• Lorem ipsum

Witte wijn uit Duitsland

Duitse wijnen zijn nog nooit zo goed van kwaliteit geweest als tegenwoordig. Denk maar eens aan een heerlijk gekoelde Riesling van de prachtige Moezel. Duitsland produceert inmiddels zeer wijd uiteenlopende wijnen, waaronder veel droge wijn. Toch is maar

Toon:
Stein wein Blauschiefer trocken 2016
Stein wein
Blauschiefer trocken 2016
€10,75
Neiss Pinot Grigio 2017
Neiss
Pinot Grigio 2017
€10,75
Stein wein Blauschiefer feinherb 2016
Stein wein
Blauschiefer feinherb 2016
€10,75
Gustavshof Silvaner Trocken 2018
Gustavshof
Silvaner Trocken 2018
€12,95
Dreissigacker Riesling Geyersberg 2013
Dreissigacker
Riesling Geyersberg 2013
€44,50
Dreissigacker Chardonnay Bechtheimer 2016
Dreissigacker
Chardonnay Bechtheimer 2016
€33,70
Dreissigacker Riesling Organic 2017
Dreissigacker
Riesling Organic 2017
€13,75
Dreissigacker Chardonnay 2016
Dreissigacker
Chardonnay 2016
€16,85
Toon:

Witte wijn uit Duitsland

Witte wijn uit Duitsland

Duitse wijnen zijn nog nooit zo goed van kwaliteit geweest als tegenwoordig. Denk maar eens aan een heerlijk gekoelde Riesling van de prachtige Moezel.
Duitsland produceert inmiddels zeer wijd uiteenlopende wijnen, waaronder veel droge wijn. Toch is maar liefst 1 op de 3 geproduceerde flessen is rood. De variatie aan wijnbouwgebieden, klimaat, bodem en druivenrassen in Duitsland is enorm.

Wijnland Duitsland in het kort

 • 9,3 miljoen hectoliter wijn per jaar
 • Bekendste wijngebieden: Moezel, Rheingau, Rheinhessen, Palts, Saksen
 • Bekendste druiven: Riesling en de Spätburgunder.
  Samen zijn ze goed voor een derde van de Duitse wijngaarden
 • 196 hectare aan wijngaarden

Witte wijn met eigen druivenrassen

De Duitse wijnbouwers hebben altijd vastgehouden aan het verbouwen van inheemse druivenrassen.

De belangrijkste witte druivenrassen zijn riesling, rivaner en sylvaner.

De meest aangeplante druif is de riesling. Bij de blauwe druivenrassen overheersen soorten die het goed doen in relatief koele gebieden.
Zoals de spätburgunder (pinot noir), en blauer portugieser. Het paradijs voor de spätburgunder is het kleine wijngebied Ahr, maar ook in Baden is dit een zeer populaire druif.

Duitse wijnclassificatie

De kwaliteitswijnen uit de 13 gebieden komen van rijpere druiven en voldoen aan de hoge kwaliteitsnormen van de strenge Duitse wijnwetgeving. Ze bestaan in een droge, halfdroge en zoete versie de beste Duitse wijnen, gemaakt van volledig rijpe druiven. Elegante wijnen die lang kunnen ouderen op fles. 6 Prädikat-vermeldingen geven oplopend het suikergehalte van de geoogste druif aan:

 • Kabinett: lichte en droge wijn.
 • Spätlese: door de late oogst geconcentreerder dan Kabinett, maar kan droog zijn.
 • Auslese: volrijpe geselcteerde druiven, daardoor een wat intensere smaak.
 • Beerenauslese: speciaal geselecteerde en overrijpe druiven. Vaak zijn de druiven aangetast door edele rotting. Hierdoor kan de wijn langer bewaard worden.
 • Trockenbeerenauslese: deze druiven zijn zeer overrijp en lijken op rozijntjes. Vaak aangetast met edele rotting.
 • Eiswein: voor Eiswein worden de druiven gepukt en geperst als ze bevroren zijn.

Geschiedenis van wijnland Duitsland

Al zo’n 2.000 jaar geleden introduceerden de Romeinen de wijnbouw in Duitsland.
De eerste wijngaarden werden aangelegd op de steile hellingen langs de Moezel en later ook langs de  de Rijn. Na de val van het West- Romeinse rijk in 476 hielden vooral kloosters zich met de wijnbouw bezig. In de late Middeleeuwen was het aantal wijngaarden zelfs 3 keer zo groot als heden ten dagen.

Toch was pas na de Eerste en Tweede Wereldoorlog, tussen 1950 en 1990, een meer opwaartse trend in de wijnbouw te zien. Nieuwe inzichten in wijnbouw, vinificatie en keldertechniek leidden tot belangrijke vernieuwingen van Duitse wijnen. Kenmerkend voor de Duitse wijnbouw werd het kruisen van de inheemse druivenrassen, wat veel nieuwe smakelijke wijnen opleverde.

Heerlijke witte wijn uit de Pfalz

De op één na grootste wijnstreek van Duitsland is de Pfalz. Er worden hier prachtige resultaten geboekt als het gaat om witte wijn. Je vindt er voornamelijk witte wijn van de Riesling, Müller-Thurgau en Scheurbe. De witte wijnen kunnen fantastisch mooi krachtig van smaak zijn met lange afdronk en duidelijke herkenbare elegantie. Het witte wijn gebied is voor de rest vrij bosrijk en ligt langs de rivier de Rijn met aan de westoever het Haardtgebergte ter bescherming van de wijngaarden. Wellicht bekend is de Duitse "Weinstrasse" deze begint in de Elzas (Frankrijk) en loopt recht door de Pfalz langs glooiende vergezichten.

Prachtige witte wijn uit de Moezel

Het witte wijn gebied de Moezel kent al enige bekendheid in Nederland helaas is dit niet bij iedereen positief. In de jaren 70 en 80 van de vorige eeuw heeft de witte wijnstreek nl. een slechte naam opgebouwd op het gebied van witte wijn. De witte wijnen die er geproduceerd werden waren vaak heel zoet en slecht gemaakt hierdoor is er helaas veel handel vertrokken uit de streek in de jaren negentig. Gelukkig hebben de witte wijn boeren zich begin jaren tien en twintig inmiddels fantastisch herpakt en wordt er heerlijke witte wijn van onder andere de Riesling en Rivaner druiven gemaakt. Je kan in de witte wijnen van de Moezel heerlijke krachtige en diep aromatische smaken terug vinden zeker met de jaartal witte wijnen die van de Riesling druif worden geproduceerd. De éénvoudigere witte wijnen zijn zeer zeker ook zeer geschikt voor een heerlijke middag en avond je zal je niet vervelen aan de prachtige witte wijne uit de Moezel.