• Lorem ipsum

Rode wijn uit Jumilla

Jumilla staat bekend om haar inheemse druif de monastrell. Deze Monastrell druif is een taaie druif die goed tegen de droogte en hitte in het gebied kan. Enkele overige blauwe druiven die worden gebruikt bij de productie van de wijn zijn de, garnacha, cab

Toon:
Geen producten gevonden...

Rode wijn uit Jumilla

De oostkust van Spanje en met name het gebied ten zuiden van Valencia wordt ook wel aangeduid als de Levante, verwijzend naar de opkomende zon. Ongeveer honderd kilometer landinwaarts van Benidorm en Alicante vinden we het wijnbouwgebied Jumilla waar de Jumilla  rode wijn vandaan komt, dat de laatste jaren aan een inhaalslag begonnen is. Door de professionalisering van de wijnbedrijven en de subsidies die daarvoor klaar lagen is er inmiddels dan ook al veel bereikt.

De afgelopen decennia werd de druivenoogst toch veelal verkocht als bulkwijn of werd de oogst gedistilleerd. Gelukkig kennen we momenteel het potentieel van de heerlijk Jumilla wijnen.

Door de geïsoleerde ligging zijn de wijngaarden rondom Jumilla grotendeels gespaard gebleven van de beruchte Phylloxera plaag, die in de 19e eeuw enorme schade aanrichtte in geheel Europa.

Ondanks dat de streek Jumilla in de negentiende eeuw de druivenluis plaag bespaard is gebleven is er in 1989 alsnog een verrwoestende plaag geweest van de druifluis. Ruim 60% van de druivenstokken zijn toen verloren gegaan. Het duurde zeker enkele jaren voordat de druiventeelt weer op het oude niveau kwam. Jumilla wijn was toen zeker enkele jaren zeer schaars of bijna niet verkrijgbaar.

Het klimaat en ondergrond in Jumilla

De wijnstreek Jumilla kent warme zomers waar de temperatuur kan oplopen tot wel 40 graden. In de winterperiode kan dan juist weer heel koud zijn en -6 graden vriezen. Jumilla wijn wordt gemaakt op een ondergrond van kalkhoudende steen en los zand.

De jumilla wijn wordt gemaakt op een hoogte van 400 tot 800 meter boven het zeeniveau.

De Monastrell wijn en de gelijknamige druif wordt hier veel aangeplant om de Jumilla wijn mee te maken. De monastrell druif is taaie druif die goed tegen de hitte kan. Naast de Monastrell druif worden er ook garnacha, cabernet sauvignon, tempranillo en syrah druiven aangeplant.

Jumilla maakt onderdeel uit van midden Spanje de wijnstreken Valencia – waar Jumilla onder valt – Madrid, Castilla-La-Mancha, Murcia en Extremadura zijn onderdeel van dit gedeelte van Spanje. 

Valencia, waar de Jumilla wijn gemaakt wordt heeft vijf subgebieden namelijk: Almansa, Utiel-Requena, Yecla, Manchuela en Jumilla dit gebied ligt grofweg in de driehoek Valencia, Cuenca en Alicante.

Verschillende smaaktype van de Jumilla wijn

In Jumilla is een eigen D.O.-regelgeving aanwezig voor het maken van Jumilla wijn. Anno nu worden er hoofdzakelijk lichte witte wijnen gemaakt tot grofweg 14% alcohol. Voor de rode en rosé Jumilla wijnen geldt dat er minimaal 12,5% alcohol in de Jumilla wijn aanwezig moet zijn. Voor witte Jumilla wijn is dit 11%. 

Naast de stille Jumilla wijnen worden er ook zoete Monastrell wijn met 15 tot 16% alcohol gemaakt. Deze zoete wijn ligt zo’n 5 jaar op hout.

De smaaktype zijn verder zoals bekend in Spanje “Joven”wat jonge Jumilla wijn betekend, Crianza wat hout gelagerde Jumilla wijn inhoud en Gran reserva alwaar de Jumilla meerdere jaren op eikenhout moet lageren alvorens dit smaaktype aan de Jumilla wijn gegeven mag worden.

Druivensoorten gebruikt voor de Jumilla wijn

Verreweg de meeste Jumilla wijn wordt gemaakt van de Monastrell druif. De Jumilla wijn die gemaakt is van de Monastrell is zowaar het visitekaartje van het gebied. De Monastrell druif doet het zo goed omdat hij goed tegen te extreme omstandigheden kan in Jumilla. Naast Jumilla wijn van de monastrell druif worden er ook Jumilla wijnen gemaakt van tempranillo, garnacha, cbernet sauvignon, merlot en syrah druiven.

Wijn spijs advies bij Jumilla wijn

Om Jumilla bij spijs te combineren moet je rekening houden met de kracht en volle smaak (tannine) van de Jumilla wijn. Hierdoor zal je opzoek moeten naar gerechten met enige body en smaak om enerzijds de Jumilla wijn overeind te houden en anderzijds het gerecht niet te laten overheersen. Zo kan je denken aan Spaanse stoofschotel met echte Spaanse Chorizo worst Of kipgehaktballen zelf vinden wijn lamsrack ook heel smaakvol bij de mooie Jumilla wijn.

In de regel zou je bij de borrel met bijvoorbeeld Spaanse ham en kazen de wat lichtere Jumilla wijnen kunnen serveren en bij de gerechten die hierboven vermeld staan de hougerijpte Jumilla wijnen.

Advies bij de aankoop van een Jumilla wijn

Jumilla wijn is bij Wijnhandel GrapeWine.nl goed en veel verkrijgbaar dit komt omdat wij dit smaaktype als familie ook goed kunnen waarderen. Zo weet jij dus zeker dat wat wij verkopen smaakvol is en van de hoogste kwaliteit. Je kan uiteraard via de filters op de webshop tot jou ideale Jumilla wijn komen, maar mocht je daar niet uitkomen kan je altijd advies vragen over jouw ideale Jumilla wijn via de telefoon, mail of whatsapp.