ligt zeer dicht bij de Rheigau toch is de Duitse witte wijn uit deze streek totaal anders van smaak en soort. Riesling en Rivaner wijn geeft in Franken de beste Duitse witte wijn. Traditioneel wordt de Duitse witte wijn uit deze streek gebotteld in de “Bocksbeutel” een korte ronde fles.

De rivier de Main en de hellingen langs deze rivier zijn de geboortegrond van de beste kwaliteitswijnen. De ondergrond van kalk op deze hellingen in combinatie met de juiste hoeveelheid licht zorgt voor de optimale rijping en dus de perfecte basis voor deze mooie Duitse witte wijn.

Geweldige Duitse witte wijn uit Saale-Unstrut en Saksen

De twee gebieden zijn beide gelegen in het voormalige Oost-Duitsland dit heeft de afgelopen jaren wel zijn uitwerking gehad op de kwaliteit van de Duitse witte wijn uit deze streek. De gebieden zijn lastig voor de teelt van druiven. Zo is er het risico op vorst in de winters en is de zomer erg warm.

Advies bij de aankoop van Duitse witte wijn

Wijnhandel GrapeWine.nl heeft een ruim assortiment Duitse witte wijn. Door samen te werken met goede importeurs en af en toe een eigen aanwinst toe te voegen aan het assortiment is ons assortiment Duitse witte wijn constant in beweging. We zorgen er zo voor dat jij altijd de keuze hebt uit de beste Duitse witte wijn. Heb je vragen bij het bestellen kan je deze ons altijd stellen via de website of via de email. We staan graag voor je klaar bij jou zoektocht naar de ideale Duitse witte wijn.