• Lorem ipsum

Rode wijn uit Elzas

In het noordoosten van Frankrijk ligt de wijnstreek Elzas. Het wijngebied ligt tussen de Rijn en de Vogezen en grenst aan Duitsland. Niet zo gek dus dat ook Duitse invloeden hier duidelijk aanwezig zijn. Hoewel het grootste deel van de wijnproductie uit w

Toon:
Geen producten gevonden...

Rode wijn uit Elzas

In het noordoosten van Frankrijk ligt de wijnstreek Elzas. Het wijngebied ligt tussen de Rijn en de Vogezen en grenst aan Duitsland. Niet zo gek dus dat ook Duitse invloeden hier duidelijk aanwezig zijn. Hoewel het grootste deel van de wijnproductie uit witte wijn bestaat, komen hier ook heerlijke rode wijnen van uitstekende kwaliteit vandaan.

In een ver verleden hoorde de Elzas bij Duitsland, maar sinds 1648 is het wijngebied merendeels in Franse handen geweest. Hoewel de Elzas nu onder Frankrijk valt, proef je dit niet terug in de rode wijnen. De frisse wijnen die hier worden geproduceerd doen eerder denken aan die van Duitsland. Een mooi voorbeeld hiervan zijn de etiketten en de traditionele slanke flessen.

In de Elzas ligt in totaal meer dan 15.000 hectare aan wijngaarden. Dat is ongeveer 1,7% van het totale oppervlak aan wijngaarden in Frankrijk. De meeste wijngaarden in de Elzas liggen op de hellingen van de Vogezen.


Geschiedenis van rode wijn in de Elzas


De geschiedenis van de wijnbouw in de Elzas gaat terug naar de middeleeuwen. In die tijd stonden de wijnen uit de Elzas bekend als de beste van Duitsland. Aan het einde van de negentiende eeuw, toen de Elzas ook tijdelijk in handen van de Duitsers was, werd de wijnstreek getroffen door de druifluis phylloxera. Daarna werden er veel hybride druivensoorten aangeplant die beter bestand waren tegen de druifluis, maar wijnen van mindere kwaliteit opleverden. Na de Eerste Wereldoorlog heroverden de Fransen de Elzas en werden de slechte druiven vervangen door edele druivensoorten als de riesling en pinot blanc.

Wijnkoningin van de Elzas


Sinds 1954 wordt elk jaar een wijnkoningin van de Elzas gekozen die als taak heeft om de consument over de wijn van de streek te informeren. De verkiezingen vinden plaats in de stad Colmar en elke kandidaat moet de Franse nationaliteit hebben, tussen de 18 en 25 jaar oud en nog niet getrouwd zijn. Daarnaast moe je werkzaam zijn in de wijnbouw van de Elzas en kennis hebben van de regionale wijnbouw, de wijnen, gastronomie en toerisme. De kandidaten die zich verkiesbaar stellen zijn dan ook vaak jonge vrouwen uit een wijnboerenfamilie of die een studie volgen in de wijnbouw. De Elzas heeft als enige van Frankrijk een wijnkoningin.


Klimaat en ondergrond in de Elzas


Het klimaat in de Elzas is ideaal voor de wijnbouw. Ondanks de noordelijke ligging is het er warm en droog. Dat komt doordat de wijnbouw door de Vogezen wordt beschermd tegen wind, regen en kou uit het noorden en westen. Ook is de Elzas daardoor een van de gebieden van Frankrijk waar de minste neerslag valt. De wijngaarden liggen 200 tot 400 meter boven de zeespiegel op de hellingen van de Vogezen en profiteren dankzij deze hoge ligging van veel zon.

Na de zomer volgt er in de Elzas een lange, droge en warme herfst. Hierdoor krijgen de druiven de kans om langzaam te kunnen rijpen, waardoor de verfijnde aroma’s zich goed kunnen ontwikkelen. Ook kunnen de druiven hierdoor later geoogst worden dan normaal, wat weer een andere smaak geeft aan de rode wijnen.

In de Elzas zijn verschillende type bodemsoorten te vinden die om de paar kilometer kunnen wisselen. De bodemstructuur is zeer complex en bestaat afwisselend uit graniet, kalk, klei, leisteen en zandsteen. Hierdoor hebben de rode wijnen uit de Elzas hun eigen karakter. De kenmerken van de rode wijnen kunnen vanwege de verschillende bodems verschillen, ook al zijn dezelfde technieken toegepast. Het klimaat en de bodem drukken samen een eigen stempel op de rode wijnen uit de Elzas.


Blauwe druivensoorten in de Elzas


Wijn in de Elzas wordt meestal van één druivensoort gemaakt en wordt cépage genoemd, wat in het Frans letterlijk druivenras betekent. De wijnbouw van de Elzas kent een groot aantal verschillende druivensoorten, maar de enige blauwe druif die hier voorkomt is de pinot noir.

De pinot noir is geen makkelijke. Alleen met het juiste klimaat, de juiste bodem en de juiste wijnboer levert de blauwe druif goede rode wijnen op. Vroeger leverde de pinot noir druif in de Elzas voornamelijk lichtrode wijntjes op die lekkerder waren als ze uit de koelkast kwamen. Tegenwoordig wordt de Pinot Noir uit de Elzas steeds vaker als serieuze rode wijn gezien die je ook wel kunt vergelijken met de Pinot Noir uit de beroemde wijnstreek Bourgogne.

Anders dan in de rest van Frankrijk staat de naam van de druivensoort op het etiket van de fles rode wijn. Dit is niet gebruikelijke in de Franse wijnbouw, waar de wijnen normaal worden vernoemd naar de regio waar ze vandaan komen. Een rode wijn uit de Elzas wordt verplicht gebotteld in een kenmerkende smalle en hoge fles.


Heerlijke rode wijn uit de Elzas


Maar liefst negentig procent van de wijnproductie in de Elzas bestaat uit witte wijn. Dat neemt niet weg dat hier ook heerlijke rode wijnen vandaan komen. Integendeel juist: de Elzas levert rode wijnen van uitzonderlijke kwaliteit met een uniek karakter.

Rode wijnen van de pinot noir druif uit de Elzas zijn bijzonder fruitig en doen aan kersen denken. In tegenstelling tot rode wijnen van andere druivensoorten, bevat de Pinot Noir veel antioxidanten. De rode wijn drinkt heerlijk weg bij gevogelte, geitenkaas en gruyère. De Pinot Noir gerijpt op eikenhout komt het beste tot zijn recht bij rood vlees of bij gerechten met lamsvlees.