• Lorem ipsum

Duitsland

Toon:
Toon:

Duitsland

Maak kennis met de wijnen uit Duitsland

Duitse wijnen zijn nog nooit zo goed van kwaliteit geweest als tegenwoordig. Denk maar eens aan een heerlijk gekoelde Riesling van de prachtige Moezel.
Duitsland produceert inmiddels zeer wijd uiteenlopende wijnen, waaronder veel droge wijn. Toch is maar liefst 1 op de 3 geproduceerde flessen is rood. De variatie aan wijnbouwgebieden, klimaat, bodem en druivenrassen in Duitsland is enorm.

  • Wijnland Duitsland in het kort
  • Druiven uit Duitsland
  • Duitse wijnclassificatie
  • Geschiedenis van wijnland Duitsland

Wijnland Duitsland in het kort

  • 9,3 miljoen hectoliter wijn per jaar
  • Bekendste wijngebieden: Moezel, Rheingau, Rheinhessen, Palts, Saksen
  • Bekendste druiven: Riesling en de Spätburgunder.
    Samen zijn ze goed voor een derde van de Duitse wijngaarden
  • 196 hectare aan wijngaarden

Druiven uit Duitsland

De Duitse wijnbouwers hebben altijd vastgehouden aan het verbouwen van inheemse druivenrassen.

De belangrijkste witte druivenrassen zijn riesling, rivaner en sylvaner.

De meest aangeplante druif is de riesling. Bij de blauwe druivenrassen overheersen soorten die het goed doen in relatief koele gebieden.
Zoals de spätburgunder (pinot noir), en blauer portugieser. Het paradijs voor de spätburgunder is het kleine wijngebied Ahr, maar ook in Baden is dit een zeer populaire druif.

Duitse wijnclassificatie

De kwaliteitswijnen uit de 13 gebieden komen van rijpere druiven en voldoen aan de hoge kwaliteitsnormen van de strenge Duitse wijnwetgeving. Ze bestaan in een droge, halfdroge en zoete versie de beste Duitse wijnen, gemaakt van volledig rijpe druiven. Elegante wijnen die lang kunnen ouderen op fles. 6 Prädikat-vermeldingen geven oplopend het suikergehalte van de geoogste druif aan:

  • Kabinett: lichte en droge wijn.
  • Spätlese: door de late oogst geconcentreerder dan Kabinett, maar kan droog zijn.
  • Auslese: volrijpe geselcteerde druiven, daardoor een wat intensere smaak.
  • Beerenauslese: speciaal geselecteerde en overrijpe druiven. Vaak zijn de druiven aangetast door edele rotting. Hierdoor kan de wijn langer bewaard worden.
  • Trockenbeerenauslese: deze druiven zijn zeer overrijp en lijken op rozijntjes. Vaak aangetast met edele rotting.
  • Eiswein: voor Eiswein worden de druiven gepukt en geperst als ze bevroren zijn.

Geschiedenis van wijnland Duitsland

Al zo’n 2.000 jaar geleden introduceerden de Romeinen de wijnbouw in Duitsland.
De eerste wijngaarden werden aangelegd op de steile hellingen langs de Moezel en later ook langs de  de Rijn.

Na de val van het West- Romeinse rijk in 476 hielden vooral kloosters zich met de wijnbouw bezig.

In de late Middeleeuwen was het aantal wijngaarden zelfs 3 keer zo groot als heden ten dagen.

Toch was pas na de Eerste en Tweede Wereldoorlog, tussen 1950 en 1990, een meer opwaartse trend in de wijnbouw te zien.

Nieuwe inzichten in wijnbouw, vinificatie en keldertechniek leidden tot belangrijke vernieuwingen van Duitse wijnen. Kenmerkend voor de Duitse wijnbouw werd het kruisen van de inheemse druivenrassen, wat veel nieuwe smakelijke wijnen opleverde.

Hierdoor volgden een hogere kwaliteit en grote exportsuccessen.

Nog meer leren over Duitse wijn?

Wij bieden een informele themacursus “Wijn Begrijpen” aan.
Hier gaan wij dieper in op alle aspecten van de wijnen en er is ruime gelegenheid voor het stellen van vragen.

Meer info: Themacursus Wijn Begrijpen