• Lorem ipsum

Rode wijn uit Elzas

In het noordoosten van Frankrijk, aan de grens van Duitsland ligt de wijnstreek Elzas of Alsace (in het Frans).

Toon:
Geen producten gevonden...

Rode wijn uit Elzas

In het noordoosten van Frankrijk, aan de grens van Duitsland ligt de wijnstreek Elzas of Alsace (in het Frans).
Het gebied was ooit Duits, maar is sinds 1648 in Franse handen. De streek produceert voornamelijk witte wijnen. Heerlijke karakteristieke, fruitige wijnen. Leer alles over de Franse wijnstreek Elzas en de fantastische wijnen!

Rode wijn uit de Elzas

In de Alsace worden de wijnen genoemd naar de druif waarvan ze zijn gemaakt, dus geen creatieve en romantische benamingen. What you see is what you get.
De wijnen worden verplicht gebotteld in de typische smalle, hoge Alsace-flessen.

De meeste wijnen die de Elzas produceert zijn wit. De enige rode druif die in de Elzas wordt verbouwd is de pinot noir.
De wijnen gemaakt van de pinot noirs uit de Elzas zijn , net als de witte wijnen, bijzonder fruitig, met een hint van kersen.

Geschiedenis van rode wijn uit de Elzas

Gedurende de middeleeuwen stond de Elzas bekend als een wijnstreek waar absolute topwijnen werden gemaakt. Aan het einde van de 19de eeuw, toen het gebied tijdelijk in handen van de Duitsers kwam, werd de regio getroffen door de grote druifluis epidemie.

De Duitsers beplantten de wijngaarden daarna met hybride druivenrassen. Deze waren dan wel bestand tegen de druifluis, maar gaven wijnen van mindere kwaliteit. 

Na de Eerste Wereldoorlog heroverden de Fransen de Elzas. Ze vervingen de druiven die door de Duitsers waren geplant voor edele druivenrassen zoals riesling en pinot blanc.
De veel betere kwaliteit leidde in 1962 tot het overheidskeurmerk.

Kwaliteitskeurmerk

De wijnen uit de Elzas kennen specifieke kwaliteitsaanduidingen. Deze zijn door de Franse overheid bepaald. 

  • AOC Alsace: bij deze aanduiding staat alleen de naam van het druivenras op het etiket. Eventueel wordt er op het etiket ook ‘Edelzwicker’ of ‘Gentil’ vermeld. Dit betekent dat de wijn een mix is van meerdere witte druivenrassen. Ook kunnen er geografische aanduidingen op staan, zoals plaats of buurtschap

  • AOC Alsace Grand Cru: deze aanduiding is alleen bedoeld voor wijnen van riesling, gewürztraminer, pinot gris en de muscat. Ze moeten voldoen aan hoge kwaliteitseisen. Op het etiket moeten vermeld staan: druivenras, jaar en een van de 50 afgebakende wijngaarden

  • AOC Crémant d’Alsace: dit is een levendige, mousserende wijn die gemaakt wordt volgens de méthode traditionnelle van de Champagnestreek.
    In deze wijn wordt hoofdzakelijk de pinot blanc-druif gebruikt, maar de pinot gris, pinot noir, riesling of chardonnay komen ook voor.
    De wat zeldzamere Crémant rosé wordt uitsluitend van pinot noir gemaakt.